Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Miewam gościnnie różne zwierzaki w ogrodzie. Ale po ostatniej 2-giej wizycie łosia i nocnych galopadach kilkunastu koni, które uciekły z łąki za drogą, mam trochę dość nieogrodzonego ogrodu. Sarna zniszczyła mi jednego młodego świerka. Łosie nabrudziły, a jeden rozdarł moją śliwę Pissardi prawie na pół. Ledwie ją odratowałam. Po koniach została mi spora kupa obornika i zniszczone krzesło ogrodowe. Próbowały też gałązek dereni, ale na szczęście im nie smakowały.

Uwielbiam widzieć te wszystkie zwierzaki na łące obok, ale do ogrodu wolę żeby nie wchodziły. Padnę na serce ze strachu co jeszcze mogą zniszczyć.

Wiecie, że lisy potrafią wspinać się po siatce ogrodzeniowej ?

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U naszej sąsiadki za płotem jakimś cudem zadomowił się swego czasu młody zając. Prawdopodobnie wlazl przez dziurę, ktora zaostała załana, bo mniejszy pies uciekał. Sąsiadka ma 3 ha ogrodu w ogrodzeniu, pięknie zagospodarowane z olbrzymim trawnikiem doskonale widocznym z mojego ogrodu.

No, więc tnę sobie kiedyś moje glicynie, balansując na drabinie i co widzę – przez ten wielki trawnik leniwie skacze sobie, hooop, hooop zając. Za nim leniwie truchtają mały kundelek i potężny berneński pasterski. Zero pogoni, cichutko i spokojnie.

Zając był przez sąsiadkę tolerowany 1,5 roku. Potem zabrał się za podżeranie w warzywniku, więc postanowiła go wygonić. Poszliśmy pomagać. Z 4-ech bram zostały otwarte 2 prowadzące na łąkę i do lasu. W pięć osób i jeden mały pies ganialiśmy uszatego po całym ogrodzie 3 godziny. Pies padł w połowie zaganiania i dyszał. Zając robił nas w konia jak chciał. To było w stylu rugby z żywą piłką, która non stop uciekała. Wreszcie się zmęczył bardziej od nas i mojej córce udało się zarzucić na niego koc. Zawinęliśmy i wynieśliśmy na łąkę.

Żubrów na szczęście w okolicy brak. Ale za tego łosia potem oberwałam od J., że pognałam na niego jak bezmyślna baba.

To wszystko przez brak płotu. Broniłam się przed nim, bo nie lubię ogrodzeń, ale jak widać nie da się inaczej. To w tym roku mój priorytet ogrodowy :yes:

Witam się na chwilę:) Żyję, na razie zaprzątają mnie inne sprawy, zupełnie nie budowlano - wykończeniowe, dlatego na razie zwalniam i wycofuję się z aktywnego życia forumowego. Jak napisałam - na razie, czyli wrócę;)

Pozdrowionka, trzymajcie się wiosennie:)

Trzymam kciuki za inne sprawy:hug: Daj znać od czasu do czasu co u Ciebie. Wiosna idzie, będzie fajnie :hug:

• 2 weeks później...

Starki padali, ze w tym dniu

slonce skoko z wielgigo szczynscio.

Jo wom zycza gryfnych geszenkow od Hazoka,

kupa maszkietow i by colki swiot Was pszajal!

A w lony poniedzialek

by wszyjskie gryfne frelki lozily ganz mokre!

Takie życzonka dostałam i popycham dalej, bo fajne (choć nie do końca rozumiem).

pisanki_B&W.jpg

Rychłej wiosny Wszystkim zaglądającym tutaj, a jaja wstawiam black&white,

zgodnie z tryndami na fm

Witam po długiej przerwie (bynajmniej nie świątecznej) :) Sporo się u Ciebie działo, w sensie pogawędek, bo temat przeprowadzkowy nadal okryty kurtyną tajemniczości ;)

Mam nadzieję, że TE inne sprawy mają sens pozytywny. Czekam na jakieś oznaki twojego forumowego bytowania :hug:

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...