Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Myślę o okładzinie z jasnej cegły, albo kamienia pod oknami i przemalowaniu reszty na nieco ciemniejszy kolor. Chciałabym też dodać pass drewna nad oknami stykający się z podbitką. Okna mam ciemny orzech i taką samą podbitkę. Dach jest koloru czerwonego dachówkowego, ale ciemniejszy i w słońcu to bardzo jasno wygląda. Były orzechowe okiennice, wtedy dom wyglądał lepiej. Zdjęliśmy w zeszłym roku, bo nam mocowania spartali. U nas potrafi mocno wiać od zachodu i zaczęły się niektóre na piętrze wyrywać. Baliśmy się, że pospadają. Zdjęliśmy wszystkie, bo głupio wyglądało, jak część została.

No, więc kombinuję i przymierzam w Photoshopie. Na razie nie trafiłam na dobry pomysł. Mam paskudną wielką 2-piętrową ścianę od płn-zach – prawie kwadrat, na którym są tylko 4 okna i to jest przyczyna, że musimy coś zrobić.

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znajomi mają dom kremowy pod niebieską dachówką. Okna, drzwi i bramę garażową też maja pod kolor dachu. Wkurzał mnie ten kolor póki nie założyli niebieskich żaluzjowych okiennic. Także sztachetowy płot od frontu jest w tym samym kolorze. Wyszło ładnie i słonecznie.

Okiennice to moja miłość, od czasów po studiach, gdy byłam prawie rok w Egipcie.

Uda się, ale przy tej okazji chcę odświeżyć elewację. Robiliśmy najprościej i najtaniej jak się dało i teraz to ciut wyłazi. Muszę to zrobićw tym, albo max w przyszłym sezonie, bo mam trochę roślin posadzone tuż przy domu. Rosną i coraz trudniej będzie się wciskać np. za glicynie.

Widzisz :hug: ogród jest dobry na psychikę. A jak się w nim narobisz i zejdziesz „z pola” dopiero ciemną nocą, to dopiero poczujesz się szczęśliwa.

Rośliny i zwierzęta człowieka nie zdradzają. Jeśli o nie dbasz to są wdzięczne. Koniec wymądrzania sie :lol2:

Wszędzie rozmowy o roślinach;) Wiosnę już czuć w Polsce? U mnie dzisiaj było naprawdę wiosennie, więc w trampki wskoczyłam, a co! ;)

ojej, a u nas po moim wczorajszym zaklinaniu wiosny spadł śnieg....:( takie to moje zaklinanie.....

p.s. trampki głęboko w szufladzie butowej leżą....

cześć Ardea, co słychać u Ciebie?

Ardea, tak sie feriujesz ( za słowotwórstwo przepraszam ;)), że nie zaglądasz? A ja nowe zdjecia wrzuciłam ;):wiggle:

jestem Wam winna słowo przeprosin za zniknięcie, jeszcze trochę mnie nie będzie ale pamiętam o moich towarzyszach budowlanej doli i niedoli

ściskam mocno

Poczekamy cierpliwie :hug:

Witam serdecznie:)

Pestka, masz glicynie:) uwielbiam je i chcę mieć przy furtce taki parasol fioletowy, ale na to trzeba lat:( myślę też o glicynii szczepionej na pniu - co o tym myślisz?

Pumpa:hug:

Luka, :)

Amglad, u nas zima zaatakowała ponownie, teraz trochę odpuszcza (jest czarno, mokro ...) czekam na unormowanie się temperatur, żeby zlecić mycie okien:cool:

Aga, już się wyferiowałam:D nawet fajnie było, dzięki nawrotowi zimy, były sanki, bałwan, bitwa na śnieżki:)

Ardea, mam 4 glicynie – 3 fioletowe (podobno, bo jeszcze nie kwitły) i jedną białą, która zaszczyciła mnie kwitnieniem w zeszłym roku (całe 3 kiście).

Z glicyniami jest tak, że kwitną szybko jeśli uda się kupić szczepioną. Wtedy podobno kwitnie już w pierwszym roku. Moje fioletowe mają już po 6 lat i nic. Kupowałam w LM jako jednoroczne i szczepione. Być może nie są szczepione, więc zakwitną dopiero za 4 lata. Czekam z niecierpliwością, ale mimo, że nie kwitną to gęstwa zieleni jaką tworzą jest cudowna.

Maj 2008 – rok po posadzeniu

GLICYNIE-lato_2008.jpg

Lipiec 2012 po ostrym przycięciu, bo strasznie zasłaniają okna i włażą na dach.

GLICYNIE-lipiec_2012.jpg Tnę je bardzo mocno, podobno lubią.

I... październik 2012GLICYNIE-pazdziernik_2012.jpg

A teraz pytanie - zadanie:cool: Może Wam się uda (na pewno Wam się uda:yes:) Poszukuję czajnika na indukcję, ma być czarny, raczej nowoczesny, nawet lekko kosmiczny;) i nie kosztować tysiaka, ani więcej;) Znalazłam ładne, ale same retro.

Sprawdzałaś BergHoffa

http://e-naczynia.pl/sklep/produkty/6b4393229/granchio-czajnik-sfera-avario-2-5-l

aaaaaa, czarny ???? będzie trudno przeleć ceneo, może...

Fajnie, że już jesteś :)

Z czajnikiem może nie być łatwo, bo większzosć w stylu retro. Na szybko coś znalazłam, choć nie do końca nowoczesne:

http://allegro.pl/cilio-count-czajnik-czarny-indukcja-2-5-l-i2975719703.html

http://www.twojeagd.pl/czajnik-2-5-l-se-6332p-czarny.html

http://alejka.pl/czajnik-2-5-l-copco-one-touch-czarny-2503-1133-z-nami-mozesz-negocjowac-cene.html