Balbina200 15.02.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Spokojnie Balbina, jeszcze Ci się odmieni No własnie tego się obawiam:rotfl: To chyba ja nie powinnam się brać teraz za ten ogród:eek: Bo za rok będę zrywać płyty z podjazdu:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.02.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 No własnie tego się obawiam:rotfl: To chyba ja nie powinnam się brać teraz za ten ogród:eek: Bo za rok będę zrywać płyty z podjazdu:mad: Rób, tylko nie cały na raz. Nie wiem jaki masz duży, ale wybierz część, któryś narożnik np i zagospodaruj. Albo tylko jakąś jedną rabatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 15.02.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Rób, tylko nie cały na raz. Nie wiem jaki masz duży, ale wybierz część, któryś narożnik np i zagospodaruj. Albo tylko jakąś jedną rabatę. Muszę zrobić ogrodzenie, podjazd do garażu, wejście do domu, system nawodnienia i rozprowadzić kable do podświetlenia... czyli muszę wiedzieć gdzie i co chciałabym podkreslić światłem... Myślisz Pestko, że to można tak partiami i nie wyjdzie z tego totalna klapa? Chyba, że to tak w ramach zajęcia - skończę jeden róg, rok później następny i reszte kolejno. W międzyczasie dojrzeję do wyższego poziomu projektowania i z niesmakiem spojrzę na swoje początkowe prace i zacznę od początku:cool: I tak będę dorastać razem z ogrodem:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2013 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Muszę zrobić ogrodzenie, podjazd do garażu, wejście do domu, system nawodnienia i rozprowadzić kable do podświetlenia... czyli muszę wiedzieć gdzie i co chciałabym podkreslić światłem... Myślisz Pestko, że to można tak partiami i nie wyjdzie z tego totalna klapa? Chyba, że to tak w ramach zajęcia - skończę jeden róg, rok później następny i reszte kolejno. W międzyczasie dojrzeję do wyższego poziomu projektowania i z niesmakiem spojrzę na swoje początkowe prace i zacznę od początku:cool: I tak będę dorastać razem z ogrodem:lol2: Zachetasz się jeśli będziesz robić cały ogród na raz. Mówię o roślinach. Nie wiem jakie masz możliwości zatrudnienia kogoś do pomocy. Sama nie dasz rady nawet jeśli masz działkę poniżej 1000m2. Powinnaś już teraz wymyślić jaki będzie ogród stylowo. Potem układ ogrodu, co gdzie się znajdzie, kształt rabat, co na której rabacie. Papierkowa robota:lol2: Potem wybierz sobie co z tych założeń przeprowadzisz w ciągu najbliższego sezonu. Zamów rośliny np. cebulowe i niektóre byliny wiosną sadzone już można rezerwować. Sadowniczy i Cebule.pl już od ponad miesiąca przyjmują zamówienia. Na dodatek jest teraz taniej. Przyślą w odpowiednim terminie. Niektóre rośliny trzeba sadzić terminowo, jak właśnie cebulki. Ale całą resztę sadzi się od momentu, gdy ziemia rozmarznie do momentu, gdy zacznie zamarzać. Oczywiście nie piszę o niektórych wrażliwcach i ten system dotyczy wyłącznie roślin z uprawy pojemnikowej. Jeśli sobie tego wszystkiego nie zaplanujesz i nie będziesz się tego trzymała, praca w ogrodzie Cię przerośnie i stanie się ciężkim obowiązkiem. Dorastać z ogrodem i tak będziesz. To choroba każdego kto tę pracę uważa za przyjemność. Ogród żyje, zmienia się. Rośliny rosną i nagle okazuje się, że wolałabyś je w innym miejscu. Ogrodnicy zawodowi mają taką wiedzę, że unikają takich pułapek. My amatorki wpadamy w nie czterema łapami i po same uszy. Karma taka:lol2: Ale można ten problem zminimalizować. Ja zrozumiałam to trochę za późno i ciągle mam wszystko nie dokończone w ogrodzie, ale i tak strasznie tęsknię za tą „mordęgą” Na fm jest kilka zawodowych ogrodniczek (architektek zieleni), które pomagają. Ja korzystam z wątku, w którym „króluje” Elfir. Lubię jej podejście do ogrodnictwa. Podpowiada. Nawet rozrysowuje propozycje rabat i całych ogrodów z podstawowymi nasadzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Spokojnie Balbina, jeszcze Ci się odmieni Tak to forum działa;) Kiedyś zaglądałam cichaczem do Ciebie Balbina. Cudne inspiracje wstawiasz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Co do zaworów to coś takiego znalzłam: http://polskiegrzejniki.com.pl/pl/zestaw-zaworow-termostatycznych-luxrad-grafit-strukturalny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.02.2013 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Aga, Julianna - jak Wy znajdujecie te zawory? ile ja się tego dziadostwa naszukałam:bash: Dziękuję bardzo, zobaczymy co powie hydraulik, bo mąż nie chce się wypowiedzieć, on by wziął chrom z Instal Projekt. Balbina, dziewczyny widziały szczątkowo moje powstające wnętrza, prześlę Ci na pv za jakiś czas, gdy będzie prawie wszystko gotowe:) Thuje posadzone jako ogrodzenie wkoło działki mnie nie przekonują, ale już posadzone jakoś grupowo, różne (odmiany? gatunki? nie wiem jak to u thujek jest;)) już są ok. Podobnie skały, grubo ciosane, ładnie wyeksponowane i jeszcze ciekawie podświetlone - dla mnie super. Śmiałyśmy się z pójścia na "folklor";) w takim wydaniu:D Pójdę zaraz zobaczyć Twoje "wieśniarskie" klimaty;) A tak w ogóle to mamy lubić i akceptować przestrzeń wokół siebie i olewać opinie innych:D O moim domku też mówią, że stację wybudowałam (bo blisko torów kolejowych) a spacerowicze komentując nowe domki na mojej ulicy mówili "ten biały to taki zwykły":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Aga, Julianna - jak Wy znajdujecie te zawory? ile ja się tego dziadostwa naszukałam:bash: Dziękuję bardzo, zobaczymy co powie hydraulik, bo mąż nie chce się wypowiedzieć, on by wziął chrom z Instal Projekt. Wpisałam "zawory grzejnikowe grafit" w google i wyskoczyły:D Balbina, dziewczyny widziały szczątkowo moje powstające wnętrza, prześlę Ci na pv za jakiś czas, gdy będzie prawie wszystko gotowe:) Thuje posadzone jako ogrodzenie wkoło działki mnie nie przekonują, ale już posadzone jakoś grupowo, różne (odmiany? gatunki? nie wiem jak to u thujek jest;)) już są ok. Podobnie skały, grubo ciosane, ładnie wyeksponowane i jeszcze ciekawie podświetlone - dla mnie super. Śmiałyśmy się z pójścia na "folklor";) w takim wydaniu:D Pójdę zaraz zobaczyć Twoje "wieśniarskie" klimaty;) A tak w ogóle to mamy lubić i akceptować przestrzeń wokół siebie i olewać opinie innych:D O moim domku też mówią, że stację wybudowałam (bo blisko torów kolejowych) a spacerowicze komentując nowe domki na mojej ulicy mówili "ten biały to taki zwykły":D Na widok mojego domu też pytali jakiego koloru tynk bedziemy robić Jedziemy na tym samym wózku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.02.2013 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Nasz domek jest w otoczeniu dużych czterospadów z brąz dachówkami - trochę jak osiedle deweloperskie;) to pogłębia efekt:DTylko sąsiad z naprzeciwka ma partrerówkę i końcówka ulicy parterowa. Ja też korzystałam z G. i nic mi nic interesującego mi nie wyskakiwało:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 W okolicy same piaskowo-kremowo-żółte z czerwoną dachówką, więc nasz rzeczywiście jakby papą pokryty i nie pomalowany;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.02.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 O widzicie a ja bym się świetnie w ten trynd piaskowo-kremowych z czerwono-brązową dachówką wpisała:rotfl: Baa nawet kilka tujek mi Elfir zaprojektowała:lol2: Będziecie się ze mna jeszcze kolegować? Proooooszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 O widzicie a ja bym się świetnie w ten trynd piaskowo-kremowych z czerwono-brązową dachówką wpisała:rotfl: Baa nawet kilka tujek mi Elfir zaprojektowała:lol2: Będziecie się ze mna jeszcze kolegować? Proooooszę Luka, do końca budowy wyjdziesz na ludzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Niektóre błędy są już nie do naprawienia... nie wiem jak to zniosę... Oj głupia ja głupia...:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.02.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Luka, ja mam złoty dąb okienny, lukarny, balkony, filar... co tam jeszcze jest niemodne i badziewne?? i bardzo dobrze mi z tym i drugi raz zrobiłabym tak samo i to samo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Luka, ja mam złoty dąb okienny, lukarny, balkony, filar... co tam jeszcze jest niemodne i badziewne?? i bardzo dobrze mi z tym i drugi raz zrobiłabym tak samo i to samo:D Ja też zrobiłabym tak samo. I o to chodzi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.02.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Tak, dobij mnie jeszcze, nie dość że kolor dachu, nie dość że elewacja to mi jeszcze lukarny wypominasz:lol2: Ech dziewczyny jak ja bym już chciała w tym moim pięknym, wymarzonym domu mieszkać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2013 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Widzę tu stado tradycjonalistek U mnie na dachy mocno spadziście i brunatno-czerwono, a na ścianach jasno szaro. Nie wyrzucicie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.02.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Pestka widzisz jak się dziewczyny przekomarzają z nudów:D Ja tam nie do końca kocham swoją bryłę ale moja Ci ona jest i koniec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 U mnie to samo. Toteż zaczęłam kombinować co by tu z elewacją zrobić, żeby dom mi się zaczął podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ale co masz na myśli? Chcesz zmienić kolor? Czy cos jeszcze innego? Ja mam kasztanowy dach (w słoncu jest czerwony, w cieniu brązowy) i orzechowe okna. Nie pozostaje mi nic innego jak zrobienie elewacji jak najmniej rzucającej się w oczy - myślę o smietankowej lub lekko-jasno beżowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts