Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na 99% na nich. Po prostu cena jaką zaproponowali jest tak niska,że nie ma co się zastanawiać. Blachodachówka to 10zl taniej niż u Was za metr. Dachówka natomiast 10zł drożej niż u Was. Czyli 20zł różnicy na 300m2 daje 6000tys. oszczędnosci. A gdzie blacha, wyknczenia, więźba... Pewnie się uzbiera z 15-20tys taniej...

Nasza ekipa to gwarancja solidnego dachu nad głową:)

W ostatnim tygodniu sierpnia rzadko będziemy na działce, bo planujemy powyjeżdżać z córką: Kampinos, Nieborów, Jeziorsko, Licheń - sporo planów jak na kilka dni:)

Ale postaramy się odwiedzić Sadybcię i do nas też zapraszamy, tylko nie jesteśmy w stanie się konkretnie umówić.

W projekcie był tylko element konstrukcyjny (Bławatek na wizualkach z pracowni to taki wiejsko-sielski domek, z retro łuczkami itp.) Groto-dzyndzel to radosna twórczość cieśli ;) Ale chciał dobrze... Odetniemy przy robieniu ocieplenia (teraz jeszcze wchodzi dekarz i nie chcemy mu robić przykrości)

wiesz co, wyliczali nam i w sklepie, i nasz wykonawca i 2 różnych niezależnych hydraulików; przy naszych 120m2 użytkowej mówią, że większy piec byłby tylko stratą kasy a i jego moc szybciej by spadła i trzeba byłoby wymieniać coś tam, szwagier mojego kuzyna parenaście lat w branży pracował i twierdził że jak 18 kupimy to będziemy żałować i żeby brać 15. Z tego co zrozumiałam to lepiej mniejsze kw a dobrze wykorzystywane niż tak jak ty pisałaś. Poza tym w sklepach oprócz o metraż pytali jeszcze z czego dom budowany, jak będą ocieplone ściany i dach oraz jak dużo podłogówki.

Na forum od człowieka który zajmuje się kotłami dostałam taką odp: Przy nowym, docieplonym budownictwie 12kW można spokojnie polecić do 140m2; Jak dla mnie pumpaluna to zakres mocy 12-15kW absolutny max. ok.17kW

W projekcie mamy nieprzydatne wyliczenia, bo poszerzyliśmy budynek, zwiększyliśmy kubaturę, mamy więcej podłogówki i planujemy lepsze ocieplenie:( Weszłam w link (dzięki) policzyłam na tym kalkulatorze i wyszło 16kW, teraz pytanie jak z grzaniem, czy lepiej na full, czy na pół gwizdka:eek: hydraulik polecał defro, ale jeszcze nic nie mówił o typie i mocy.

Ile to decyzji, wyborów i dylematów niesie budowa;)