klaudiuszozo 09.05.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) No to współczuję niezmiernie Nowofunlandy według mnie nie wyglądają ani groźnie, ani nie są agresywne. Ale swoją masą potrafią odstraszyć intruzów Ale najczęściej robią po prostu za poduszki dla dzieci. Leonbergery są piękne:) I jeszcze dogi niemieckie, ale decyzja już dawno została podjęta Decydując się na budowę domu miałem mieszane uczucia. Oboje rodziców dopiero co pokończyli swoje domy, jednie namawiali mnie do kupna mieszkania, drudzy do inwestycji w dom. W końcu doszliśmy do porozumienia, i jedni i drudzy uznali, że nie ma co płacić SM po 500zł za czynsz, skoro można to wydać na coś innego. A u Was jak to było? Zrobiło się mało miejsca, czy po prostu chcieliście mieć swoją małą ojczyznę? P.S. Oczywiście mam nadzieję, że nie liczycie że zamieszkamy w przeciągu najbliższych 3-4 lat w domku Będzie baardzo powoli, właściwie to forum muratora będą się należały jakieś zaślubiny albo coś w tym sensie... Natomiast z drugiej strony nie zdawałem sobie sprawy ile jest materiałów do budowy domu. I jak widzę jakie ewanz ma problemy z doborem okien już się boję co będzie o mnie Tyle jeszcze nauki przede mną w tym kierunku, a co najlepsze, że jak ja będę wstawiał okna to pewnie zmieni się technologia itd itp Edytowane 9 Maja 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 09.05.2011 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Miejsca mało było od początku - mąż się wprowadził do mojego, tak naprawdę jednoosobowego mieszkania, ale fajnie jest być blisko siebie... Potem urodziło się dziecko i już byliśmy za blisko;) Dom - wydawał się drogi, dużo zachodu, materiały, ekipy, a my zieloni! Marzenie o własnej ziemi zwyciężyło nad obawami, pomogli sąsiedzi racząc nas urokami blokowej akustyki i szalejące ceny mieszkań oraz czynszów. A co do psa to mężowi i córeczce podoba się husky:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 09.05.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Husky też są śliczne, ale bałbym się że nie dałbym rady w ich utrzymaniu. Chodzi mi przede wszystkim o to, że potrzebują dużo ruchu oraz chłodu. Mój sąsiad ma 3 husky i zimą ciągają go po śniegu na takich specjalnych saniach Fajnie to wygląda, a i widać, że psiaki mają super zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 09.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Mojej młodszej córce też podobają się husky i bardzo lubi je rysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 09.05.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Dzieła mojej córki przypominają obrazy Miro lub Klee A prpos psów pamiętam ewanz Waszego basetta to był niesamowicie mądry pies... Tylko jak ona się nazywała...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 09.05.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Ja nigdy nie rozpoznaję na ulicy czy to husky czy to malamut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 10.05.2011 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam!nareszcie znalazłam trochę czasu by poczytać Twój dziennik.Ładny domek budujecie i co ja widzę- to już zalewanie stropu się szykuje -no super! Tak to prawda bliskość torów nas łączy ,ale tak jak już Ci pisałam nam to nie przeszkadza.Przy wyborze działki kierowaliśmy się; odległością od miasta-mamy 6km.do centrum,otoczeniem-pola no i ceną- a ta cena to chyba na pierwszym miejscu powinna być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 10.05.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 A prpos psów pamiętam ewanz Waszego basetta to był niesamowicie mądry pies... Tylko jak ona się nazywała...? Suczka nazywała się Cyga. Zadziwiające, że ją pamiętasz Po niej nie mieliśmy już innego psa; mama nie chciała się zgodzić, bo większość obowiązków spoczywała właśnie na niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Jak rozmawiamy o psiakach to i ja się pochwalę, a co! Nela, rasowy kundel. Na zdjęciu trochę wkurzona, tak jakbym ciągnął ją za ogon http://img402.imageshack.us/img402/5632/20100124890.jpg Edytowane 10 Maja 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 10.05.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Nela bardzo sympatyczna, ale widać że ta "zabawa" nie przypadła jej do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 10.05.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Ardea - u Was oczywiście kosmiczne postępy! No i widać że nie ma dla Was problemów nie do pokonania, a na pewno nie te z Centrobudem. To chyba zasługa głównego negocjatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 O! Są już zdjęcia, na których widać, że już jutro będziecie mieli "strop nad głową" Jaką zostawiliście odległość pomiędzy chudziakiem, a dolną krawędzią pierwszego pustaka? 12cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 10.05.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Budowa rzeczywiście idzie szybciej niż myśleliśmy:rolleyes: U nas podział - ja jestem od strategii i teorii, a mąż to Władza Wykonawcza Negocjator też z niego niezły się zrobił, ale to dopiero podczas budowy, widać - budowa jest kuźnią charakterów:) Teraz poproszę, żeby coś napisał o tych 12 cm... Klaudiusz 12cm to wysokość jednego bloczka, a więc za mało na to co planuję. Liczyłem bloczek + zaprawa pozioma dwa razy (2cm) + 3cm drugiego bloczka. Jest to konieczne, bo styropian 10 lub 12cm i na wylewki plus podłogi reszta (wiadomo też że w jednym rogu pomieszczenia możesz mieć 3cm wylewki, a w drugim 5cm). Tam gdzie będzie ogrzewanie podłogowe to pójdą panele lub płytki, zaś w reszcie pomieszczeń dużo grubszy parkiet przemysłowy. Muszę więc mieć pewien margines błędu, żeby podłogi zeszły mi się na jednym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.05.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Aha, no właśnie w kilku dziennikach widziałem podniesione na jeden bloczek, u niektórych na jedną cegłę, a u niektórych w ogóle. A izolację poziomą robiliście dwa razy? Po chudziaku i po bloczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 10.05.2011 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Jeśli możesz mi napisać dokładniej o co chodzi... Mąż jest pod prysznicem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.05.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Papa została rozłożona nad warstwą chudziaka i nad pierwszym bloczkiem betonowym ponad chudziakiem? http://img706.imageshack.us/img706/5916/beztytuurgp.pngOd dołu:1. Chudziak2. Izolator (papa?)3. Warstwa betonu4. Bloczek betonowy5. Izolator6. Warstwa betonu7. Porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 10.05.2011 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Z tego co wiem to izolator (gruba folia termiczna) na ławie pod bloczkami fundamentowymi i na bloczkach pod Porothermem. Folia na chudziak będzie przed wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.05.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 No jak tak to git majonez Wiele osób o tym zapomina, u Was nie dostrzegłem tego na zdjęciach, dlatego wolałem się zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 12.05.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Pamiętajcie, że dzień bez FM - dniem straconym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 15.05.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 I wkrótce zalewanie stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts