Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Albo nie uda - podłoga na parterze i schody przekraczają budżet o ponad 4tys. Mam nadzieję, że panele uda się taniej i będę musiała jeszcze na czymś oszczędzci:(

To rzeczywiście podłogi szarpną budżetem. Zawsze mam z tym problem, bo nie wiem na czym zaoszczedzić:bash:

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj a ja ciągle krytykę muszę znosić, chyba niektórzy to tak z zazdrości, dzisiaj chociażby było sporo ale do mojej kuchni, że alu-ramka za gruba i na moje że mi się podoba i meble ideał to znalazł się kolejny minus zbyt mały piekarnik bo jej większy. A szuflady to niewygodne bo oleju i octu nei idzie trzymać, a taka lodówka to strata miejsca. Poza tym w łazience za ciemno i ściana pod światło jest dziwna i koniecznie trzeba coś z tym zrobić!! (fakt spierniczyliśmy przy przecieraniu ale sami to wiemy i niestety musimy zaakceptować, poprawimy kiedyś tam bo teraz nie ma czasu na darcie ściany do żywca) a w ogóle to jednak panele to nie to samo co decha i jeszcze by mnożyć można... czasami mam ochotę zamknąć się w moim domostwie i nikogo nie wpuszczać bo mam wrażenie że tylko potknięć szukają a to po prostu jest przykre jak się człowiek każdą pierdołą cieszy :/

Na szczęście nie będa musieli z niej korzystać;)

W gruncie rzeczy nie potrafię zrozumieć jak można komuś mówić takie przykre rzeczy,wiedząc, ze tamten się cieszy z tego co ma, bo sam na to zapracował/wykonał. Głupota ludzi jest nie do opisania.

po prostu zdecydowana co chce :)

Toć to napisałam. Pewna siebie nie znaczy zarozumiała;)

Ja to jeszcze na mojego brata krytykanta czekam, jemu się totalnie nic nie podoba. Najlepsze było jak krytykował nasz piec, że co to za badziew jakieś defro, pellety itp... a potem... chwilę później skonsultował się ze swoim szwagrem hydraulikiem i kupił identyczny piec jak nasz (tylko kw większe) bo tamten zachwalał; no ale niestety nie jest z tych którzy 'odszczekują' ale nie powiem mam satysfakcję ;)

Joannk - te 4tys. to tylko za schody o reszcie nawet nie mówię:confused:

Esiak, ceny pewnie normalne, tylko my liczyliśmy na mniej za betoniaki do obłożenia, ale podobno mozaika dywanowo jest pracochłonna i stosunkowo droga... droższa niż samonośne drewniaki:o

Lukarna, no może dziwna jestem, ale wiem doskonale, co mi się podoba (w dostępnej dla mnie cenie;)) i wiem jak to będzie wyglądało w Bławim i już chcę to mieć;):)

Pumpaluna, niektórzy lubią się lepiej poczuć kosztem innych;) Mnie powiedzieli, że chyba będę fruwała po kuchni, bo mi podłogi braknie do stąpania przy tylu szafkach - znajoma przy kości to spojrzałam na nią od góry do dołu i powiedziałam, że ja (z naciskiem na ja) chyba się zmieszczę;) A brata pytałaś po co mu taki chłam Defro?;)

Jasne, że tak. Nawet zapytałam dlaczego wydał tyle kasy na takie badziewie i jak się spisuje ;) Woda w usta i koniec tematu budowlanego i wymądrzania był, ufff

U nas dzisiaj piękny dzień. Kolejny dzień wywozimy kartony i wory a na półkach jakoś nie ubywa. Przeraża mnie to bo liczyłam, że trochę mniej będę zabierała ze sobą. Dzisiaj pół dnia walczyłam z oknami na górze. Niestety to nie takie proste poobcinać te wszystkie taśmy i zeskrobać ewentualne kropki, na dodatek za szybki schło i pozostały na oknach straszne smugi :/ Na poniedziałek zaopatrzyłam się w ocet i będę w babciny sposób walczyć z idealną taflą szkła. Dół będę mogła robić pewnie dopiero 3maja bo ze schodami się przeciągnęło - nie było wczoraj u nas prądu przez cały dzień więc panowie nie mogli pracować a że w poniedziałek wchodzą z drzwiami to nie ma jak ogarniać barierki. Zresztą chcemy jeszcze część mebli do dzieciaków w poniedziałek i wtorek przewieźć bo mamy darmowy transport po koleżeńsku obiecany.

Ardea ale przynajmniej będziesz miała wszystko dopieszczone a my wiatrołap i schodową pomalujemy dopiero po przeprowadzce bo teraz obawiam się, że możemy nie zdążyć. Jeszcze żeby pan z komfortu od listew przyjechał w poniedziałek je pomontować to moglibyśmy zacząć meble ustawiać na miejsce i wypakowywać rzeczy a nie wszystko w kartonach musi czekać.

A w ogóle to byliśmy w czwartek w ikei. Trochę różności przywieźliśmy ale tradycyjnie nie obyło się bez niewypałów. Kupiliśmy system do podzielenia szuflad ale na szczęście wzięłam 1 sztukę, okazało się, że do bluma nie pasują. Tak samo jak "sortownik" do sztućców. Cwany producent i jeden i drugi tak sobie wykombinowali że tylko do tych systemów pasują ich rzeczy. Przyjdzie mi więc kupic bluma za 160zł wrrrrrrrrrrrrrrrrrr

pytania z serii za 100pkt

1. czym MYJECIE OKNA i co się najbardziej sprawdza? mr muscle mnie wkurzył

2. czym myjecie GLAZURĘ? w tym mieszkaniu leciałam płynem do szyb a 2 razy w roku jakimś mleczkiem typu cif

3. co polecacie do paneli laminowanych? facet z komfortu powiedział, że w składzie nie może być wosku, obszukałam dzisiaj 2 sklepy i wszędzie jest zapis o wosku bądź naturalnych woskach, czy ja jestem zdana wyłącznie na profesjonalne środki z drogich sklepów?

Juz mówię co wiem.

Do szyb miałam jakiś zwykły, tani płyn, mył rewelacyjnie. Mnie też ten myster wkurzył bo smugi zostawia i stoi i czeka na wylanie chyba. A tamtego taniego nie pamiętam co to było ale będe szukać.

Glazurę myje ciepłą wodą z dodatkiem ajaxu do płaskich powierzchni czy jakoś tak. Najważniejsze że nie zostawia maziajów i jeszcze ładnie pachnie;)

Panele myje PRONTO ale nie wiem co ma w składzie.

Ardea ale przynajmniej będziesz miała wszystko dopieszczone a my wiatrołap i schodową pomalujemy dopiero po przeprowadzce bo teraz obawiam się, że możemy nie zdążyć. Jeszcze żeby pan z komfortu od listew przyjechał w poniedziałek je pomontować to moglibyśmy zacząć meble ustawiać na miejsce i wypakowywać rzeczy a nie wszystko w kartonach musi czekać.

A w ogóle to byliśmy w czwartek w ikei. Trochę różności przywieźliśmy ale tradycyjnie nie obyło się bez niewypałów. Kupiliśmy system do podzielenia szuflad ale na szczęście wzięłam 1 sztukę, okazało się, że do bluma nie pasują. Tak samo jak "sortownik" do sztućców. Cwany producent i jeden i drugi tak sobie wykombinowali że tylko do tych systemów pasują ich rzeczy. Przyjdzie mi więc kupic bluma za 160zł wrrrrrrrrrrrrrrrrrr

pytania z serii za 100pkt

1. czym MYJECIE OKNA i co się najbardziej sprawdza? mr muscle mnie wkurzył

2. czym myjecie GLAZURĘ? w tym mieszkaniu leciałam płynem do szyb a 2 razy w roku jakimś mleczkiem typu cif

3. co polecacie do paneli laminowanych? facet z komfortu powiedział, że w składzie nie może być wosku, obszukałam dzisiaj 2 sklepy i wszędzie jest zapis o wosku bądź naturalnych woskach, czy ja jestem zdana wyłącznie na profesjonalne środki z drogich sklepów?

przecież ikea stosuje bluma, tylko ma go pod swoją nazwą... wszystko jest to samo...

Lukarna może spróbuję z tym ajaxem, on mam nadzieję nie nabłyszcza powierzchni? Teraz w domu panele też pronto traktowałam za każdym razem ale przy tych nowych monter powiedział, żeby zwrócić uwagę na wybór produktów więc zgłupiałam

Esiak to już zupełnie nie rozumiem dlaczego te ich podziałki do szuflad z syst. rationell nijak nie pasują do moich szuflad :( wkładki o głębokości 50cm do mnie są za duże.

Esiak, wanna tej samej firmy w markecie i w salonie łazienkowym wcale nie jest identyczna;) Ikea jest ok. jeśli się zna jej ograniczenia i na pewno nie może się równać z kuchniami ze studiów kuchennych.

Pumpaluna, podobno te ikeowskie wkłady do szuflad można jakoś przerobić żeby pasowały do oryginalnych blumowskich.

Okna myję po staremu wodą z octem i szmatką jana niezbędnego. Panele czymś marketowym, do eggera wystarcza już 7lat;)

Zaczął się majowy tydzień (już nie weekend;)) i nie załatwiliśmy niczego w związku ze schodami:(

Joasiu zamówiłam z wielkim trudem Krono original supernatural wide (przekręciłam nazwę) body - opowiem Wam moje przeboje z panelami, ale dopiero, gdy dotrą, bo boję się zapeszyć. Wyboru jestem pewna, bo z wyglądu mogą konkurować z tymi po 160zł, wiem bo macałam kilkadziesiąt w różnych kategoriach cenowo - jakościowych.

A Wy zdecydowaliście się na jakieś? Staraj się je wcześniej zobaczyć i dotknąć, bo dopiero wtedy widać różnice.

Ardea - jak nie byłam w ciąży i na samym jej początku coś tam oglądaliśmy ale w ramach rozeznania. Teraz może w piątek zabiorę się z Marcinem i podjedziemy obejrzeć panele chociaż w 2-3 punktach. Aktualnie oglądałam w necie i spisałam sobie nazwy tych które mi się najbardziej podobały. Najbardziej celuję w Krono Orginal - szczególnie ich nowości bardzo mi się podobają, tylko muszę zobaczyć na żywo. Tak jak kiedyś pisałam - będziemy próbowali dopasować panele kolorystycznie do desek. Nie chodzi mi o taki sam kolor i fakturę ale coś zbliżonego. Podziwiam, że już masz tak wszystko dopracowane i zamawiasz. Ja się ze wszystkim guzdram:)

Krono original supernatural wide - bardzo ładne, szczególnie podoba mi się to, że wyglądają (przynajmniej na zdjęciach w necie) jakby były lekko bielone. Bardzo fajny efekt. A mają one V-fugę, bo z tego co widać to chyba nie.

Te Krono mają dwustronną v-fugę w tej serii są tylko 4 dekory, na szarawy, lekko bielony wygląda tylko dąb zwietrzały, słoneczny i dość jasny jest dąb cynamonowy, pozostałe dwa są nieco ciemniejsze, wiec ja im się szczególnie nie przyglądałam. W realu zaskakują dechowością;) są szerokie na 24,5 cm, mają mocno wyczuwalną szczotkowaną strukturę i są matowe jak stare dechy:)

Właśnie zauważyłam, że najbardziej popularny jest ten dąb harbour, ale na jednej stronie są wszystkie:

http://bel-pol.pl/catalog/categories/596

Ten zwietrzały też mi od razu wpadł w oko:) i jeszcze spodobał mi się cynamonowy. A zamawiałaś przez neta czy normalnie ze sklepu. Bo my jak będzie różnica znacząca na korzyć netu, na pewno weźmiemy w ten sposób. Tak zrobiliśmy z płytkami-i nie miałam żadnych problemów z dostawą, wręcz czasami za szybko:)