Ardea 23.10.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Daj spokój, myślisz, że w prywatnych pogaduszkach zwracam no styl uwagę, gdyby tak było to bym posta nie wysłała, bo ciągle bym poprawiała:D Nie jestem krytyczna, raczej zachwycona swoimi wnętrzami, ale żebyście też mogli się zachwycic to musi byc już coś, a nie jakieś niedoróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 23.10.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 dziewczyny a czy któraś z was słyszała o brykiecie drzewnym? mam możliwość zakupu tego "cuś" za całe 400zł/tona ale nie wiem jak to z kalorycznością stoi no i czy nie zaszkodzi piecu czy kominowi; wiem że można w tym palić i w piecu i w kominku, prasowane w kostki, no ale chyba są to trociny jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 23.10.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ja jeszcze niepaląca, dopiero przed wstępnym sezonem grzewczym to nie mam doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.10.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Pumpa, mój brat od zawsze pali brykietem (dębowym) i raczej chwali niż narzeka. Wielokrotnie widziałam u niego akcję "rozpalanie" - szlo bez problemu. Nie wiem jak cenowo sie to kształtuje, natomiast kalorycznośś porównywalna do niskiej klasy miału węglowego Bo mówimy o brykiecie w kostkach ? Ardea -ja cierpliwa jestem, ja poczekam na fotki Edytowane 23 Października 2012 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 23.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Tak, o brykiecie w kostkach ale nie pamiętam z jakiego drewna chyba dąb ale tu musiałabym się upewnić. Ciekawe czy nasz podajnik by jemu sprostał. My palimy pelletem, który w specyfikacji ma podane:- 4kg popiołu z tony spalonego paliwa- 19.425 kj/kg wartości opałowej- 5.22% wilgotność- 1.15 kg/dm3 gestość- siarka nie wykrywalne- śladowe ilości innych pierwiastków powstałych w procesie spalania- powstaje z drzewa sosnowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Pumpa -podajnik odpada, te kostki sa spore, tak jak cegła. Wiem tez ,że sosna ponoć bardziej kaloryczna, ale i więcej popiołu z niej i czegoś co zatyka przewody spalinowe to się laik powymądrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 23.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Na razie na pellet nie narzekamy, piec latem mąż raz na kilka tyg. czyścił; nasi znajomi którzy ekogroszkiem palą mówią że w tej chwili piec trzeba czyścić co 3 max 4dni a przecież jeszcze nie jest tak zimno i wiem że są przerażeni że zimą to codziennie będą wybierać. Swoją droga ten facet jest z tych najmądrzejszych i nie chciał mnie słuchać że może ma złe ustawienia pieca i to dlatego problem mają ze spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.10.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 ja laik to o sobie mówiłam a brykiet to tylko ręcznie mozna ładować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 23.10.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Czyścic piec tzn. wybrac popiół? Jeszcze nie słyszałam żebyś ktoś to robił co kilka dni. Moja koleżanka nawet tydzień wcale nie zagląda do kotłowni w sezonie zimowym, palą groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 23.10.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 mozna jej zazdrościć dobrego groszku, który równo spala się na popiół i nie tworzy spieków. Oprócz tego dużą rolę odgrywa z pewnoscią typ pieca i paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 23.10.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No mówisz jak ekspert:) Jutro w pracy się zapytam jaki ma piec, eko bierze z GS, przy silnych mrozach dorzucają dwa razy w tygodniu, normalnie co 8 dni, utrzymując temperaturę 23 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 23.10.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Pewnie ma też dobrze dopasowane nastawy - zazdroszczę takiego spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 23.10.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ja myślałam, że to tak normalnie, mój szwagier też dorzuca dwa razy w tygodniu. W zasadzie to jest temat męża i nie ogarniam go, ale wolałbym, żeby piec nie sprawiał problemów i nie był uciążliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.10.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 ja też wolałam i dlatego od marca stoimy - mają gaz podłączyć...... a mam taka piękną kotłownię na ekogroch czy pellet :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 23.10.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 U nas na uliczce wiekszośc poszła w pompy ciepła, więc dla 2 domków nie pociągną gazu. My kiedyś, kiedyś też sobie zainstalujemy pompę, jak spowszednieją, sprawdzą się i stanieją Malka, zrób saunę w kotłowni albo siłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Pralnie tam zrobię -docelowo miała być na górze, a na górze zrobię większą łazienkę, albo saunę (wersja dla wygranej w totka ) A gaz ciągną tylko do nas - wszyscy pozostali, albo węgiel, albo długoletnie umowy na gaz z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 23.10.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ja też wierzę, że i u nas tak będzie ze spalaniem. Po prostu mam złe doświadczenia po poprzedniej zimie, gdy nie mieliśmy jeszcze ocieplonego budynku. No i kupowalismy groszek z doskoku - najczęściej był mokry i to niezależnie od źródła, z którego braliśmy. Teraz mamy zapas groszku suchego- kupiłam w sierpniu, budynek docieplony, więc mam nadzieję, ze i spalanie się unormuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 23.10.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Dobrze zrobiliście, nauczyliście się obsługi, gdy jeszcze nie mieszkaliście, my też w zasadzie przeprowadzimy się pod koniec sezonu grzewczego. Mala, sauna wcale nie kosztuje luksusowo, chociaż też tak myślałam - koszt mniejszy niż wyposażenie małej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.10.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ardea - jak się sprężę, to ja ją tymi rencyma zrobię Ale jak sobie pomyślę ile jeszcze do zrobienia, to gdy do etapu sauny dojdzie, to ja już tylko będę marzyć o leżeniu do góry brzuchem, więc pewnie na wieczne nigdy, albo gotowiec będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 23.10.2012 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Wieczne nigdy to popularny termin:D u mnie też... Pomyśl jak Ci będzie przyjemnie leżec do góry brzuchem, usatysfakcjonowana, mająca po swojemu - bosko Dobranoc, jutro wczesna pobudka, więc czas do łóżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts