Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Daj spokój, myślisz, że w prywatnych pogaduszkach zwracam no styl uwagę, gdyby tak było to bym posta nie wysłała, bo ciągle bym poprawiała:D

Nie jestem krytyczna, raczej zachwycona swoimi wnętrzami, ale żebyście też mogli się zachwycic to musi byc już coś, a nie jakieś niedoróbki.

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziewczyny a czy któraś z was słyszała o brykiecie drzewnym? mam możliwość zakupu tego "cuś" za całe 400zł/tona ale nie wiem jak to z kalorycznością stoi no i czy nie zaszkodzi piecu czy kominowi; wiem że można w tym palić i w piecu i w kominku, prasowane w kostki, no ale chyba są to trociny jakieś.

Pumpa, mój brat od zawsze pali brykietem (dębowym) i raczej chwali niż narzeka.

Wielokrotnie widziałam u niego akcję "rozpalanie" - szlo bez problemu.

Nie wiem jak cenowo sie to kształtuje, natomiast kalorycznośś porównywalna do niskiej klasy miału węglowego

Bo mówimy o brykiecie w kostkach ?

Ardea -ja cierpliwa jestem, ja poczekam na fotki :)

Edytowane przez malka

Tak, o brykiecie w kostkach ale nie pamiętam z jakiego drewna chyba dąb ale tu musiałabym się upewnić. Ciekawe czy nasz podajnik by jemu sprostał.

My palimy pelletem, który w specyfikacji ma podane:

- 4kg popiołu z tony spalonego paliwa

- 19.425 kj/kg wartości opałowej

- 5.22% wilgotność

- 1.15 kg/dm3 gestość

- siarka nie wykrywalne

- śladowe ilości innych pierwiastków powstałych w procesie spalania

- powstaje z drzewa sosnowego

Pumpa -podajnik odpada, te kostki sa spore, tak jak cegła.

Wiem tez ,że sosna ponoć bardziej kaloryczna, ale i więcej popiołu z niej i czegoś co zatyka przewody spalinowe :oops:

to się laik powymądrzał :oops:

Na razie na pellet nie narzekamy, piec latem mąż raz na kilka tyg. czyścił; nasi znajomi którzy ekogroszkiem palą mówią że w tej chwili piec trzeba czyścić co 3 max 4dni a przecież jeszcze nie jest tak zimno i wiem że są przerażeni że zimą to codziennie będą wybierać. Swoją droga ten facet jest z tych najmądrzejszych i nie chciał mnie słuchać że może ma złe ustawienia pieca i to dlatego problem mają ze spalaniem.

Pralnie tam zrobię -docelowo miała być na górze, a na górze zrobię większą łazienkę, albo saunę (wersja dla wygranej w totka :) )

A gaz ciągną tylko do nas - wszyscy pozostali, albo węgiel, albo długoletnie umowy na gaz z butli.

Ja też wierzę, że i u nas tak będzie ze spalaniem. Po prostu mam złe doświadczenia po poprzedniej zimie, gdy nie mieliśmy jeszcze ocieplonego budynku. No i kupowalismy groszek z doskoku - najczęściej był mokry i to niezależnie od źródła, z którego braliśmy. Teraz mamy zapas groszku suchego- kupiłam w sierpniu, budynek docieplony, więc mam nadzieję, ze i spalanie się unormuje.

Ardea - jak się sprężę, to ja ją tymi rencyma zrobię :)

Ale jak sobie pomyślę ile jeszcze do zrobienia, to gdy do etapu sauny dojdzie, to ja już tylko będę marzyć o leżeniu do góry brzuchem, więc pewnie na wieczne nigdy, albo gotowiec będzie :oops: