Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

A wiesz Amglad, że powiedziałam sobie, iż u mnie w ogrodzie nie będzie żadnej tujki (dla niektórych to zupełnie niezrozumiałe, jak można zrobić ogród bez tujek;)) Na większości sąsiednich działek rozciągają się sznurki i wio równiutkie nasadzenia szmaragdami czy innym oryginalnym zielskiem;) Ba, niektóre firmy ogrodnicze też zdobywają się na megaprojekty pazujące na tujkach wkoło działki:sick:

Nie zależy mi na szczelnym murze, jedynie na ażurowym odgrodzeniu, ale widziałam (poszukam foty) żywopłot z derenia i był całkiem gęsty.

Też staram się uszanować przyrodę zastałą na działce, mam podział naturalny podział na działce na sosny (dość sucho i lekko kwaśno - tam maślaki, a wiosna szczaw) i brzozy (wilgotno i lekko cieniście, tam paprocie i wielkie borowiki oraz piękne muchomory) i stąd np. moje dwa kąciki leśne.

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dereń na żywopłot tak, ale tylko nieformowany. Jeśli posadzi się w dwóch rzędach na mijankę to zagęści jak należy. Jednak potrzebuję mnóstwo miejsca, taki pas ze 3 m szerokości.

Na żywopłot mogą też być świerki, graby, buki, berberysy, bzy... Właściwie każdy krzew i wiele drzew tyle, że jedne, jak graby i świerki, można strzyc, a inne trzeba puścić wolno.

Ałycza, śliwa pissardi też są dobre. Te pierwszą można ostro strzyc i pięknie sie zagęszcza. Śliwa ma bordowe liście i wiosną różowo kwitnie jak szalona.

No, i oczywiście CIS - piękne żywopłoty. Kolor ciemnej zieleni, a jesienią masa czerwonych kuleczek.

Rokitnik – piękne, srebrzyste liście i pomarańczowe owoce, które uwielbiają ptaki. Nadają się też na przetwory. Sadzić trzeba zawsze parkę (chłopczyka i dziewczynkę) nie dalej jak 5 m od siebie. Inaczej nie owocują. Jednak rokitniki lubią się rozłazić odrostami korzeniowymi. U mnie radzi sobie z nimi kosiarka.

Głogi można wszystkie jako żywopłot, tylko trzeba kupić krzaczaste w formie i posadzić szpaler gęściej. One nie przepadają za strzyżeniem, ale można formować wycinając niepotrzebne gałęzie. Z głogami jest też kwestia wyboru koloru kwiatów - biało kwitnący owocuje, a różowy nie.

Ja mam płot z wierzby i niczego więcej. To tło, bo od strony ogrodu sadzę przed nim krzewy, które urozmaicają płot.

Żywopłoty najładniejsze są mieszane kolorem i gatunkami. 3 albo 5 jednego i zmiana - 3 lub 5 drugiego.

3 i 5 to święte liczby w ogrodzie - najpiękniejsze kompozycje z tego wychodzą :yes:

IMG_2957.jpg

Dziewuszki, to kawałeczek mojego dzikiego lasku. Fotka dzisiejsza, dlatego tyle trawska na przodzie.

Sosny jeszcze małe, bo z tegorocznego sadzenia, zastąpiły świerki. Prócz tego w głębi głogi, po lewej dzika grusza, a przy niej leśna róża w rozkwicie, parę czeremch i z przodu borówka, a po prawej dereń i kawałek jałowca. rokitnik się nie załapał :lol2:

IMG_2959.jpg Kilka kwiatków na dobry dzień. W tle płot wierzbowy czeka na strzyżenie.

Fotki niestety tylko z iPhona

Agalind, Ardea ma znakomite podejście do tego co sadzić. Najlepiej rozejrzeć się co w okolicy rośnie naturalnie. Dobrze też popodglądać sąsiadów, tylko nie tych, u których ogrodnicy pracują.

Ja na swój ogród jeszcze 3 lata temu patrzyłam ze łzami w oczach. Dopiero jak zaczęło być widać to co rośnie, to mi płacze przeszły. Przestałam bać sie przesadzania, gdy coś nie pasuje, albo ma się źle. Poza tym nie da sie całego ogrodu tej wielkości samej zrobić od razu. Ja nie pokazuję zdjęć tych fragmentów, które są w rozsypce. Mam takich kilka, bo wyłazi zakładanie całości na raz. To duży błąd. Trzeba sobie wyznaczyć co w danym roku się przygotuje do sadzenia i tylko pracować nad częścią ogrodu. Inaczej można się zarobić po kokardę.

Ta rabata z makami, łubinami, liliowcami i trawami to najlepszy przykład. Co roku zajmuje mi 2-3 dni pracy w dwóch terminach, wiosną i jesienią, poza tym rośnie sama.

To dereń odpada, bo nie chcę go posadzić szeroko na 3m:o Żywopłot ma być nieformowany i sam w sobie ładny (nie tylko stanowić ekran). Chciałam iść w liściaste, ale może przemyślę cisy (zawsze mi się podobały)... jeszcze rozważę rokitnik. Bardzo bardzo Ci dziękuję, lubię się od Was uczyć i mam nadzieję, że za kilka lat, gdy pokażę foty ogrodu, będziesz Pestka ze mnie dumna:)

Uwielbiam takie nieco dzikie, dojrzałe ogrody, są takie magiczne. Twój oczywiście się do nich zalicza, szkoda, że nie możemy poczuć zapachu.

I na rozgrzewkę, stara fotka z pierwszego palenia, tu już dogasające płomienie.

http://images33.fotosik.pl/542/e897f8f76bc6f68bmed.jpg

Witam sie po raz pierwszy i mam nadzieje, ze nie ostatni :) troche mam zaleglosci do nadrobienia...postaram sie powoli to zrobic...mam male pytanko do zdjecia...

Czy ten kominek to czasami nie Jøtul? bo z mezem chcemy wlasnie takiego Jøtul'a z bocznymi szybkami kupic :yes:

o taki http://jotul.com/no/produkter/vedovner/f-370-serien/Jotul-F-373

Edytowane przez Mmelisa

No widzisz, to ja Tobie przypomnialam :D

kurka, ale zonk, moglabym powiedziec ze to Jøtul hihi...w kazdym badz razie bardzo podobny ;)

one minimalnie się różnią wielkością i kanciastością i ceną, tak minimalnie, że nawet nie pamiętam jaką mam

:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: dobre:lol2::lol2: minimalizm jest uroczy:lol2:

nic nie szkodzi ze nie pamietasz, w kazdym badz razie jest piekny:yes:

Nie wiem kiedy dotre do zdjec domku...mam nadzieje, ze takie tutaj sa... bo inaczej bede sobie spacerowac po Twoim dzienniku jak zablakana duszyczka :D

Właśnie sprzedałam nasze mieszkanko!!!:wave:

Poszło na pniu, bez dawania ogłoszeń (poczta pantoflowa), bez tabunu oglądaczy i bez schodzenia z ceny:) Biorąc pod uwagę obecny zastój na rynku nieruchomości to prawdziwy sukces:) Ufff

Gratuluję! Pamiętam jak po mojej nieudanej sprzedaży z ogłoszenia potem przyszli znajomi i oświadczyli że biorą mieszkanie od ręki, to była mega radość i butelkę wina wypiłam :D No i dodatkowa motywacja jest, żeby spiąć zadek i się z przeprowadzką ruszyć.

To jeszcze Wam powiem, że wreszcie w poniedziałek rozliczyliśmy VAT:p i też jestem mile zaskoczona, bo dużo kupowaliśmy na 8% a i tak zwrot piękny będzie:wiggle: Tylko kiedy? Wiecie ile się czeka na zwrot vatu?

prawda, że to bardzo cieszy? nam zwrot pierwszego etapu starczył na kuchnię ale drugi rozszedł sie w trymiga :/

My mieliśmy dość szybko zwrot jak na naszą skarbówkę (niespełna 2 miesiące) ale to dlatego, że znajoma sprawę przepchnęła trochę. Niestety nasz US jest jak strasznie zasadniczy i normalnie wypłaca dzień-dwa przed upływem tych ustawowych 4miesięcy.

Tak, juz sie rozliczylismy. Trzeba zebrac wszystkie faktury, pozaznaczac co mozna odliczyc i ... zaniesc do ksiegowe, która zrobi resztę :rotfl:

mnie też rozliczała znajoma księgowa za dobre winko w sumie no i niestety nie obyło się bez poprawek, ale to może przez to,że księgowa z niektórymi rzeczami postanowiła zaryzykować że może nóż widelec uda się rozliczyć i .... udało się!!! babka z US podciągnęła niektóre rzeczy które wydawać by się mogło, że przejść nie powinno.

My zanieśliśmy wszystkie faktury księgowej i ona musiała te stosy papierów rozkminić;) Podobno przez trzy lata, od pierwszego wniosku można się rozliczać z vatu... Niestety kostki nie można odliczyć.

A materiał na taras, który jest w obrysie budynku?

nam powiedzieli w US, że kostkę można rozliczyć o ile jest to opaska czy taras i SĄ W PROJEKCIE naniesione, a że u nas w projekcie było to spokojnie pani kazałą przeliczyć ile to metrów i z sumy całej faktury przeliczyła metraż i odliczyła.

Czyli jeszcze trochę będe mogła w tym roku odliczyć ;) Oczywiście w Sylwestra aby tradycji stało się zadośc;)

ja to myślę, że nawet więcej niż trochę bo przecież hydraulika i wylewki to też spora kwota, zresztą wykończeniówka to też nie mały zwrot

wkręty odpadają, a legary? stalowe? zawsze można wcisnąć, że to na podłogę w budynku, z tarasem bym nie ryzykował...

jeżeli murujecie płot np z cegły klinkierowej, to też można wrzucić, przecież zaprawę i cegłę mogliście dać na komin lub elewację, tego nikt nie sprawdza... ale jeśli na fakturze będzie np cegła ogrodzeniowa to już bym nie ryzykował...

nam w ten sposób udało się odliczyć cement ogrodzeniowy i podkostkowy :)

tak zrobię, ale jak to mawiają francuzi - marne szanse z tego co widzę.... lampy chyba mam na 23 ale słyszałam, że z tym akurat bardzo ciężko... no kurde felek, biednemu wiatr zawsze w oczy ;)

pierwsze słyszę, że lampy można odliczać; z elektryki to tylko kable nam przeszły

Też będę miała hortensje, zresztą to jedne z moich ulubionych kwiatów:) słyszałam, ze są dość delikatne, podobnie jak magnolia, na którą też będę musiała uwazać.

mnie nastraszyli, że i jedne i drugie bardzo przemarzają no i mam strony świata niezbyt sprzyjające :( szkoda bo bardzo byłam na nie napalona

Coraz bardziej przekonuję, że tego nie udźwignę, a mogę utopić;) (zabiję roślinki i zmarnuję kasę) chyba będę musiała wynająć profesjonalistę. Nie czuję tego zupełnie, więc po co się za to brać... Ważne, że projekt zrobiłam sama i dało mi to niemal tyle samo satysfakcji co urządzeniówka domu:p No chyba, że jeszcze mama zdecyduje się przejąć dowodzenie nad ogrodem:p

no to akurat zwrot na profesjonalistę będzie :D

Miskant olbrzymi :) Przyrost roczny to nawet 4 metry :)

A pragnie tylko wody i od czasu do czasu dobrej kupy ;)

muszę pogooglować, szczególnie sprawdzić cenę bo dużo mi tego trzeba a na 3-4 lata to by mi szkoda było zbyt dużo kasy utopić (będę musiała zrobić płot ale to 36m a wiem, że sąsiedzi się nie dołożą i wszystko na nas spadnie)

A wiesz Amglad, że powiedziałam sobie, iż u mnie w ogrodzie nie będzie żadnej tujki (dla niektórych to zupełnie niezrozumiałe, jak można zrobić ogród bez tujek;)) Na większości sąsiednich działek rozciągają się sznurki i wio równiutkie nasadzenia szmaragdami czy innym oryginalnym zielskiem;) Ba, niektóre firmy ogrodnicze też zdobywają się na megaprojekty pazujące na tujkach wkoło działki:sick:

u nas też wszyscy sąsiedzi mają thuje, a dla mnie są one jakieś takie smutne. No ale słowa słowami a ostatecznie kupiłam thuję danica bo na tarasie smutno mi było a taką ładną kulkę za dobrą kasę dorwałam i nie mogłam się jej oprzeć :)

Agatko,

Znowu kilka dni mnie nie było, a u Ciebie w tym czasie tyle się wydarzyło :).

Gratuluję pięknie sprzedaży mieszkania i ... przeprowadzki :). Jak rozumiem swój kolejny post napiszesz już z Bławatka :D :hug:

Czekam z niecierpliwością :)

Pumpa, chciało Ci się to wszystko czytać;):) Miło, że znów wpadasz:)

Ewuniu, (jak ja uwielbiam to imię:)) piszę z blokowiska, bo przeprowadzka za 11dni:D A nasz bławatek, bardzo mało bławatkowy się okazał, więc chyba lepiej pasuje określenie - dom inspirowany bławatkiem;)

Domek wysprzątany, przewietrzony, nawet obrazki wiszą (zapomniałam kupić zegary). Mam folie, styro i wióry oraz pudła, wkrótce zaczynamy pakowanie:wiggle: Ważniejsze są dla mnie teraz inne sprawy, ale i tak cieszę się na lato w domku.

Ardea tak sobie kliknelam na 313strone i zauwazylam temat plytek...Paradyz Taranto!!!!!!

Blagam, masz zdjecia lazienki gdzies tutaj? bo ostatnio w sklepie jak bylismy w PL to natrafilismy na nie i od pierwszego ich ujrzenia powiedzialam, ze chce je miec, wiec poluje na te plytki do siebie a nie widzialam jeszcze realizacji z nimi :(

troszke u EdytaM ale czuje niedosyt :yes:

Może być na jutro? Podładuję baterię w aparacie i jutro cyknę fotki. Mam 45x90 na podłodze i w kabinie oraz 15x90 na obudowie stelaża wc i wannie wszystko w grys półpoler. A nie, nie wszystko, te długie płytki mam mix mat i półpoler - fajny efekt pod światło. W kuchni i w wiatrołapie mam rozmiar 60x60( bo u mnie nudno, wszystko w tych samych płytkach)

Pestka, a wiesz, że wczoraj zauważyłam na moim bloku 6 budek dla jerzyków:o Normalnie nasza SM wchodzi pełną parą do UE:D I dostałam kolejną propozycję żywopłotową - pęcherznica w wersji bordo i w wersji seledyn - co o tym myślicie???

Może być na jutro? Podładuję baterię w aparacie i jutro cyknę fotki. Mam 45x90 na podłodze i w kabinie oraz 15x90 na obudowie stelaża wc i wannie wszystko w grys półpoler. A nie, nie wszystko, te długie płytki mam mix mat i półpoler - fajny efekt pod światło. W kuchni i w wiatrołapie mam rozmiar 60x60( bo u mnie nudno, wszystko w tych samych płytkach)

:yes:

oczywiscie, ze moze byc :) na FM zawitam dopiero okolo godz17, wiec spokojnie, baterie do tego czasu sie naladuja ;)

jejku po opisie to az sie doczekac nie moge

dzien minie mi na mysleniu o taranto:wiggle: