Mmelisa 18.06.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Kobietki moje mile..zeby nie bylo tak nie ladnie to ja juz napisze Dobranoc... bede lukac jeszcze po necie (w miedzyczasie zerkac na tv) i jak bedzie potrzeba to odpisze, a jak nie to juz spokojnie sobie zmykam i kolorowych snow zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.06.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Dżołena nie marudź, wolałabyś żeby Cię ktoś Asiuńka nazywał? btw masz wiadomość ślepaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 18.06.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Nieee no ja Aśka to ja lubię tylko tak dziwnie mi się przedstawia komus;) Jaka wiadomośc?? Gołębiem chyba - nic nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 18.06.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Nieee no ja Aśka to ja lubię tylko tak dziwnie mi się przedstawia komus;) Jaka wiadomośc?? Gołębiem chyba - nic nie mam... teraz wiem skad ta miete przez rumianek czuje do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 19.06.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 U nas w szkołach tego wyżu w ogóle nie widać. Mój mały idzie do 1 klasy mimo, że 6latek. Wspólnie z paniami z zerówki (przeskakiwał 5latki) stwierdziliśmy, że szkoda dzieciaka jeszcze raz żeby był w zerówce. W sumie w jego klasie nie będzie żadnego 6latka oprócz niego (zresztą w całym mieście do 6 szkół do 1 klasy idzie tylko 35 uczniów ) A u nas w jedynej podstawówce miała być jedna klasa sześciolatków, taka uprzywilejowana, ze specjalną salą, panią, ok. 20 uczniów... i co się okazało?... rodzice zapisali ok. 40 dzieci i będą dwie klasy... I do której trafi mój 6-latek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 19.06.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 moja idzie tutaj w Norwegii obowiazkowo do klasy1. Dziewczyny ten rocznik to baardzo inteligentny rocznik..wiecie jak moja wlada norweskim:jawdrop: i juz poniekad slysze slowka z angielskiego..jak tak dalej pojdzie to bedzie lepsza ode mnie Potwierdzam Na pewno zostanie jej to na później i bardzo przyda się w szkole Mój świetnie liczy w pamięci, na swój sposób umie mnożyć i dzielić, co wprawia mnie w prawdziwe zdumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 19.06.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 I zeby oszczędzić tego dzieciom dostali imiona których nie trzeba zdrabniać niepotrzebnie;) A wiesz, że u mnie to było też jednym z kryteriów wyboru imion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ja nie znalazłam żadnego argumentu za pójściem do szkoły od 6. r. ż., dlatego moja mała będzie 7 letnią pierwszoklasistką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 19.06.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ja nie znalazłam żadnego argumentu za pójściem do szkoły od 6. r. ż., dlatego moja mała będzie 7 letnią pierwszoklasistką Gdybym byla w PL to tez bym puscila corke raz jeszcze do zerowki... ja mialam lat 7 idac do klasy 1 wiec ona tez tak by miala ale tutaj jest inny system nauczania...ja jestem w szoku.. w klasie dzieci 20, podzielonych na 5grup 4 osobowych. 1 nauczyciel i 1 jego asystent... kazda grupa ma swoje zajecia w klasie i sie zmieniaja (zajeciami) tak jak u nas np sa lekcje tak u nich tez to bedzie ale grupowo w jednej klasie... Ta szkola jest bodajze jedyna taka szkola w naszym miescie aaaa i dodam, ze przez cala podstawowke dzieci nie maja tutaj ocen, klas jest 7, dopiero w gimnazjum zaczynaja sie stopnie..a podstawowka to takie jakby testy np z czytania zeby zobaczyc jak dziecko sobie radzi..kazde dziecko przechodzi z klasy do klasy... dodatkowo ja jako rodzic mam kupic tylko plecak i piornik...ksiazki i zeszyty maja ze szkoly wiec tak sobie gdybam czy wogole zjezdzac do PL i narazac corke na ten nasz stres w szkolach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 19.06.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Agatko ja ciągle mam wątpliwości czy dobrze robię U nas najpierw z grupy miały iść tylko 2 dziewczynki, teraz okazało się, że nie pójdzie tylko dwójka dzieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2013 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Dorotko, to jest bardzo dobra decyzja, bo z miłości do dziecka, a takie zawsze są dobre i nie ma co się już zastanawiać Na potwierdzenie jest dużo przykładów dzieciaczków, które poszły do szkoły wcześniej i są zadowolone:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 19.06.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Wiem, wiem... no w końcu nie czuję aby to była jakaś krzywda dla niego, wręcz przeciwnie gdyby został w zerówce to byłoby gorzej dla niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.06.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ostatnio rozmawialiśmy nawet z mężem że gdybyśmy nie ulegli namowom przedszkolanek w zeszłym roku żeby małego zamiast do 5 wysłać od razu do zerówki to w tym roku by do szkoły nie szedł. Jednak jak cała grupa rok starsza od niego idzie do szkoły to dla niego pozostaiwenie jeszcze na rok w zerówce byłoby karą. Tym bardziej, że on od dawna czyta, pisze i dodaje a gotowość szkolna wyszła mu rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2013 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Nie mam najlepszego zdania o naszym systemie edukacji, o programach itp. A nawet, gdybym miała to i tak, uważam, że tak małe dziecko najlepiej rozwija się dzięki nam - duużo czytania, rozmów, albumów, encyklopedii, rysunków, klejenia, wycinania, gry logiczne itd., a przede wszystkim podróże - miasta Polski (opowieści o historii, architekturze, legendy, kulinaria) i parki narodowe( tu o przyrodzie, klimacie, glebie, drzewach), także basen, konie i place zabaw - przedszkole wyłącznie jako kształtowanie zachowań społ. wśród rówieśników i szkoła życia bez mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.06.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 No to moje dziecko i to młodsze i to starsze wg Twojej definicji kiepsko baaa a nawet źle się rozwija. Ani na konie ani na basen ani nawet prywatne zajęcia tańca, muzyki czy angielskiego u nas nie wchodzą w grę a i po Polsce nie jeżdżą o zagranicy nie wspominając... Ja tam uważam, że wszystko zależy od nauczyciela - jeśli trafi na kogoś kto na swoim miejscu jest za karę owszem nie rozwinie się, ale jeśli trafi na nauczyciela z pasją to nieważne czy przedszkolak czy licealista załapie bakcyla poznawczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.06.2013 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ja nie podałam żadnej definicji, ot napisałam jak wychowuję własne dziecko, bez oceniania, po prostu wydaje mi się, że jako rodzic jestem lepsza od najlepszego nauczyciela:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.06.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A to dlaczego nie planujesz sama uczyć córki na zasadzie home-schooling? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 19.06.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Nie mam najlepszego zdania o naszym systemie edukacji, o programach itp. A nawet, gdybym miała to i tak, uważam, że tak małe dziecko najlepiej rozwija się dzięki nam - duużo czytania, rozmów, albumów, encyklopedii, rysunków, klejenia, wycinania, gry logiczne itd., a przede wszystkim podróże - miasta Polski (opowieści o historii, architekturze, legendy, kulinaria) i parki narodowe( tu o przyrodzie, klimacie, glebie, drzewach), także basen, konie i place zabaw - przedszkole wyłącznie jako kształtowanie zachowań społ. wśród rówieśników i szkoła życia bez mamy. Ardea - pięknie napisałaś o rozwoju dziecka i roli rodziców, ale zastanówmy się, ile jest domów, które w ten sposób wprowadzają swoje dzieci w świat edukacji? Niech to będą nawet wszystkie forumowiczki, ich znajomi, i znajomi znajomych. a co z resztą??? To o czym piszesz, to wybrana grupa, którzy chcą i mogą towarzyszyć w ten sposób swoim dzieciom. Większość, wypada jednak bardzo blado na tym polu. Meliska - marzy mi się, żeby standardy szkolne, które opisałaś, były normą również w szkołach publicznych w Polsce, a nie tylko w modelowych szkołach w dużych miastach lub niepublicznych placówkach, na których ministerstwo opiera twierdzenie, o gotowości szkół na przyjęcie 6latków. O kosztach podręczników już nie wspomnę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.06.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ewanz wśród moich znajomych mam zaledwie 2 pary, które stać na takie wprowadzanie dzieci w życie, o i jeszcze znajomi w Pozeń zdecydowali się na nauczanie dzieci w domu ale tu ich też stać na nauczycieli prywatnych przedmiotów z któych oni sami nie dadzą rady. Większość, jak to określasz, wypadających blado po prostu na to nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 19.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ardea nie pisała chyba o płatnch nauczycielach "guwernantach" tylko o możliwościach i chęciach rodziców, aby uczyć dzieci poprzez zabawę. Niektórzy -zajęci pracą, nie mają na to dość czasu, inni nie wiedzą jak to robić, a jeszcze innym brak po prostu checi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts