ewanz 15.04.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 ale przy którym sposobie kurcza się bardziej wydawało mi się, że kurcza się w praniu przy zbyt wysokiej temperaturze ( co robię nagminnie, bo obawiam sie, że w przeciwnym razie rajstopy moich córek się nie dopiora ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 15.04.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Mam do Was pytanie związane z ocieplaniem - czy stosowaliście (lub bedziecie w niedalekiej przyszłości) listwe startową przy ocieplaniu? Mój wykonawca sugeruje rezygnację z listwy " bo nie wiadomo jak to obrobic " - nie wiem nawet co miał na myśli Trapi mnie jeszcze jedno - czy warto inwestować w styro o współczynniku przenikalności 0,32 zamiast standardowo 0,42? Czy korzysci z zastosowania tego pierwszego sa naprawdę jakieś zauwazalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.04.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Mam do Was pytanie związane z ocieplaniem - czy stosowaliście (lub bedziecie w niedalekiej przyszłości) listwe startową przy ocieplaniu? Mój wykonawca sugeruje rezygnację z listwy " bo nie wiadomo jak to obrobic " - nie wiem nawet co miał na myśli Trapi mnie jeszcze jedno - czy warto inwestować w styro o współczynniku przenikalności 0,32 zamiast standardowo 0,42? Czy korzysci z zastosowania tego pierwszego sa naprawdę jakieś zauwazalne? teraz stosuje się głownie kampinos nie listwę startową... oczywiście, że warto dać cieplejszy styro np 0,032 niż zwykły... przy tej samej grubości masz o wiele lepsze parametry przegrody... lub utrzymujesz te same parametry przy cieńszej warstwie styropianu... różnice cenowe nie są aż tak gigantycznie wielkie, a elewację robisz raz i prawie na zawsze...z zysku jaki będziesz miała przy ogrzewaniu, zwróci Ci się droższy styropian, a później będziesz tylko na tym zarabiać, płacąc niższe rachunki, a pamiętać trzeba, że ceny energii będą tylko szły w górę, nie obniżą się już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 15.04.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 podobno ten kampinos ma własnie listwa startowa co do styro, to nie wiem po prostu, czy te oszczędności bedą aż takie znaczące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 podobno ten kampinos ma własnie listwa startowa co do styro, to nie wiem po prostu, czy te oszczędności bedą aż takie znaczące... w dowolnym ocz wylicz sobie oszczędności... listwa startowa jest aluminiowa a kampinos plastikowy... listwa startowa: http://bi.gazeta.pl/im/7/6848/z6848817X,Sa-juz-obecnie-na-rynku-szerokie-listwy-startowe-do.jpg kampinos: http://kapter.pl/uploads/images/oferta/profile/OKAPNIK%20ECO%20ma%C5%82y%20logo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 15.04.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A wiecie, że różnice w lambdzie i wynikających z niej oszczędności mieszczą się w granicy błędu statystycznego między np. 40 a 42. Prawnicy potwierdzają to nie jest oszustwo to się nazywa reklama;) Jest sens kłaść dobry i drogi jeżeli planujesz dom energooszczędny, jeżeli do bólu nie liczyłaś współczynników ścian, okien, drzwi, nie kombinowałaś z odpowiednią bryłą to moim zdaniem można kupić droższy dla lepszego samopoczucia wyłącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 15.04.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 dobre samopoczucie ważna rzecz składa się na nie m.inn. zawartość porfela Bryły z pewnościa nie mam energooszczędnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 15.04.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Esiak - rozumiem, ze nie masz listwy startowej. A nie obawiasz sie, ze wejdą w ocieplenie myszy lub nornice? ( to standard w forumowych opiniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 15.04.2012 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 ja mam styro 0,38 i zamierzam mieć dobre samopoczucie. O takim wyborze zadecydował pewien zbieg okoliczności;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.04.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Esiak - rozumiem, ze nie masz listwy startowej. A nie obawiasz sie, ze wejdą w ocieplenie myszy lub nornice? ( to standard w forumowych opiniach) ocieplenie jest przedłużeniem izolacji fundamentów, a poza tym jest od dołu zaszpachlowane klejem do siatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 15.04.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ewanz, sprawdziłam na fakturze i my mamy tę listwę z siatką, czyli chyba kampinos. Myszy świetnie się wspinają, jak będą miały wejść to wejdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.04.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A wiecie, że różnice w lambdzie i wynikających z niej oszczędności mieszczą się w granicy błędu statystycznego między np. 40 a 42. Prawnicy potwierdzają to nie jest oszustwo to się nazywa reklama;) Jest sens kłaść dobry i drogi jeżeli planujesz dom energooszczędny, jeżeli do bólu nie liczyłaś współczynników ścian, okien, drzwi, nie kombinowałaś z odpowiednią bryłą to moim zdaniem można kupić droższy dla lepszego samopoczucia wyłącznie. to równie dobrze można zaoszczędzić na oknach i nie dawać np 3szybowych o lepszych parametrach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 15.04.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 na oknach to chyba mozna by sporo zaoszczędzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.04.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 u nas dopłata do pakietu 3-szybowego (0,5) z pakietu 2-szybowego (1,0) była w wysokości niecałego tysiąca złotych... więc w skali ceny okien a już w ogóle budowy to nie była jakaś wielka kwota... teraz za sam kontener na śmieci musimy zapłacić 700zl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 15.04.2012 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 to równie dobrze można zaoszczędzić na oknach i nie dawać np 3szybowych o lepszych parametrach... Jasna sprawa, może tylko w grę wchodzi to, ze bardziej wyciszają Kwestia priorytetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.04.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Jasna sprawa, może tylko w grę wchodzi to, ze bardziej wyciszają Kwestia priorytetów. i jest ciemniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 15.04.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 To zależy jak dużo tych przeszkleń w stosunku do ścian i na jakie strony świata się zaprojektowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 15.04.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Dzisiaj trochę mniej pracowaliśmy więc jeszcze mam siłę żeby zajrzeć na chwilę. Po pomalowaniu pokoi kolorami stwierdzam, że nie jest źle ale miejscami pory są różne tzn struktura tynku miejscami ideał a miejscami porowata. Mąż przecierał papierem 80 może gdyby zrobił to 120 to byłoby gładziej i idealniej Kilka osób które było to też się zdziwiło, że tynk taki gładki sam z siebie. Nie robiliśmy odcięcia (biały pasek na ścianie między płytą kg a ścianą) i owszem sufit gładki a ściana ma strukturę ale mi to nie przeszkadza. Plamy przez chwilę wyszły po gruncie i pierwszym malowaniu białą farbą, ale jak już poszedł kolor to wszystko znikło. Muszę któregoś dnia jakąś fotę zrobić ale na razie mokre jeszcze a okna pozaklejane więc widoki marne. Zdecydowanie jednak podobają mi się bardziej ściany niż sufit jeśli idzie o strukturę. Ewanz - ładnie, Pumpaluna - do przyjęcia. Jakie są koszty gładzi cienkowarstwowej, materiał i robocizna? u nas sama robocizna gładzie, gruntowanie i malowanie to 27-30zł (same gładzie 18) Mam do Was pytanie związane z ocieplaniem - czy stosowaliście (lub bedziecie w niedalekiej przyszłości) listwe startową przy ocieplaniu? Mój wykonawca sugeruje rezygnację z listwy " bo nie wiadomo jak to obrobic " - nie wiem nawet co miał na myśli Trapi mnie jeszcze jedno - czy warto inwestować w styro o współczynniku przenikalności 0,32 zamiast standardowo 0,42? Czy korzysci z zastosowania tego pierwszego sa naprawdę jakieś zauwazalne? Ewa mi udało się kupić genderkę 032 w bardzo dobrej cenie - zaledwie kilka zł drożej (niecałe 6zł) niż lokalnie produkowany styro 038!! Firmę znalazłam przez allegro ale ostatecznie sprawę do końca załatwiałam telefonicznie. i UWAGA UWAGA.... będę miała szary salon!!! mój mąż się zapierał, że nie ma mowy i się ugięłam kupiłam duluxa białe wino. W sumie chciałam dobrze, wyciągnęłam rękę, pomazaliśmy ścianę i... mąż sam stwierdził, że go nie widzi salonowo i machnęliśmy nim sypialnie (z nadzieją że nie pożre się z czernią), a do salonu kupiliśmy light grey Beckersa, hurrraaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 To zależy jak dużo tych przeszkleń w stosunku do ścian i na jakie strony świata się zaprojektowało... nie, to widać gołym okiem... 3 szyby przepuszczają mniej światła niż 2 szyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 15.04.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Pumpaluna, koniecznie zrób fotki, żebym się przekonała, że można, bo na razie kiepsko to widzę. Dobrze zrozumiałam, że przy bieli niedostatki tynku bardziej wychodzą niż przy kolorach? U mnie prawie sama biel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts