Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

a my byśmy chcieli na schodach ledy z czujnikiem ruchu ale zobaczymy jaki będzie ich koszt, ponoć to bardzo wygodna i energooszczędna opcja

Będziemy je robić, ale nie wiem ile kosztują, bo nie mamy kosztorysu na poszczególne elementy, tylko na całą elektrykę z materiałem.

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy pierwsz czujnik uruchomi wszystkie ledy, czy będą się zapalać stopniowo? Trzeba wejść na pierwszy stopień,żeby się zaświeciło? Ja zaplanowałam oświetlenie boczne z wysoko umieszczonych kinkietów i nie wiem czy u mnie taki czujnik by się sprawdził?

A świecące schody - super, albo kino, albo dyskoteka;)

hahaha ale się usmiałam:p

mówicie że takie światło nocne to obciach??

a na horrorach tak fajnie wygląda:p

ej no na serio bez dyskoteki

co proponujecie na takie oświetlenie zeby mozna się było do wc przemieścic w nocy nie świecąc mocnego swiatła?

lub do lodówki po cichaczu??

:)

Mój brat sobie zrobił taką fajną elektrykę, że idąc korytarzem w nocy np. do lodówki, zapalają mu się światła pod nogami. Zamontował małe światełka w odległości 20cm od ziemi i jeden czujnik na ruch zamontowany jak halogen. Patrząc na ideę to wygląda to mniej więcej tak:

http://4.bp.blogspot.com/-ZLIH2Md_Emc/TWg0ZoROcXI/AAAAAAAAACQ/ZGagFmfnJj8/s1600/oswietlenie_schodow.jpg

Czujnik ruchu możesz ustawić na np. 10 sekund i Ci zgaśnie. Nie widziałem osobnych wyłączników do tego urządzenia.

Nie no to juz jakbym miała wybierać to wolałabym tez dodatkowy wyłącznik, bo co tylko na czujnik się zdać??

A jakbym chciała tak mocno cichaczem do tej lodówki;)??

Tylko, ja nie będę miała tak umiejscowionych światełek i zastanawiam się jak daleko musiałabym dojść, żeby zapaliło sie światło? Czy wystarczy dojść do schodów, czy jednak trzeba wejść na pierwszy stopień po ciemku?

Zależy jak ustawisz czujnik. Tzn. na jaką czułość. Można ustawić że zapali się jak będziesz na horyzoncie, lub wtedy gdy będziesz machała 5cm przed nim.