Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, dzięki:) Nie poszłam na łatwiznę, wcześniej zrobiłam samodzielnie research i jakieś swoje typy mam, ale potwierdza się, że mało jest nie retro czajników na indukcję:(

Bardzo podobają mi się Le Creuset, tylko one są do bólu retro:cool:

Kolejne typy to firma Copco - ciężko kupić podobające mi się modele:(

Jeszcze biorę pod uwagę czajnik o kosmicznej nazwie - Cosmico;)

Pesteczko - cudowne te glicynie, nawet bez kwiatów i w ogóle piękny masz ogród, kiedy mój taki będzie... A jak sobie radzą yuki karolińskie posadzone od wschodu? bo mam zamiar takie posadzić, ale pani od ogrodu mówi, że mogą nie kwitnąć, bo będzie za mało słońca?

Zostawiam życzonka - miłego dnia i śmigam do pracy:)

Nie mam ani jednej juki. Jakoś nie przepadam i nie pasują mi do naturalistycznego (niby). Ale mają je od wielu lat moi kuzyni. Posadzone tuż przy murze domu na jego wschodnim w mocno zadrzewionym i zakrzaczonym ogrodzie. Słońce mają krótko i rano. Kwitną co roku jak szalone.

Zobaczysz jak szybko będziesz mieć dorosły ogród. Najgorsze są pierwsze 2–3 lata, bo prawie nic, poza trawą :lol2: , nie rośnie szybko.

Stylistka ogrodów ze mnie żadna, ale też czuję, że yuki niekoniecznie pasują do mojej reszty;) Widzę je jednak przed domem, w pasie oddzielającym wjazd do garażu od wejścia do domu, będą tam i tylko tam, nieco odizolowane od całej reszty ogrodu, obsypię je białym żwirkiem:D Pasują mi do zakrycia włazu studzienki;)

Reszta ogrodu to głównie trawy (sporo miskantów i kosodrzewy itp.), pas hortensji i dwa zakątki leśne z paprociami, fiołkami i konwaliami (tam, gdzie co roku mam wysyp grzybów) i jeszcze maleńki, wydzielony ogródeczek ziołowy oraz rabatki kwiatowe córeczki (stokrotki, ostróżki, maciejka - takie sielskie)

Agatko :hug:

Przyniosłam kolorowy obrazek :D. Wiem, że fotel zmienił już docelowe miejsce, ale gdyby jednak miał zdobić pokój Córeczki, to proszę :)

http://www.blog.awx2.pl/wp-content/uploads/2012/02/ralfefarfarsparadis.blogspot.png

Źródło

Cześć Ardea :) Jak już tyle było o roślinach, to ja jeszcze się podepnę pod temat (no, tak szeroko rozumiany ;)) i zapytam, bo może wiesz. Skąd wziąć takie naklejki ptaków jak na ekranach dżwiękochłonnych? Wydałaś mi się właściwą osobą do pomęczenia o to :)

Stylistka ogrodów ze mnie żadna, ale też czuję, że yuki niekoniecznie pasują do mojej reszty;) Widzę je jednak przed domem, w pasie oddzielającym wjazd do garażu od wejścia do domu, będą tam i tylko tam, nieco odizolowane od całej reszty ogrodu, obsypię je białym żwirkiem:D Pasują mi do zakrycia włazu studzienki;)

Reszta ogrodu to głównie trawy (sporo miskantów i kosodrzewy itp.), pas hortensji i dwa zakątki leśne z paprociami, fiołkami i konwaliami (tam, gdzie co roku mam wysyp grzybów) i jeszcze maleńki, wydzielony ogródeczek ziołowy oraz rabatki kwiatowe córeczki (stokrotki, ostróżki, maciejka - takie sielskie)

Ardea, ja też planowałam juki w pasie oddzielającym garaż od domu i tez chciałam w kamieniach albo żwirku - bo jeszcze nie zdecydowaliśmy co będzie....:D:lol2: ale numer:)

a jak trawy rosną? kupowałaś nasionka czy male trawki w doniczkach?

ja kupiłam w doniczkach niedżwiedzie futro i niebieską trawe i rozplenicę japońską - zasadziłam późnym latem i nie zaobserwowałam wzrostu ani troszkę przez całą jesień... zobaczymy jak w tym roku...

miskanty Ci dobrze rosną? ja mam otwartą przestrzeń, piździ u mnie jak diabli a słyszałam że nawet trawy nie lubią wiatru....

też mam kilka hortensji, ukrytych za sosenkami, zobaczymy czy przeżyją zimę i te wiatry

i także mam miejsce z konwaliami, ale wsadzałam je wiosną a podobno konwalia po przesadzeniu nie kwitnie kilka lat...

ja zioła mam w donicach przy wyjściu na taras - najszybciej mi sięgnąć, jak gotuję... mam bazylię, oregano, laury (:D), rozmaryn, i takie cos podobne do majeranku, zapomniałam jak to się nazywa..., miętę, lubczyk i to wszystko..

pozdrawiam:bye:

widać

Ewuniu, dzięki:) bujak na razie będzie w gabinecie przy moim stole roboczym:)

Kocurku, na allegro np. są naklejki (ostatecznie też się na nie zdecydowałam, będą na szklanych drzwiach;)) są różne gatunki i różne wielkości od 20 do 40 cm, cenowo - grosze.

Amglad - miło mieć podobny gust do Ciebie:) Miskanty są doniczkowe, reszta z nasionek, a niebieską trawę muszę tylko przekopać, bo mam jej mnóstwo na działce (rośnie tu naturalnie w cudnych błękitnych kępach). Trawy u mnie rosną jak szalone, a też wieje ostro.

Czeka nas okrutnie dużo sprzątania:bash: brak tylko, balustrad, żaluzji i luster, w zasadzie prawie moglibyśmy się wprowadzać:cool: Gdyby nie te przeklęte barierki to dom już byłby do zamieszkania. Czas sprzątać i przewozić częściowo rzeczy. Nadal nie mogę uwierzyć, ze to się dzieje naprawdę. dobrze, ze budowa nie trwa krócej, bo bym się utopiła w adrenalinie i oksytocynie;)

Wczoraj widziałam mój stół do jadalni i stolik kawowy - są bardzo ok.:)

dobrze, ze budowa nie trwa krócej, bo bym się utopiła w adrenalinie i oksytocynie;)

:D :D :D Świetnie powiedziane :) I jak miło poczytać, że to już za chwilę. Uwielbiam takie przedwprowadzkowe wpisy - bije od nich szczęście i spełnienie :)

Edit: dzięki za naklejki, na allegro znajdę bez trudu. Myślałam, że może to są jakieś specjalne :) Bo u mnie mają służyć nie tylko dekoracji, ale i zgodnie z przeznaczeniem - planuję nakleić je na górne wielkie okno, żeby mi się ptaszory nie rozbijały, bo chyba bym w depresję wpadła, jakby sobie krzywdę robiły.

Edytowane przez bury_kocur

Ptaki bywają kompletnie nieprzewidywalne. U mojej sąsiadki pewna pliszka ciągle atakuje tylko jedno okno na piętrze. Nie pomagają naklejki. Nawet siatkę przeciw ptakom przez jakiś czas sąsiadka tam rozpięła. Szybko usunęła, bo mała skrzydlata kretynka się w nią zaplątała i dobrze, że przy wyplątywaniu nie padła na serce.

Tu tez ogrodowo:) Wiosna już wszystkim w duszy gra:)

Nadal nie mogę uwierzyć, ze to się dzieje naprawdę. dobrze, ze budowa nie trwa krócej, bo bym się utopiła w adrenalinie i oksytocynie;)

Cieszę sie z Tobą:) Uczucie rzeczywiście dziwne, bo tyle czasu się czekało a tu już coraz bliżej :)

Fotki będą, ale tak, jak mówiłam tuż przed przeprowadzką, czyli wkrótce;)

Kocurku, ptakom jest wszystko jedno jaki gatunek jest na szybie (niektórzy twierdzą, że sylwetki drapoli odstraszają, ale nie potwierdzają tego żadne badania ornito). Ptaki i tak mogą uderzać w szyby czy nocą w nieoświetlone budynki, najczęściej młodziki lub samce w szale zalotów albo podczas ucieczki przed drapieżnikiem. Pod ekranami akustycznymi też śmierć zbiera niezłe żniwo:( Czasami ptaki po zderzeniu są tylko lekko oszołomione i wystarczy je posadzić poza zasięgiem kotów to dojdą do siebie;) czasami niestety zderzenia są śmiertelne. Do pewnego stopnia jest to pewnie wliczone w naturalną selekcję.

Od wczoraj koncertuje na topoli przed moim blokiem kos, wróble i sikory też ożywione, gawrony krążą nad kolonią lęgową, sierpówki zaczęły gody, a bieliki już ostro kopulują:p Wiosna, wiosna:yes::)

U nas kocica Spinoza przyniosła dziś pierwszą myszę. Urządziła paradę i prezentację z pomrukiwaniem i pomiałkiwaniem. Trzeba było chwalić i wyganiać, bo usiłowała wpakować się z tym łupem do sypialni.

WIOSNA :bye::wiggle: