Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:p

Ważne, że grotodzyndzel zniknął (zostawilaś sobie go na pamiatkę? ;)).

Niestety:( nawet nie zdążyłam się z nim pożegnać;) Jeden z pracowników zapytał męża czy będzie nam to jeszcze potrzebne, bo chętnie by sobie wziął, mąż oczywiście wyraził zgodę.

Jedni odkupują płytki od wykonawcy stacji metra, inni zabierają grotodzyndzle, nic w przyrodzie nie ginie;)

Dalej Bławi wygląda podobnie, prawie biały z jasnoszarym cokołem, filarem i murkiem.

No tak, dla Ciebie podobnie, bo go widzisz często. A w naszych oczach co zdjęcie piękniejszy, inny... :)

Nie masz tak z córką, wydaje Ci się, ze mało rośnie, a gdy zakładasz jakieś spodnie okazuje się, że są krótkie. Ja tak mam z Twoim Bławim :)

Rocia, trafiłaś w dziesiątkę:) moja Mała ma teraz takie długie nogi, bardzo ostatnio urosła, nie wiadomo kiedy;):)

Dziś zamówiłam parapety. Jeszcze przed wyjazdem chcę wstępnie wybrać farby, żeby w sierpniu zacząć malować, a też sporo mi znajomi namieszali, mam dobre cenowo oferty ma Fluggera i przebijającą wszystko cenę na Tikkurilę... Wszędzie będzie farba lateksowa i kolor z mieszalnika - tyle wiem, coraz bardziej kusi ta Tikkurila.

Coraz bardziej Cię podziwiam :)

Do łazienek masz już wszystko, teraz ruszasz z parapetami, farbami... Jak Ty to robisz? Można się gdzieś nauczyć takiej zaradności? Ja zostawiam wszystko na ostatnią chwilę i... źle na tym wychodzę (przeważnie) :(

Ardea mi facet mówił żeby nie brać najjaśniejszych odcieni Tikkurilli z palety szarości bo kiepsko wychodzą i w siny, zabrudzony kurzem biały wpadają

Rocia bo to trzeba być dość zdecydowanym i wiedzieć co się chce, u mnie kładli tynki a ja miałam już upatrzone płytki do obejrzenia i kolory wybrane :) W sumie to największy problem miałam z bieżnikiem na stół a obrusu do tej pory nie udało mi się kupić bo właśnie na te ostatnie pierdoły nie umiem się zdecydować bo tutaj ciężko o kompromis bo te ładne kosztują krocie a w tańszych nic akceptowalnego znaleźć nie potrafię

Edytowane przez pumpaluna

Pumpa, w sumie dziwna sprawa ze mną. Wiem czego chcę, z grubsza jestem zdecydowana co mi się podoba. Tylko tak jakoś odkładam wszystko na jutro, aż przychodzi godzina zero i kupuję na chybcika, a wtedy albo nie ma tego co chciałam, albo się okazuje, że reszta rodzinki ma inne zdanie (a jak proszę żeby mi wcześniej pomogli w wyborze to umywają ręce) :( i muszę iść na kompromis... albo jeszcze trzecia ewentualność - cena... nie do przeskoczenia :(

Rocia:) z ceną nie ma problemu, nie biorę pod uwagę rzeczy na które mnie nie stać;) Dom całkowicie urządzony widzę przy każdym zamknięciu oczu, więc wiem co wybierać;)

Pumpaluna, gdzie masz pomalowane beckersem? Ma idealny odcień do mojej kuchni i jadalni, ale mówiłaś że chyba nie polecasz do kuchni?

A co byś wybrał, mając w zbliżonej cenie kabe aquatex, tikkurilę optivę i flugger flutex ?

fluger to bardzo dobre farby, aquatex ma fajną strukturę, super się nią maluje (podłoże nawet nie musi być zagruntowane) ma bardzo dobrą przyczepność i jest zmywalna....

no a optiva jako lateksowa....

farba lateksowa, już któryś raz mnie uratowała... w weekend byłem na budowie, malowałem, i wychodząc zapomniałem zamknąć jednego okna dachowego w łazience...

przyszła burza i dopiero sobie przypomniałem ;) pojechałem pędem na budowę, a w łazience już niezła kaaałuża na podłodze, oczywiście woda spływała po skosach okna, miałem je wymalowane prolatexem kabe... przy dotknięciu było czuć, że woda po prostu spłynęła po farbie jak po szkle...

podłogę trochę wytarłem, a na drugi dzień na ścianach okna nie było śladu, że coś się w ogóle stało... :)

Tikkurilę lateksową mam teraz u dziecka, chyba chlapnę tłuszczem i sprawdzę jak się zmyje. Flugger podobno świetnie się zmywa, ale daleko mu do szorowalności, podobnie Kabe - szorować to można Parę i BM.

Czym masz pomalowaną kuchnię?

Kuchnię mam pomalowaną intuicją dekorala, trzeba było 3x malować, żeby ładnie wyglądało a tłuszczyk się nie to że nie zmył to mimo umycia wodą z płynem nawet zamalować się kolejną warstwą dekorala nie dało :/ .

To pewnie wybiorę to, co wyjdzie najkorzystniej cenowo, czyli pewnie tikkurilę, kupię próbki kilku (mam nadzieję, że nie kilkunastu;)) kolorów - wg palety NCS , bo ją najlepiej czuję i będę mazała po wybranych ścianach. Kuchnia z jadalnią (popiel), łazienka (średnia szarość), pokój córki (błękit) ścianka zewnętrzna wc (ciemna szarość) i ściana klatki schodowej (czerń), reszta pójdzie łagodną bielą.

a nie pasuje CI taki niebieski jak u mnie? DULUX świetnie się spisuje ze zmywaniem, ostatnio po naszej szampańskiej ścianie mąż przejechał czerwonym kartonem i powstałą cud kreska, zmyło się samą wodą i nawet odrobina farby nie zeszła.

A u was można kupić próbki tikkurilli? u mnie tych z mieszalnika nie ma opcji dostać :(

Edytowane przez pumpaluna

musiałąm poprzedni post edytować, to dulux się ze zmywaniem spisuje i właśnie niebieski u młodego jest z duluxa :)

z dekorala już taka zadowolona nie jestem

jeśli idzie o malowanie i trwałość/zmywalność to number 1 dulux, 2 beckers, 3 dekoral łazienki, 4 dekoral biała, 5 dekoral intuicja

Zasugerowałam się Twoim postem, wiem że z Lipką macie te same farby, tylko nieco inne odcienie błękitu. Zapisałam sobie jakie i pokazałam córce, żeby sobie wstępnie wybrała - i ma problem, bo nie wie który ładniejszy.

Dostałam wczoraj wstępny projekt zadaszenia tarasu i jak dla mnie mógłby już taki zostać;) Markizy chyba nie będzie (chociaż elektryka przygotowana pod nią jest, gdyby ten projekt nie wypalił). Będzie konstrukcja na stelażu, zupełnie niezależna od elewacji z płótnem żeglarskim z możliwością regulowania stopnia osłonięcia i z opuszczanymi ściankami, ba nawet moskitiera została przewidziana - projekt na 5 z plusem.Pani pracuje teraz nad systemem linek do regulacji.

Policzyłam i cenowo wyszła Tikkurila kilka tys. taniej niż pozostałe z trójki, więc ją bierzemy. Pokój dziecka pomaluję duluxem, bo ma ładne odcienie i coś mi mówi, ze i tak szybko będzie wymagał przemalowania;)