Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas w szkołach tego wyżu w ogóle nie widać.

Mój mały idzie do 1 klasy mimo, że 6latek. Wspólnie z paniami z zerówki (przeskakiwał 5latki) stwierdziliśmy, że szkoda dzieciaka jeszcze raz żeby był w zerówce. W sumie w jego klasie nie będzie żadnego 6latka oprócz niego (zresztą w całym mieście do 6 szkół do 1 klasy idzie tylko 35 uczniów )

A u nas w jedynej podstawówce miała być jedna klasa sześciolatków, taka uprzywilejowana, ze specjalną salą, panią, ok. 20 uczniów... i co się okazało?... rodzice zapisali ok. 40 dzieci i będą dwie klasy... I do której trafi mój 6-latek?

moja idzie tutaj w Norwegii obowiazkowo do klasy1.

Dziewczyny ten rocznik to baardzo inteligentny rocznik..wiecie jak moja wlada norweskim:jawdrop: i juz poniekad slysze slowka z angielskiego..jak tak dalej pojdzie to bedzie lepsza ode mnie :lol2:

Potwierdzam :yes: Na pewno zostanie jej to na później i bardzo przyda się w szkole :)

Mój świetnie liczy w pamięci, na swój sposób umie mnożyć i dzielić, co wprawia mnie w prawdziwe zdumienie

Ja nie znalazłam żadnego argumentu za pójściem do szkoły od 6. r. ż., dlatego moja mała będzie 7 letnią pierwszoklasistką:cool:

Gdybym byla w PL to tez bym puscila corke raz jeszcze do zerowki... ja mialam lat 7 idac do klasy 1 wiec ona tez tak by miala :)

ale tutaj jest inny system nauczania...ja jestem w szoku.. w klasie dzieci 20, podzielonych na 5grup 4 osobowych. 1 nauczyciel i 1 jego asystent... kazda grupa ma swoje zajecia w klasie i sie zmieniaja (zajeciami) tak jak u nas np sa lekcje tak u nich tez to bedzie ale grupowo w jednej klasie...

Ta szkola jest bodajze jedyna taka szkola w naszym miescie :D

aaaa i dodam, ze przez cala podstawowke dzieci nie maja tutaj ocen, klas jest 7, dopiero w gimnazjum zaczynaja sie stopnie..a podstawowka to takie jakby testy np z czytania zeby zobaczyc jak dziecko sobie radzi..kazde dziecko przechodzi z klasy do klasy...

dodatkowo ja jako rodzic mam kupic tylko plecak i piornik...ksiazki i zeszyty maja ze szkoly :D

wiec tak sobie gdybam czy wogole zjezdzac do PL i narazac corke na ten nasz stres w szkolach :mad:

Ostatnio rozmawialiśmy nawet z mężem że gdybyśmy nie ulegli namowom przedszkolanek w zeszłym roku żeby małego zamiast do 5 wysłać od razu do zerówki to w tym roku by do szkoły nie szedł. Jednak jak cała grupa rok starsza od niego idzie do szkoły to dla niego pozostaiwenie jeszcze na rok w zerówce byłoby karą. Tym bardziej, że on od dawna czyta, pisze i dodaje a gotowość szkolna wyszła mu rewelacyjnie

Nie mam najlepszego zdania o naszym systemie edukacji, o programach itp.:( A nawet, gdybym miała to i tak, uważam, że tak małe dziecko najlepiej rozwija się dzięki nam - duużo czytania, rozmów, albumów, encyklopedii, rysunków, klejenia, wycinania, gry logiczne itd., a przede wszystkim podróże - miasta Polski (opowieści o historii, architekturze, legendy, kulinaria) i parki narodowe( tu o przyrodzie, klimacie, glebie, drzewach), także basen, konie i place zabaw - przedszkole wyłącznie jako kształtowanie zachowań społ. wśród rówieśników i szkoła życia bez mamy.

No to moje dziecko i to młodsze i to starsze wg Twojej definicji kiepsko baaa a nawet źle się rozwija. Ani na konie ani na basen ani nawet prywatne zajęcia tańca, muzyki czy angielskiego u nas nie wchodzą w grę a i po Polsce nie jeżdżą o zagranicy nie wspominając...

Ja tam uważam, że wszystko zależy od nauczyciela - jeśli trafi na kogoś kto na swoim miejscu jest za karę owszem nie rozwinie się, ale jeśli trafi na nauczyciela z pasją to nieważne czy przedszkolak czy licealista załapie bakcyla poznawczego

Nie mam najlepszego zdania o naszym systemie edukacji, o programach itp.:( A nawet, gdybym miała to i tak, uważam, że tak małe dziecko najlepiej rozwija się dzięki nam - duużo czytania, rozmów, albumów, encyklopedii, rysunków, klejenia, wycinania, gry logiczne itd., a przede wszystkim podróże - miasta Polski (opowieści o historii, architekturze, legendy, kulinaria) i parki narodowe( tu o przyrodzie, klimacie, glebie, drzewach), także basen, konie i place zabaw - przedszkole wyłącznie jako kształtowanie zachowań społ. wśród rówieśników i szkoła życia bez mamy.

Ardea - pięknie napisałaś o rozwoju dziecka i roli rodziców, ale zastanówmy się, ile jest domów, które w ten sposób wprowadzają swoje dzieci w świat edukacji? Niech to będą nawet wszystkie forumowiczki, ich znajomi, i znajomi znajomych. a co z resztą??? To o czym piszesz, to wybrana grupa, którzy chcą i mogą towarzyszyć w ten sposób swoim dzieciom. Większość, wypada jednak bardzo blado na tym polu.

Meliska - marzy mi się, żeby standardy szkolne, które opisałaś, były normą również w szkołach publicznych w Polsce, a nie tylko w modelowych szkołach w dużych miastach lub niepublicznych placówkach, na których ministerstwo opiera twierdzenie, o gotowości szkół na przyjęcie 6latków. O kosztach podręczników już nie wspomnę ....

Ewanz wśród moich znajomych mam zaledwie 2 pary, które stać na takie wprowadzanie dzieci w życie, o i jeszcze znajomi w Pozeń zdecydowali się na nauczanie dzieci w domu ale tu ich też stać na nauczycieli prywatnych przedmiotów z któych oni sami nie dadzą rady. Większość, jak to określasz, wypadających blado po prostu na to nie stać.