Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

zadam Wam teraz rzeczowe pytanie: jaką planujecie wentylację i dlaczego własnie taką???

Ostatnio drapię się ostro po głowie, aby wyobrazić sobie warunki w domu szczególnie zimą. W projekcie mamy grawitacyjną i znajomy wystraszył nas na ostro, jak to zimą wiatr wlatuje przez komin i wyziębia chałupę. Następnie aby przewentylować dom otwieramy nasze ciepłe trzyszybowe okna i wpuszczamy do domu zimne powietrze... Jak to będzie w Waszych domkach?

no jeśli nie masz jeszcze wymurowanych kominów z kanałami wentylacyjnymi, to powinnaś wybrać wentylację mechaniczną z rekuperacją...

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet nie mogę posłuchac muzyki... coś kliknęłam i w moim stacjonarnym komputerze Murator zmniejszył się, ze nie widzę liter:confused: Nie umiem tego odwrócic:( Przeszłam na laptopa, ale się stresuję...

Fajnie, ze u mnie takie artystyczne klimaty:) Zmywarkę chcę dac przy drugiej zabudowie i jestem ciekawa czy uda mi się ją otworzyc na max? Wentylacja grawitacyjna na 100% ze względu na szum, który mnie doprowadza do pasji (kanały akustyczne nie pomagają) czuję taki dyskomfort, ze nie mogę rozmawiac, spac itd. Może na starośc gdy mi się słuch przytępi.

Ja mam okazję słuchac tego upojnego szumu;) ilekroc jestem u mojej przyjaciółki, czyli bardzo często:) Karolina ma wszystkie możliwe bajery i wyciszenia, wyjątkowego powiewu świeżosci nie odczułam, a bzzzzzzzzzzzzz mnie prześladuje;)

ale podobno niewiele osób to słyszy i mało komu przeszkadza, jest jeszcze opcja - przyzwyczaję sie kiedyś;) (nie dla mnie)

Ardea to mamy coś wspólnego, mnie dobijają wszelkie stukania, pukania, szmery, baaa nawet komputera stacjonarnego za często nie odpalam bo mi za głośno buczy zasilacz; o zegarze który dostaliśmy na rocznicę ślubu od rodziców nie wspomnę, za głośno mi tykał i spać nie mogłam więc najpierw wylądował w pokoju u córki ale i tak go słyszałam nawet przy zamkniętych drzwiach więc pozbawiliśmy go baterii

znajomy, który mieszka od tej zimy w nowym domu mówił, ze przy grawitacyjnej bardzo duzo zimnego powietrza wlatuje przez komin i kratki wentylacyjne

To chyba coś ma nie tak z tą grawitacją ;) U mnie żadne zimno nie wpada. Jeśli jest dobre "ssanie" to powietrze powinno uciekać przez kratki a nie wlatywać. Może ma coś z kominem pochrzanione...

Mam rozwiązanie dla problemu. Musi albo zainstalować kratki z blokadą ciągu wstecznego, albo bardziej rozszczelniać okna żeby nie tworzyć podciśnienia, albo ewentualnie przedłużyc komin ;) Grunt, że jest coś sknocone...

Edytowane przez klaudiuszozo

To chyba coś ma nie tak z tą grawitacją ;) U mnie żadne zimno nie wpada. Jeśli jest dobre "ssanie" to powietrze powinno uciekać przez kratki a nie wlatywać. Może ma coś z kominem pochrzanione...

Mam rozwiązanie dla problemu. Musi albo zainstalować kratki z blokadą ciągu wstecznego, albo bardziej rozszczelniać okna żeby nie tworzyć podciśnienia, albo ewentualnie przedłużyc komin ;) Grunt, że jest coś sknocone...

dzięki, teraz będę wiedziała na co zwrócic uwagę

grunt że jest nadzieja, że WG może działać, jeśli jest tylko dobrze zrobiona

tylko czy sama nadzieja to nie trochę za mało???