Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ardea - super że już sobie małymi kroczkami organizujecie ogród. Zawsze już coś do przodu. My w zeszłym roku posadziliśmy dwa krzaczki - z tesco, żeby sprawdzić czy się przyjmą. No i rosną:) Nadal malutkie ale już trochę większe niż rok temu:) Z tym, że jak za rok zajmiemy się ogrodem, to będziemy musieli je chyba przesadzić chwilowo do jakiś donic (takich kwadratowych). U nas tyle chwastów i jakiś samosiejek, które musimy wyplenić. Ale sukcesywnie będziemy dochodzić do celu!!!

Aga - rok temu też usuwałam moją pierwszą ósemkę - na drugi dzień wzięłam urlop na żądanie - nie spodziewałam się takiej opuchlizny:) Ważne że już z głowy:)

Aga - rok temu też usuwałam moją pierwszą ósemkę - na drugi dzień wzięłam urlop na żądanie - nie spodziewałam się takiej opuchlizny:) Ważne że już z głowy:)

Nie strasz mnie, bo pół dnia siedziałam z okładem i mam nadzieję, że opuchlizny nie będzie.

Ardea - ja sobie zamówiłam książkę KATALOG ROŚLIN DRZEWA KRZEWY BYLINY

ale przydał by się jakiś architekt oprócz książki:) My nie mamy takiego ogrodu, aby poszaleć, ale coś tam się ładnego posadzi, zweryfikuje, przesadzi, do kupi i jakoś będzie...:)

Aga - opuchlizną miała mocną 1 dzień (te drugi po wyrwaniu) za to szczękościsk bardzo krótko...

Ja się nie podejmuje ogrodu. Wiem tylko jak chcę żeby wyglądał, ma być bioróżnorodność (głownie chodzi o ptaki, ale trzmiele też mile widziane). Konkretny projekt na podstawie mojego chciejstwa zrobi specjalistka, a wykonaniem zajmie się moja mama - amatorka ogrodnictwa z działkowym doświadczeniem;)

Ja ostatnio nie widziałam żadnego domu pomalowanego na biało, wszyscy, u których byłam szli w kolory.

Parterówki są bardzo ładne, ale nie przy naszym stylu życia (póki co;))

moim marzeniem zawsze było mieć dom a w nim schody... :)

u nas ogólnie biało, pokoje dzieci i sypialnia będzie w kolorze

jeżeli chodzi o ogród, z tyłu mały plac zabaw i kawałek pod krzaczki i kwiatki, a reszta trawnik

moja mama z kolei z wykształcenia ogrodnik :)

agalind współczuję , przypominasz mi w tym momencie o wizycie u dentysty...

Edytowane przez khb

moja mama z kolei z wykształcenia ogrodnik :)

To masz ułatwione zadanie:)

agalind współczuję , przypominasz mi w tym momencie o wizycie u dentysty...

Dziekuję. Trochę jestem opuchnięta i zbolała, ale najgorszy ten szczękościsk. Odwlekałam ten zabieg już od dłuższego czasu, ale trzeba było się wreszcie za to zabrać. Całe szczęście to jedyny zębowy problem.

Edytowane przez agalind

Schody w nowej odsłonie są super, szczególnie przy mojej otwartej klatce schodowej, gdzie widać bok schodów z salonu. Przy przemysłówce ten bok i te ścinki na zabiegach były nie do przyjęcia. Bierzemy tę wersję:) W poniedziałek ocieplenie poddasza, a za tydzień początek akcji - elewacja.

Schody w nowej odsłonie są super, szczególnie przy mojej otwartej klatce schodowej, gdzie widać bok schodów z salonu. Przy przemysłówce ten bok i te ścinki na zabiegach były nie do przyjęcia. Bierzemy tę wersję:) W poniedziałek ocieplenie poddasza, a za tydzień początek akcji - elewacja.

Wypadałoby się pochwalić wizualizacją skoro jest super :p

Wypadałoby się pochwalić wizualizacją skoro jest super :p

Najpierw musiałabym ją miec;) Pan przyjechał odpalił laptopa, pokazał i zabrał, jeszcze byśmy wykorzystali ich autorski projekt u konkurencji;) W poniedziałek jedziemy odebrac płytki i podpisac umowę schodowo-podłogową, może wtedy dostanę wizkę na zawsze;) Zresztą wizki to tylko przedsmak;) ja za nimi nie przepadam.

A schody będą super,jeśli takie wyjdą jak planujemy...

Przeżywam, bo mi się zaczyna nie zgadzać z kosztorysem, ale od teraz znów się pilnujemy i już mam nadzieję nic nadprogramowego się nie przydarzy. A jeszcze gładzie są poza kosztorysem, więc prawie na pewno się nie zmieścimy w budżecie, bo nie ma na czym oszczędzić.

Pewnie Cię to nie pocieszy ale przeważnie zaczyna brakować kasy w stosunku do założeń:)

I to nie moje obserwacje (tzn moje też) ale kolegi który pracuje w banku i ma do czynienia z kredytami: dużo ludzi bierze kredyt (jak my) z małą "górką" którą mają zamiar nie wykorzystać i plan jest taki aby zacząć szybciej spłacać - a jak przychodzi do wykonczeniówki to większość wybiera kredyt co do grosza;) a i z wczesniejszą spłatą sa problemy...

Nie, nasze założenie było inne - kredyt tylko na budowę, nie dokładamy do budowy z innych źródeł i nie nadpłacamy kredytu. Nie po to go brałam żeby teraz go szybko spłacić;) A spłacam go już teraz, bo taką chciałam mieć umowę.

Mąż przeliczył wszystko i właśnie się dowiedziałam, ze nie jest tak źle - minimalnie przekraczamy założony budżet, pomogło w tym pewnie trochę rabatów i zbiegów okoliczności;)