ewanz 18.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 koszt lukarny na pewno droższy o więźbę i wszystkie dachówki skrajne, czasami ekipa od elewacji życzy sobie drożej za ten element.Ardea - świetlik jak na razie szału nie robi, zobaczymy jak zamontujemy drzwi na poddaszu. W każdym razie koszty niewspółmierne do zysków światła, zamiast tego można by zamontować światła ledowe - tak podumowano moją realizację na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.06.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Może i daje mniej światła od okna połaciowego, ale za to światło jest bardzo ładne, nie ma problemów z myciem i nie trzeba jakoś specjalnie wpasowywać się we więźbę - dla mnie same plusy. Ledy? Nic nie napisze o podsumowującym z FM;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 18.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 zdecydowanie droższy od lukarny będzie wykusz czy taras nad cześcia mieszkalna, gdyz tu trzeba bardzo zadbać o właściwą izolacje termiczna i przeciwwilgociową, materiały i robocizna za to tworzą już dodatkowy koszt, a trzeba jeszcze uwzględnić obróbkę blacharska i orynnowanie ( również materiał i robocizna). Niezłym ukoronowaniem tych kosztów bedzie oczywiście balustrada!Pytanie - Czy warto? Na pewno nie wtedy, gdy szukamy oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.06.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 u nas taras nad garazem ale maksymalnie staramy sie wszystkiego dopilnowac zeby zaciekow nie bylo, drogi kaprys tak jak kominek zreszta. Z drugiej strony bosko tak rano wyjsc i pogrzac twarz w porannym slonku, juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla sobie lezak wystawic. No i zwazywszy na to ze drugi taras od zachodu to ten gorny wschodni bedzie idealna odskocznia od skwaru. Ewanz a dlugi masz ten przewod w swietliku? U nas przez moment tez wchodzil w gre jak sasiad kazal okno dachoww wyciagac ale z racji ze ,usialby byc kolka m rozciagniety i na polaci polnocnej zrezygnowalismy w obawie ze bedzie slabo oswietlal. W sumie klatka schodowa jest przez duza czesc dnia doswietlana z kuchni i salonu i dopiero poznym wieczorem zapalamy swiatlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.06.2012 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Ja w sumie będę miała 2 balkony i 2 tarasy (północ, wschód i zachód) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 18.06.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Z drugiej strony bosko tak rano wyjsc i pogrzac twarz w porannym slonku, juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla sobie lezak wystawic. No i zwazywszy na to ze drugi taras od zachodu to ten gorny wschodni bedzie idealna odskocznia od skwaru. Pumpa i tak masz myślec i mówić!! Decyzja dawno juz podjeta, koszt poniesiony teraz już tylko się ciesz z tego!! Ardea, no Ty hulajduszo tarasowo-balkonowa:):) Jak sie będę smażyć w 35 stopniowym upale na moim południowym to z zazdrością pomysle o tych Twoich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ja jakoś szczególnie nie odczułam żeby nas lukarny drogo wyniosły. Jedynie gąsiory i skrajne dachówki - a tego nie widziałam bo płaciłam za całość materiału;) I dekarz i cieśla powiedzieli cenę za m2 dachu też bez wyszczególnienia dodatkowego kosztu:D Wiec oficjalnie nie jest źle:D Jedynie teściunio się naprzeklinał ocieplając je styropianem;) ps. a radość z normalnego okna - bezcenna:):) ps2. no dobra, to się przyznam - teraz żałuję że nie zrobiliśmy sobie dachowego w sypialni... fajnie byłoby leżec sobie z P i patrzeć w gwiazdy... Pumpa widzisz - a Ty sobie na swoim tarasie leżec możesz;) JA sobie wczoraj leżałam i na pioruny patrzyłam. I teraz wiem, ze czym prędzej rolety trzeba zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ja poczytałam wątek o łazienkach i jakoś dziwnym narodem jesteśmy. Podobają mi się badziewiaste okapy, skąpię kasy na klinkierowy cokół, ale przynajmniej snobką nie jestem;) Najlepiej pamiętam jednak post o tym, ze łupek to nie kamień Wątek łazienkowy czy kuchenny to jest nieustająca przepychanka słowna. Czytać sie odechciewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) nas architekt uprzedził że wykusz czy lukarna to dodatkowe koszty, ale o tarasie nie wspomniał Nie mam - lukarny, bo dach miał być najprostszy z możliwych skoro miała być blacha płaska. Dodatkowo też słyszałam o większych kosztach robocizny. - wykusza, bo trudno zaizolować - balkonu - podobnie jak w przypadku wykusza. Dodatkowo nie wiem po co mi on skoro mam taras w ogrodzie (latać na dół po kawę i z powrotem do góry to nie dla mnie:no:). No chyba, ze miałabym pasję jak Ardea to byłby wręcz konieczny, bo prania ani pościeli wieszać tam nie zamierzam;) Architekci byli załamani:lol2: Edytowane 19 Czerwca 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ja żałuję, że nie zrobiłam świetlika tunelowego nad klatką schodową, ciemno nie będzie zbyt, ale podoba mi się takie rozproszone światełko świetlików. Ewanz - zazdroszczę. Może i daje mniej światła od okna połaciowego, ale za to światło jest bardzo ładne, nie ma problemów z myciem i nie trzeba jakoś specjalnie wpasowywać się we więźbę - dla mnie same plusy. Dokładnie tak. Świetlika mi brakuje, bo światło jest ładnie rozproszone i delikatne. Widzę to zwłaszcza teraz gdy mam już drzwi na poddaszu i korytarz jest ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Balkony już teraz da się dobrze zaizolować (hydro), mostki termiczne też mi nie straszne, bo są minimalne i przy niepasywniaczku w zasadzie bez znaczenia. Ten gabinetowy to był must have (statyw, luneta i życie jest piękniejsze;)) Widzę też plusy drugiego balkonu, pomijając symetrię, jest zadaszeniem nad wejściem. Balkony mi się nie podobają, ale pewnych rzeczy nie poświęcę dla estetyki czy niższych kosztów budowy, utrzymania domu. Żartami o Evicie Peron i szekspirowskiej Julii już obdarzam znajomych, więc tu napisałam serio;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Wątek łazienkowy czy kuchenny to jest nieustająca przepychanka słowna. Czytać sie odechciewa. Osoba, która nie znosi łupka, bo udaje kamień(sic!) właśnie sobie obłożyła elewację bardzo prawdziwymi deskami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.06.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 kurde, szkoda że nie wiem o kim mowa bo bym aż sobie pooglądała z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannk 19.06.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 kurde, szkoda że nie wiem o kim mowa bo bym aż sobie pooglądała z ciekawości Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Osoba, która nie znosi łupka, bo udaje kamień(sic!) właśnie sobie obłożyła elewację bardzo prawdziwymi deskami;) To forum zawsze zaskakuje:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.06.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 w weekend zamierzamy zainstalowac nekle, jestem ciekawa tego swiatla bp na razie w dolnej lazience jest tragicznie ciemno, w tym pojedynczym zwisiw a'la zarowka okazalo sie ze tylko energooszczedna moze byc i to z konkretnym gwintem, po sprawdzeniu dostepnosci takich zarowek w hurtowni wyszlo ze niestety jest to jednorazowka nie do podmienienia :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 w weekend zamierzamy zainstalowac nekle, jestem ciekawa tego swiatla bp na razie w dolnej lazience jest tragicznie ciemno, w tym pojedynczym zwisiw a'la zarowka okazalo sie ze tylko energooszczedna moze byc i to z konkretnym gwintem, po sprawdzeniu dostepnosci takich zarowek w hurtowni wyszlo ze niestety jest to jednorazowka nie do podmienienia :/ Tylko ja nie wiem co to? EDIT: Cofam pytanie. Olśniło mnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2012 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ja chętnie zobaczę Twoją Neklę może sobie nawet dzięki temu kupię trzy takie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2012 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Moja ekipa stwierdziła, ze do soboty to najwyżej tynk skończą, a w przyszłym tygodniu podbitka. Pogoda jest póki co super nie pada i nie ma upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.06.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 U nas niestety ulewa wieczorna, jutro też deszczowo zapowiadają a i w piątek ma być kiepsko chociaż niby już ma padać przelotnie. także nie wiem czy im się z tą mozaiką uda.... A wasza podbitka w końcu będzie prostopadle do elewacji czy równolegle do dachu bo pamiętam tylko że mówiłaś że coś kombinujesz U mnie szybko z podbitką poszło, ale wskoczyło kilku chłopa równolegle na obydwie strony domu a i obróbka w między czasie szła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts