Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

koszt lukarny na pewno droższy o więźbę i wszystkie dachówki skrajne, czasami ekipa od elewacji życzy sobie drożej za ten element.

Ardea - świetlik jak na razie szału nie robi, zobaczymy jak zamontujemy drzwi na poddaszu. W każdym razie koszty niewspółmierne do zysków światła, zamiast tego można by zamontować światła ledowe - tak podumowano moją realizację na FM.

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zdecydowanie droższy od lukarny będzie wykusz czy taras nad cześcia mieszkalna, gdyz tu trzeba bardzo zadbać o właściwą izolacje termiczna i przeciwwilgociową, materiały i robocizna za to tworzą już dodatkowy koszt, a trzeba jeszcze uwzględnić obróbkę blacharska i orynnowanie ( również materiał i robocizna). Niezłym ukoronowaniem tych kosztów bedzie oczywiście balustrada!

Pytanie - Czy warto? Na pewno nie wtedy, gdy szukamy oszczędności.

u nas taras nad garazem ale maksymalnie staramy sie wszystkiego dopilnowac zeby zaciekow nie bylo, drogi kaprys tak jak kominek zreszta. Z drugiej strony bosko tak rano wyjsc i pogrzac twarz w porannym slonku, juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla sobie lezak wystawic. No i zwazywszy na to ze drugi taras od zachodu to ten gorny wschodni bedzie idealna odskocznia od skwaru.

Ewanz a dlugi masz ten przewod w swietliku? U nas przez moment tez wchodzil w gre jak sasiad kazal okno dachoww wyciagac ale z racji ze ,usialby byc kolka m rozciagniety i na polaci polnocnej zrezygnowalismy w obawie ze bedzie slabo oswietlal. W sumie klatka schodowa jest przez duza czesc dnia doswietlana z kuchni i salonu i dopiero poznym wieczorem zapalamy swiatlo

pumpaluna napisał:
Z drugiej strony bosko tak rano wyjsc i pogrzac twarz w porannym slonku, juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla sobie lezak wystawic. No i zwazywszy na to ze drugi taras od zachodu to ten gorny wschodni bedzie idealna odskocznia od skwaru.

Pumpa i tak masz myślec i mówić!! Decyzja dawno juz podjeta, koszt poniesiony teraz już tylko się ciesz z tego!!

Ardea, no Ty hulajduszo tarasowo-balkonowa:):):) Jak sie będę smażyć w 35 stopniowym upale na moim południowym to z zazdrością pomysle o tych Twoich:)

Lukarna napisał:
Ja jakoś szczególnie nie odczułam żeby nas lukarny drogo wyniosły. Jedynie gąsiory i skrajne dachówki - a tego nie widziałam bo płaciłam za całość materiału;)

I dekarz i cieśla powiedzieli cenę za m2 dachu też bez wyszczególnienia dodatkowego kosztu:D

Wiec oficjalnie nie jest źle:D

Jedynie teściunio się naprzeklinał ocieplając je styropianem;)

ps. a radość z normalnego okna - bezcenna:):):)

ps2. no dobra, to się przyznam - teraz żałuję że nie zrobiliśmy sobie dachowego w sypialni... fajnie byłoby leżec sobie z P i patrzeć w gwiazdy... Pumpa widzisz - a Ty sobie na swoim tarasie leżec możesz;)

JA sobie wczoraj leżałam i na pioruny patrzyłam. I teraz wiem, ze czym prędzej rolety trzeba zamontować:sick:

Ardea napisał:
Ja poczytałam wątek o łazienkach i jakoś dziwnym narodem jesteśmy. Podobają mi się badziewiaste okapy, skąpię kasy na klinkierowy cokół, ale przynajmniej snobką nie jestem;)

Najlepiej pamiętam jednak post o tym, ze łupek to nie kamień;)

Wątek łazienkowy czy kuchenny to jest nieustająca przepychanka słowna. Czytać sie odechciewa.

pumpaluna napisał:
nas architekt uprzedził że wykusz czy lukarna to dodatkowe koszty, ale o tarasie nie wspomniał :evil:

Nie mam

- lukarny, bo dach miał być najprostszy z możliwych skoro miała być blacha płaska. Dodatkowo też słyszałam o większych kosztach robocizny.

- wykusza, bo trudno zaizolować

- balkonu - podobnie jak w przypadku wykusza. Dodatkowo nie wiem po co mi on skoro mam taras w ogrodzie (latać na dół po kawę i z powrotem do góry to nie dla mnie:no:). No chyba, ze miałabym pasję jak Ardea to byłby wręcz konieczny, bo prania ani pościeli wieszać tam nie zamierzam;)

Architekci byli załamani:lol2:

Edytowane przez agalind

Ardea napisał:
Ja żałuję, że nie zrobiłam świetlika tunelowego nad klatką schodową, ciemno nie będzie zbyt, ale podoba mi się takie rozproszone światełko świetlików. Ewanz - zazdroszczę.

Ardea napisał:
Może i daje mniej światła od okna połaciowego, ale za to światło jest bardzo ładne, nie ma problemów z myciem i nie trzeba jakoś specjalnie wpasowywać się we więźbę - dla mnie same plusy.

Dokładnie tak. Świetlika mi brakuje, bo światło jest ładnie rozproszone i delikatne. Widzę to zwłaszcza teraz gdy mam już drzwi na poddaszu i korytarz jest ciemny.

Balkony już teraz da się dobrze zaizolować (hydro), mostki termiczne też mi nie straszne, bo są minimalne i przy niepasywniaczku w zasadzie bez znaczenia. Ten gabinetowy to był must have (statyw, luneta i życie jest piękniejsze;)) Widzę też plusy drugiego balkonu, pomijając symetrię, jest zadaszeniem nad wejściem. Balkony mi się nie podobają, ale pewnych rzeczy nie poświęcę dla estetyki czy niższych kosztów budowy, utrzymania domu.

Żartami o Evicie Peron i szekspirowskiej Julii już obdarzam znajomych, więc tu napisałam serio;)

w weekend zamierzamy zainstalowac nekle, jestem ciekawa tego swiatla bp na razie w dolnej lazience jest tragicznie ciemno, w tym pojedynczym zwisiw a'la zarowka okazalo sie ze tylko energooszczedna moze byc i to z konkretnym gwintem, po sprawdzeniu dostepnosci takich zarowek w hurtowni wyszlo ze niestety jest to jednorazowka nie do podmienienia :/

pumpaluna napisał:
w weekend zamierzamy zainstalowac nekle, jestem ciekawa tego swiatla bp na razie w dolnej lazience jest tragicznie ciemno, w tym pojedynczym zwisiw a'la zarowka okazalo sie ze tylko energooszczedna moze byc i to z konkretnym gwintem, po sprawdzeniu dostepnosci takich zarowek w hurtowni wyszlo ze niestety jest to jednorazowka nie do podmienienia :/

Tylko ja nie wiem co to?

EDIT: Cofam pytanie. Olśniło mnie;)

U nas niestety ulewa wieczorna, jutro też deszczowo zapowiadają a i w piątek ma być kiepsko chociaż niby już ma padać przelotnie. także nie wiem czy im się z tą mozaiką uda....

A wasza podbitka w końcu będzie prostopadle do elewacji czy równolegle do dachu bo pamiętam tylko że mówiłaś że coś kombinujesz :) U mnie szybko z podbitką poszło, ale wskoczyło kilku chłopa równolegle na obydwie strony domu a i obróbka w między czasie szła.