Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Mój basalt 18 też niby złamany szarością, ale niedostrzegalnie dla oka;) chodziło o to żeby nie był rażący, ani ciepły, a jednak biały. W poniedziałek mają zacząć kłaść tynk, więc się okaże. I tak w pochmurne dni pewnie będzie szarawy, w słoneczne czysto biały, w zachodzącym słońcu maślany;)

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie podbitka kładziona będzie prostopadle do elewacji. Okazało się, że przy tak zakończonych krokwiach położenie jej równolegle wyszłoby kijowo bo krokwi i wykończenia dachu nie ruszysz a zrobienie prostopadłego okapu i dopiero równolegle nie będzie dobrze wyglądało. Także boki idą inaczej niż chciałam, na zasadzie mniejszego zła. Podbitkę kupiliśmy z polecenia znajomego dachowca z firmy BORYSZEW, a ten nasz wykonawca mówił że albo gamrat albo boryszew a bryzę czy jakoś tak lepiej odpuścić.

No właśnie to mnie męczy czy prostopadle czy równolegle, chciałbym jeszcze nie zakrywać do końca krokwi i ciągle nie wiem jak to wyjdzie, a dachów dwuspadowych z podbitką mało widziałam (większość idzie w nadbitkę)... Pokaż, gdy Ci zrobią to moi zrobią na wzór;)

A podbitkę mamy już kupioną. Boryszew - nie znam, o gamrat i o bryzie też słyszałam raczej dobre opinie.

Panowie sztuk 6 weszli przed 7rano, śmigają jak mróweczki, mam nadzieję że pogoda nie stanie na przeszkodzie i dzisiaj skończą. Dopytałam o te rynny, przy naszym dużym tarasie musi pójść normalna rynna (powiedzieli że 125tka) bo jak przyjdzie ulewa czy śnieg to z takiej powierzchni może nam zalać elewację i z czasem zacząć zaciekać np do garażu. Wiem też, że idzie trzykrotna obróbka blacharska a pod nią dadzą jakiś środek izolujący, żeby zaciekało.

edit: myślałam że już dzisiaj Ci pokażę rezultat ale zamówiłam za mało blachy i dopiero w poniedziałek grafitowa dojedzie.

Edytowane przez pumpaluna

Moja elewacja jest bardzo jasna - bladozólty przyciąga niestety muchy - uwielbiaja się wygrzewać na nim w słoncu ;)

Pocieszajace jest jedynie to, że gdy zachlapały ją padające deszcze, które zacinały na górę czarnoziemu, to po wyschnięciu zmiotłam czarne kropki zabrudzen po prostu zmiotka.

Do silikonu utudnione jest przyleganie wszelkich czastek - nawet tasmy malarskie itp. nie chcą się trzymac.

Co to jest ta potrójna obróbka blacharska?

wiesz co, facet to nam tłumaczył ale nie ma opcji żebym to powtórzyła

w każdym bądź razie to jakaś metoda obrobienia, wiem że idzie deska na to blacha i coś tam jeszcze. Może te rynny i nie będą cud miód i malina wyglądać ale stawiam na praktyczność. Elewacja za dużo kasy kosztuje, żeby potem mieć zacieki czy nie daj pani grzyb w garażu

Poukładałam sobie dziś płytki;) efekt powinien być zgodny z oczekiwanym. Płytek przyszło za mało o 1 paczkę i do zapakowania też miałabym zastrzeżenia, na szczęście nic się nie potłukło a to najważniejsze.

Dziś zapadłą decyzja, że filar będzie w kolorze murków i cokołu, czyli jasnoszary. Nie jest to mój ulubiony element architektoniczny i nie muszę go eksponować, ale konsekwencja ponad wszystko;) i przód musi pasować do tyłu;)

Pumpaluna, dzięki za pw, cena ciągle się negocjuje;) A jaka jest dobra cena za położenie podbitki?

Aga, pisałam już Lukarnie, że wyszło mi 6 okładzin ściennych (Taranto, Scope, Vento nero, Vulcano, cegła, płytka - cegiełka):cool: A Pilch będzie na ścianie, bo na podłodze Porcelanite.