Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Urok budowania domu inspirowanego projektem gotowym:D

Na szczęście zewnętrze jest tylko zbliżone. Wprowadziliśmy tyle dostosowań indywidualnych (zmiana kąta dachu, wysokości ścianki, poszerzenie i wydłużenie budynku, wyrównanie do prostokąta), że ostatecznie wyszło zupełnie inaczej.

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W moim miasteczku podobają mi się dwa domki - baaardzo różne - jeden taki w stylu Nowej Anglii, szaro - błękitny, drugi to grafitowa mroczna kostka:D I jeszcze jeden bardzo modern z cudnym tarasem w leśnej miejscowości wypoczynkowej pod miastem.

A mój miał być niedopodobania, do niezwracania na siebie uwagi;)

Mój mąż nie lubił blachy, jak mu pokazałam Twój domek, już wykończony ze światełkami i elewacją to stwierdził, że taki dom mógłby mieć:p

Mój domek nie budzi emocji, najwyżej komentują," taki zwykły";)

A jeszcze zapomniałam o ładnym domku, niemal po sąsiedzku, cały wyłożony jasnopisakowym klinkierem (!) i też bardzo mi sie podoba. Może dzięki otoczeniu, dużo pnącego dzikiego wina, ładna bryła, zgrabnej parterówki, bardzo ładnie wyszło.

A wiesz, ostatnio widziałam dom cały w klinkierze. Calutki dosłownie:yes: Łącznie z kominami , parapetami i ogrodzeniem w tej samej płytce;) I choć wcale siebie o to nie podejrzewałam to nawet mi się spodobał (choć klinkieru nie znoszę), bo stał w ogrodzie, który istnieje już wiele lat i całe to otoczenie idealnie pasowało do domu. A może to dom pasował do otoczenia?? Naprawdę ktoś zrobił niezłą robotę:yes:

I pewnie tu jest pieds pogrzebany. otoczenie i dom muszą pochodzić z tej samej bajki.

Tak sobie czytam i myślę - a jak dom i otoczenie są zupełnie różne stylistycznie? Może to dobrze wyglądać? Bo ja mam takie rozdwojenie gustu ;) - domy mi się podobają bardzo nowoczesne (choć dworkiem z historią też bym nie pogardziła), a ogrody dzikie i naturalne, więcej nawet niż angielskie, po prostu takie swobodne chaszcze ;). Nie mogę znieść myśli, że miałabym mieć do kompletu z domem wystrzyżony trawniczek i zdyscyplinowane rabatki. Mam sprecyzowane poglądy na temat wystroju wnętrz, ale na ogrodach się nie znam - wiem tylko, co mi się podoba. Będzie to miało ręce i nogi?

Piszecie o podobających się domach. Nie w moim stylu są domy nowoczesne, chociaż niedaleko naszego bloku wybudowali niedawno coś takiego, duże przeszklenia od podłogi do sufitu, praktycznie szklane ściany, dodatki z płyt kamiennych. I chociaż nie chciałabym w takim mieszkać to lubię na niego patrzeć :)

Agatko oto gniazdko, o którym pisałam

gniazdo.jpg

Gdy czytam wasze wpisy o ptakach, to serce mi ściska po ostatnim wydarzeniu u nas na działce. Gościliśmy pod dachem rodzinę szpaków. Nie przeganialiśmy ich - mąż pozwolił im na wysiedzenie jajek. W zeszłym tygodniu po tarasie skakały dwa puchate maluchy - byłam zdziwiona, jak tam się znalazły, bo wyraźnie nie umiały latać. zrobiłam im fotkę i chwilę obserwowałam z ukrycia co robią. Po jakimśczasie usłyszałam straszny ptasi wrzask - wybiegłam przed dom - to krzyczały dorosłe szpaki, bo jeden z maluchów leżał na kostce i ledwo oddychał. Wyglądało to tragicznie i nie wiem jak do tego doszło ( czyżby spadł z dachu? Ale jak tam dostał się ponownie???)

Wieczorem ptasiej rodziny już nie było. Mąż powiedział, że jak wrócił z pracy, to na naszym płocie siedziało mnóstwo gap .... :(

A mi z tych co Aga pokazała najbardziej podchodzi BERLIN ale ja lubię wszystko dość kanciaste i maksymalnie uproszczone :) I powiem Wam, ze nasz dom wśród okolicznych wzbudza sensację bo nie dość że biała elewacja to jeszcze grafitowy dach i grafitowa kostka, a już ogrodzenie to czasami mnie wkurza bo ciągle ktoś się zatrzymuje wypytuje a nawet ostatnio facet po rozmowie ze mną wieczorem z żoną przyjechał, żeby sobie popatrzyła i na elewację i na wykończenie. Jedynie co to nasz 'kostkarz' może się cieszyć bo mu klientów podsyłamy :D

Berlin też mi się podoba, ale u siebie nie zrobiłabym takich dużych przeszkleń, bo czułabym się cały czas jak pod obserwacją. No chyba, ze miałabym działkę ze 2000 m - to co innego - ale nie mam. Wybierając dom bardzo stroniłam od okien dachowych w obawie przed upałem na poddaszu (byłam w takim domu). Wybrałabym Guliwera albo Z500. Z Koniczynka to tak jak Ardea napisała, chociaż mój też trochę koniczynkowaty ;) Edytowane przez ewanz

Rocia, gniazdko i jaja pasują do muchołówki szarej:)

Kocurku - mnie też się podobają zdziczałe ogrody, ale prostopadłe alejki (najlepiej betonowe;)), lubię roślinki w żwirku i drewniane tarasy... W teście wnętrzarskim mi wyszło, że styl, który do mnie pasuje to modern vintage, więc i ogród taki będzie:D

Melisko, smacznego i wpadnij pogadać:)

Ewa - wiele gatunków opuszcza gniazdo jako podloty (czyli podlatujące młodziaki) i one podlatują słabo, cały czas są karmione przez rodziców i pilnowane przez nich. Jeżeli na płocie widziałaś kawki lub wrony to mogły zadziobać młodego, bo to ich sposób na posiłek, maluch mógł też po prostu spaść przestraszony czymś.

Pumpa - u mnie zabawna historia, zerkam przed dom, a tam radiowóz:rolleyes: mąż wyszedł pyta o co chodzi, a panu policjantowi się nasze ogrodzenie spodobało i pytał o namiary na firmę:rolleyes:

Moja przyjaciółka ma szklane ściany, olbrzymi modernistyczny dom, ba, nawet część sufitu - podłogi jest szklana, ale działka wielohektarowa - stary park. Pięknie ma.