Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Co to zniewolonych ptaków to zdecydowane:no: zresztą nawet sama klatka (jakaś fajna) też zbyt dosłowna w tym otoczeniu i za dużo ptasich odnośników by było...

Napiszę jeszcze, że (słusznie Rocia podejrzewałaś) jestem absolutnym przeciwnikiem trzymania ptaków w niewoli, tylko dla rozrywki (nie mówię o chorych, osłabionych czy w ZOO - chociaż z ZOO też wychodzę sfrustrowana). Pobyt generuje podaż, także na dzikie zwierzęta, im więcej chętnych, tym więcej "łapaczy". Wspomniane przez Pestkę ryżowce już są mocno zagrożone w swoim naturalnym środowisku (jak dowodzą badania właśnie przez "miłośc hodowców").

A czy tak przyjemnie jest oglądac ptaka zza krat...

Pamiętacie bajkę "Ptaszki w klatce"?

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ardea, pisz czasem coś na takie tematy.

To zmienia podejście. Wcześniej, tak o tym nie myślałam, gdy czytałam na stronach hodowców.

W każdym razie ja jak dotąd raczej ratuję głównie kopciuszkowe maluchy. U Ciebie pisałam latem, o panu wildze.

Pesteczko, nie to forum, żeby o ptakach ciągle... zresztą ja nie z tych wojujących. Muszę jednak przyznac że parę fotek na FM mnie zszokowała, jedne niewiedzą ludzi, inne niestety złą wolą, są jednak też piękne przykład - Gośc wstrzymał budowę, żeby sie szpaki mogły u niego wychowac.

Pumpa - nam też się nasz domek BARDZO podoba:)

Co u Ciebie?

Witaj Adrea:)

Dzięki za zaproszenie... weszłam, rozejrzałam się i z przyjemnością zasiadłam na kanapie... wiesz, dzieciaki pobiegły do góry bawić się wspólnie a my mogłyśmy spokojnie poplotkować przy filiżance pysznej kawy:)

Gratuluję efektu końcowego i zazdroszczę reki do szczegółów:)

ps. łóżko w błękitnym pokoju to??

Też od lat używam Sułtanów. Jeszcze IKEI w PL nie było (Swarzędz produkował dla nich i na lewo sprzedawał). Jestem do nich przywiązana. Przez 29 lat 3 razy kupowałam w sumie 7 sztuk. Nie zniszczone i nie wygniecione wymieniałam na nowe, bo zmieniałam mieszkania. W tej chwili mam 3 – 2 jeszcze z drewnianą ramą i jeden miękki do ruchomego stelaża.

Miałam posiedzieć i pogadać na FM, ale najpierw humor popsuła mi firma kurierska, potem przeczytałam o Zuzi i jakoś mi się wszystkiego odechciało...

W weekend mieliśmy gości, zaczynających budować (na etapie wyboru projektu), wiec tematyka mocno budowlana i uświadomiło mi to nasze gadanie, że dom mam w dużej mierze z marzeń, a w małej z pragmatyzmu, rozsądku i wyliczeń... I niech tak będzie:yes:

Dom dla widoku saren za ogrodzeniem:D

Ja też Wam coś pokażę, czyli mały zwierzyniec, z okien mamy prawdziwy Animal Planet:D

Hej Anitka, trochę się lepiej poznamy to zaproszenie do domku prześlę:yes: Miło Cię gościć, teraz rzadziej wpadam na FM, ale wpadam, więc zapraszam na pogaduszki:yes:

Dziś zanieśliśmy podanie do szkoły córki, o matko!!! to ogromny szok, kiedy to zleciało... aż musiałam się z Wami podzielić moim wzruszeniem:D

"Dom z marzeń" to najpiękniejszy dom :D.

Masz rację Ewuniu.

Oczywiście nie mam nic przeciwko temu, żeby budować domy superpasywne czy ultraekologiczne:p tylko spostrzeżenia typu " zawsze marzyłam o połaciówkach, ale są niepraktyczne, bo ciężko umyć itp.) lub "kominek jest cudny, ale nie będziemy płacić za w sumie zbędny detal" uświadomiły nam, że my nie przeliczaliśmy wszystkiego na praktyczne i tanie, ciepłe i potrzebne.

Budowaliśmy z serca na ile budżet pozwolił:D Mam okna do patrzenia w gwiazdy i chmury, mam skosy, bo klimatycznie mi urozmaicają przestrzeń, mam kozę, która sypie iskrami i trzaska polanami, mam schody na których z córką jemy babeczki i bawimy się w sklep i balkony, z których fotografuję sarny, bażanty, zające itp.

A, że lambdy nie najlepsze... cóż one nie wpływają na klimat domu, najwyżej na portfel.

Ja też Wam coś pokażę, czyli mały zwierzyniec, z okien mamy prawdziwy Animal Planet:D

Hej Anitka, trochę się lepiej poznamy to zaproszenie do domku prześlę:yes: Miło Cię gościć, teraz rzadziej wpadam na FM, ale wpadam, więc zapraszam na pogaduszki:yes:

Dziś zanieśliśmy podanie do szkoły córki, o matko!!! to ogromny szok, kiedy to zleciało... aż musiałam się z Wami podzielić moim wzruszeniem:D

Ooo witaj, fajnie ze odpisałas. Teraz wszystko rozumiem. Trzeba miec zaproszenie;) A Twoja córcia ma 6 lat i musiałaś podanie składać do szkoły? ludzie jaka jastem nie nabieżaco

Masz rację Ewuniu.

Oczywiście nie mam nic przeciwko temu, żeby budować domy superpasywne czy ultraekologiczne:p tylko spostrzeżenia typu " zawsze marzyłam o połaciówkach, ale są niepraktyczne, bo ciężko umyć itp.) lub "kominek jest cudny, ale nie będziemy płacić za w sumie zbędny detal" uświadomiły nam, że my nie przeliczaliśmy wszystkiego na praktyczne i tanie, ciepłe i potrzebne.

Budowaliśmy z serca na ile budżet pozwolił:D Mam okna do patrzenia w gwiazdy i chmury, mam skosy, bo klimatycznie mi urozmaicają przestrzeń, mam kozę, która sypie iskrami i trzaska polanami, mam schody na których z córką jemy babeczki i bawimy się w sklep i balkony, z których fotografuję sarny, bażanty, zające itp.

A, że lambdy nie najlepsze... cóż one nie wpływają na klimat domu, najwyżej na portfel.

Ale się cieszę, że to napisałaś, bo ładnie ubrałaś w słowa, to co ja czuję :). Twoje słowa właśnie mi to uświadomiły.

Yuuupiii :wiggle: Ja też będę miała domek z marzeń :wiggle: :D

Gratuluję przyszłej pierwszoklasistki, ani się obejrzysz i będziecie składać drugie podanie :)