ewanz 18.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 koszt lukarny na pewno droższy o więźbę i wszystkie dachówki skrajne, czasami ekipa od elewacji życzy sobie drożej za ten element.Ardea - świetlik jak na razie szału nie robi, zobaczymy jak zamontujemy drzwi na poddaszu. W każdym razie koszty niewspółmierne do zysków światła, zamiast tego można by zamontować światła ledowe - tak podumowano moją realizację na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.06.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Może i daje mniej światła od okna połaciowego, ale za to światło jest bardzo ładne, nie ma problemów z myciem i nie trzeba jakoś specjalnie wpasowywać się we więźbę - dla mnie same plusy. Ledy? Nic nie napisze o podsumowującym z FM;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 18.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 zdecydowanie droższy od lukarny będzie wykusz czy taras nad cześcia mieszkalna, gdyz tu trzeba bardzo zadbać o właściwą izolacje termiczna i przeciwwilgociową, materiały i robocizna za to tworzą już dodatkowy koszt, a trzeba jeszcze uwzględnić obróbkę blacharska i orynnowanie ( również materiał i robocizna). Niezłym ukoronowaniem tych kosztów bedzie oczywiście balustrada!Pytanie - Czy warto? Na pewno nie wtedy, gdy szukamy oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.06.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 u nas taras nad garazem ale maksymalnie staramy sie wszystkiego dopilnowac zeby zaciekow nie bylo, drogi kaprys tak jak kominek zreszta. Z drugiej strony bosko tak rano wyjsc i pogrzac twarz w porannym slonku, juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla sobie lezak wystawic. No i zwazywszy na to ze drugi taras od zachodu to ten gorny wschodni bedzie idealna odskocznia od skwaru. Ewanz a dlugi masz ten przewod w swietliku? U nas przez moment tez wchodzil w gre jak sasiad kazal okno dachoww wyciagac ale z racji ze ,usialby byc kolka m rozciagniety i na polaci polnocnej zrezygnowalismy w obawie ze bedzie slabo oswietlal. W sumie klatka schodowa jest przez duza czesc dnia doswietlana z kuchni i salonu i dopiero poznym wieczorem zapalamy swiatlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.06.2012 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Ja w sumie będę miała 2 balkony i 2 tarasy (północ, wschód i zachód) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 18.06.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 pumpaluna napisał: Z drugiej strony bosko tak rano wyjsc i pogrzac twarz w porannym slonku, juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla sobie lezak wystawic. No i zwazywszy na to ze drugi taras od zachodu to ten gorny wschodni bedzie idealna odskocznia od skwaru. Pumpa i tak masz myślec i mówić!! Decyzja dawno juz podjeta, koszt poniesiony teraz już tylko się ciesz z tego!! Ardea, no Ty hulajduszo tarasowo-balkonowa:):) Jak sie będę smażyć w 35 stopniowym upale na moim południowym to z zazdrością pomysle o tych Twoich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Lukarna napisał: Ja jakoś szczególnie nie odczułam żeby nas lukarny drogo wyniosły. Jedynie gąsiory i skrajne dachówki - a tego nie widziałam bo płaciłam za całość materiału;) I dekarz i cieśla powiedzieli cenę za m2 dachu też bez wyszczególnienia dodatkowego kosztu:D Wiec oficjalnie nie jest źle:D Jedynie teściunio się naprzeklinał ocieplając je styropianem;) ps. a radość z normalnego okna - bezcenna:):) ps2. no dobra, to się przyznam - teraz żałuję że nie zrobiliśmy sobie dachowego w sypialni... fajnie byłoby leżec sobie z P i patrzeć w gwiazdy... Pumpa widzisz - a Ty sobie na swoim tarasie leżec możesz;) JA sobie wczoraj leżałam i na pioruny patrzyłam. I teraz wiem, ze czym prędzej rolety trzeba zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ardea napisał: Ja poczytałam wątek o łazienkach i jakoś dziwnym narodem jesteśmy. Podobają mi się badziewiaste okapy, skąpię kasy na klinkierowy cokół, ale przynajmniej snobką nie jestem;) Najlepiej pamiętam jednak post o tym, ze łupek to nie kamień Wątek łazienkowy czy kuchenny to jest nieustająca przepychanka słowna. Czytać sie odechciewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) pumpaluna napisał: nas architekt uprzedził że wykusz czy lukarna to dodatkowe koszty, ale o tarasie nie wspomniał Nie mam - lukarny, bo dach miał być najprostszy z możliwych skoro miała być blacha płaska. Dodatkowo też słyszałam o większych kosztach robocizny. - wykusza, bo trudno zaizolować - balkonu - podobnie jak w przypadku wykusza. Dodatkowo nie wiem po co mi on skoro mam taras w ogrodzie (latać na dół po kawę i z powrotem do góry to nie dla mnie:no:). No chyba, ze miałabym pasję jak Ardea to byłby wręcz konieczny, bo prania ani pościeli wieszać tam nie zamierzam;) Architekci byli załamani:lol2: Edytowane 19 Czerwca 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ardea napisał: Ja żałuję, że nie zrobiłam świetlika tunelowego nad klatką schodową, ciemno nie będzie zbyt, ale podoba mi się takie rozproszone światełko świetlików. Ewanz - zazdroszczę. Ardea napisał: Może i daje mniej światła od okna połaciowego, ale za to światło jest bardzo ładne, nie ma problemów z myciem i nie trzeba jakoś specjalnie wpasowywać się we więźbę - dla mnie same plusy. Dokładnie tak. Świetlika mi brakuje, bo światło jest ładnie rozproszone i delikatne. Widzę to zwłaszcza teraz gdy mam już drzwi na poddaszu i korytarz jest ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Balkony już teraz da się dobrze zaizolować (hydro), mostki termiczne też mi nie straszne, bo są minimalne i przy niepasywniaczku w zasadzie bez znaczenia. Ten gabinetowy to był must have (statyw, luneta i życie jest piękniejsze;)) Widzę też plusy drugiego balkonu, pomijając symetrię, jest zadaszeniem nad wejściem. Balkony mi się nie podobają, ale pewnych rzeczy nie poświęcę dla estetyki czy niższych kosztów budowy, utrzymania domu. Żartami o Evicie Peron i szekspirowskiej Julii już obdarzam znajomych, więc tu napisałam serio;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 agalind napisał: Wątek łazienkowy czy kuchenny to jest nieustająca przepychanka słowna. Czytać sie odechciewa. Osoba, która nie znosi łupka, bo udaje kamień(sic!) właśnie sobie obłożyła elewację bardzo prawdziwymi deskami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.06.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 kurde, szkoda że nie wiem o kim mowa bo bym aż sobie pooglądała z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannk 19.06.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 pumpaluna napisał: kurde, szkoda że nie wiem o kim mowa bo bym aż sobie pooglądała z ciekawości Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ardea napisał: Osoba, która nie znosi łupka, bo udaje kamień(sic!) właśnie sobie obłożyła elewację bardzo prawdziwymi deskami;) To forum zawsze zaskakuje:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.06.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 w weekend zamierzamy zainstalowac nekle, jestem ciekawa tego swiatla bp na razie w dolnej lazience jest tragicznie ciemno, w tym pojedynczym zwisiw a'la zarowka okazalo sie ze tylko energooszczedna moze byc i to z konkretnym gwintem, po sprawdzeniu dostepnosci takich zarowek w hurtowni wyszlo ze niestety jest to jednorazowka nie do podmienienia :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 pumpaluna napisał: w weekend zamierzamy zainstalowac nekle, jestem ciekawa tego swiatla bp na razie w dolnej lazience jest tragicznie ciemno, w tym pojedynczym zwisiw a'la zarowka okazalo sie ze tylko energooszczedna moze byc i to z konkretnym gwintem, po sprawdzeniu dostepnosci takich zarowek w hurtowni wyszlo ze niestety jest to jednorazowka nie do podmienienia :/ Tylko ja nie wiem co to? EDIT: Cofam pytanie. Olśniło mnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2012 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ja chętnie zobaczę Twoją Neklę może sobie nawet dzięki temu kupię trzy takie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2012 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Moja ekipa stwierdziła, ze do soboty to najwyżej tynk skończą, a w przyszłym tygodniu podbitka. Pogoda jest póki co super nie pada i nie ma upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.06.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 U nas niestety ulewa wieczorna, jutro też deszczowo zapowiadają a i w piątek ma być kiepsko chociaż niby już ma padać przelotnie. także nie wiem czy im się z tą mozaiką uda.... A wasza podbitka w końcu będzie prostopadle do elewacji czy równolegle do dachu bo pamiętam tylko że mówiłaś że coś kombinujesz U mnie szybko z podbitką poszło, ale wskoczyło kilku chłopa równolegle na obydwie strony domu a i obróbka w między czasie szła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts