Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam do Was pytanie związane z ocieplaniem - czy stosowaliście (lub bedziecie w niedalekiej przyszłości) listwe startową przy ocieplaniu?

Mój wykonawca sugeruje rezygnację z listwy " bo nie wiadomo jak to obrobic " - nie wiem nawet co miał na myśli

Trapi mnie jeszcze jedno - czy warto inwestować w styro o współczynniku przenikalności 0,32 zamiast standardowo 0,42? Czy korzysci z zastosowania tego pierwszego sa naprawdę jakieś zauwazalne?

Mam do Was pytanie związane z ocieplaniem - czy stosowaliście (lub bedziecie w niedalekiej przyszłości) listwe startową przy ocieplaniu?

Mój wykonawca sugeruje rezygnację z listwy " bo nie wiadomo jak to obrobic " - nie wiem nawet co miał na myśli

Trapi mnie jeszcze jedno - czy warto inwestować w styro o współczynniku przenikalności 0,32 zamiast standardowo 0,42? Czy korzysci z zastosowania tego pierwszego sa naprawdę jakieś zauwazalne?

teraz stosuje się głownie kampinos nie listwę startową...

oczywiście, że warto dać cieplejszy styro np 0,032 niż zwykły... przy tej samej grubości masz o wiele lepsze parametry przegrody...

lub utrzymujesz te same parametry przy cieńszej warstwie styropianu...

różnice cenowe nie są aż tak gigantycznie wielkie, a elewację robisz raz i prawie na zawsze...z zysku jaki będziesz miała przy ogrzewaniu, zwróci Ci się droższy styropian, a później będziesz tylko na tym zarabiać, płacąc niższe rachunki, a pamiętać trzeba, że ceny energii będą tylko szły w górę, nie obniżą się już...

podobno ten kampinos ma własnie listwa startowa :confused:

co do styro, to nie wiem po prostu, czy te oszczędności bedą aż takie znaczące...

w dowolnym ocz wylicz sobie oszczędności...

listwa startowa jest aluminiowa a kampinos plastikowy...

listwa startowa:

http://bi.gazeta.pl/im/7/6848/z6848817X,Sa-juz-obecnie-na-rynku-szerokie-listwy-startowe-do.jpg

kampinos:

http://kapter.pl/uploads/images/oferta/profile/OKAPNIK%20ECO%20ma%C5%82y%20logo.jpg

A wiecie, że różnice w lambdzie i wynikających z niej oszczędności mieszczą się w granicy błędu statystycznego między np. 40 a 42. Prawnicy potwierdzają to nie jest oszustwo to się nazywa reklama;)

Jest sens kłaść dobry i drogi jeżeli planujesz dom energooszczędny, jeżeli do bólu nie liczyłaś współczynników ścian, okien, drzwi, nie kombinowałaś z odpowiednią bryłą to moim zdaniem można kupić droższy dla lepszego samopoczucia wyłącznie.

A wiecie, że różnice w lambdzie i wynikających z niej oszczędności mieszczą się w granicy błędu statystycznego między np. 40 a 42. Prawnicy potwierdzają to nie jest oszustwo to się nazywa reklama;)

Jest sens kłaść dobry i drogi jeżeli planujesz dom energooszczędny, jeżeli do bólu nie liczyłaś współczynników ścian, okien, drzwi, nie kombinowałaś z odpowiednią bryłą to moim zdaniem można kupić droższy dla lepszego samopoczucia wyłącznie.

to równie dobrze można zaoszczędzić na oknach i nie dawać np 3szybowych o lepszych parametrach...

Dzisiaj trochę mniej pracowaliśmy więc jeszcze mam siłę żeby zajrzeć na chwilę. Po pomalowaniu pokoi kolorami stwierdzam, że nie jest źle ale miejscami pory są różne tzn struktura tynku miejscami ideał a miejscami porowata. Mąż przecierał papierem 80 może gdyby zrobił to 120 to byłoby gładziej i idealniej ;) Kilka osób które było to też się zdziwiło, że tynk taki gładki sam z siebie. Nie robiliśmy odcięcia (biały pasek na ścianie między płytą kg a ścianą) i owszem sufit gładki a ściana ma strukturę ale mi to nie przeszkadza. Plamy przez chwilę wyszły po gruncie i pierwszym malowaniu białą farbą, ale jak już poszedł kolor to wszystko znikło. Muszę któregoś dnia jakąś fotę zrobić ale na razie mokre jeszcze a okna pozaklejane więc widoki marne. Zdecydowanie jednak podobają mi się bardziej ściany niż sufit jeśli idzie o strukturę.

Ewanz - ładnie, Pumpaluna - do przyjęcia.

Jakie są koszty gładzi cienkowarstwowej, materiał i robocizna?

u nas sama robocizna gładzie, gruntowanie i malowanie to 27-30zł (same gładzie 18)

Ewa mi udało się kupić genderkę 032 w bardzo dobrej cenie - zaledwie kilka zł drożej (niecałe 6zł) niż lokalnie produkowany styro 038!! Firmę znalazłam przez allegro ale ostatecznie sprawę do końca załatwiałam telefonicznie.

i UWAGA UWAGA.... będę miała szary salon!!! mój mąż się zapierał, że nie ma mowy i się ugięłam kupiłam duluxa białe wino. W sumie chciałam dobrze, wyciągnęłam rękę, pomazaliśmy ścianę i... mąż sam stwierdził, że go nie widzi salonowo i machnęliśmy nim sypialnie (z nadzieją że nie pożre się z czernią), a do salonu kupiliśmy light grey Beckersa, hurrraaaaaaa