Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przydałaby mi się taka studnia do podlewania ogrodu i napełniania basenu:cool:

Wykonanie i osprzęt nie są ani trudne ani specjalnie drogie, ale... Sąsiad ma i jesienią przelewa się zbiornik, latem ilość wody jest niewystarczająca - uważa to za niewypał i nam odradza...

Domek prawie ma kolorek, ponieważ ekipa położyła podkład - mnie już zachwyca, no dobrze powiem skromnie;) - spełnia oczekiwania:yes:

Ardea ja mam coś jakby studnię chłonną. Piszę coś bo jak poczytałam w necie o chłonnych to jednak nie do końca to;)

Teść wykopał dziurę, obmurował ja bloczkami co nam z fundamentów zostały. Na dole zostawił piach, na górze przykrył betonowa pokrywą. Rynny z połowy domu zebrał i doprowadził pod ziemią do tej "studni" A z drugiej strony studni wyprowadził (albo ma zamiar to zrobić bo nie wiem czy to ukończone jest) ruty podziurawione zakopane również w ziemi...

Na razie po codziennych deszczach tudzież ulewach nic się nie przelewa...

ps. z drugiej połowy domu na razie sobie spływa swobodnie po działce bo teściu ma inne zadania;)

Temat studni na razie jeszcze do przemyślenia, za tydzień robimy odwodnienie działki, a studnię można zrobić nieco później.

Pumpaluna, jak sprawdza się u Ciebie ten czujnik ruchu? Pytam, chociaż nie planuję, ale gdy obserwuję dom po sąsiedzku to światełko zapala się gdy przebiega pies, kot, nietoperz, ptaszek i gaśnie - z daleka wygląda to śmiesznie, ale gdybym tam mieszkała to by mnie trafiło - jak jest u Was?

nasz dom jest na tyle odsuniety od plotu ze wlacza sie dopiero jak ktos jest na terenie juz blizej domi. Psa ani kota nie mamy, ptaki nisko nie lataja ale np ostatnio wlaczyl sie jak jakis typ sobie na dzialke wszedl. A wieczorem jak pracuje i sie zapali to wiem ze ktos do nas idzie. My na razie nie mamy ogrodzenia (chociaz wdrewbecie mozna odebrac to lokalni sie nie spiesza z przywozem) ani jakiegos dzwonka czy domofonu takze ta czujka daje mi odrobine wieksze poczucie bezpoeczenstwa.

A widzisz, bo przecież Ty mieszkasz w ścisłym centrum miasta (tak?) w dość zwartej zabudowie, my na peryferiach, takie sielskie klimaty z sarnami za płotem i kotami sąsiadów przechodzącymi przez ogrodzenie, więc to inna bajka.

A ptaki są wszędzie i latają nisko, może akurat omijają Twój dom;)

A widzisz, bo przecież Ty mieszkasz w ścisłym centrum miasta (tak?) w dość zwartej zabudowie, my na peryferiach, takie sielskie klimaty z sarnami za płotem i kotami sąsiadów przechodzącymi przez ogrodzenie, więc to inna bajka.

A ptaki są wszędzie i latają nisko, może akurat omijają Twój dom;)

kiedyś mieszkałam w ścisłym centrum, teraz do granic miasta mam niecały kilometr, ale fakt zabudowa zwarta. A na dodatek do domu obok jest maleńki kawałek i jakby przeleciały przed halogenem to od razu by się w drzewo u sąsiadów wbiły bo nawet wyhamować jest ciężko. Ptaki, a właściwie jedynie wróble, latają ale trochę wyżej i od razu na drzewach u sąsiadów się lokują

Ardea, z tego co pamiętam kupiłaś okap skośny. Jaką ma wydajnosć?

Ciarko black pearl 90, sprawdź parametry, bo już nie pamiętam, ale wydajność spora (chyba 900), cichszy od Amici i świeci na niebiesko, dlatego go wybrałam, chociaż nie ma czujnika zapachów (czyli sam się nie włączy)