Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Ardea jak trafisz gdzieś na linka do tych swoich ogrodzeń(słupki) to byłabym wdzięczna za wrzucenie mi go na priva, podoba mi się takie rozwiązanie bo też nie chcę klinkieru a ogrodzenie będzie drewniane; z ta podbitką to ja też na początku chciałam grafit ale pan powiedział że to tylko na zamówienie i że nie jest w stanie mi pokazać nic poza wzornikiem, te w złotym z daleka za to wyglądały jak najprawdziwsze drewno, mąż powiedział że innej opcji nie ma skoro chcemy ogrodzenie tarasowe w drewnie robić i dolny taras też (ale tu ja nie wiem czy w odcieniu złotego dębu)

Co do ogrzewania olejowego, wszyscy w rodzinie i znajomi z niego zrezygnowali i przeszli albo na groszek albo na drewno, mój brat w zeszłym roku wyjeżdżał więc nie chciał żony z piecem na drewno zostawić, zatankowali olejaka i wyszło im ponad 2tys za miesiąc :evil:

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pumpaluna, wyślę Ci wszystko co wiem o tych pustakach:) Podbitka miała być drewniana, ale te odkryte jętki w kolorze drewna to taka skansenowa wersja;) wiec będą grafitowe. Podbitki widziałam i w kawałku i na gotowym dachu. A taras też planuję z drewna i wszystko co drewniane w bardzo zbliżonej tonacji. Dobrze, że potwierdzasz nasz wybór ogrzewania, wahaliśmy się tylko przez chwilkę. Dziś piece na eko-groszek są bardzo mało obsługowe i niekłopotliwe:)

Klaudiuszozo, inwestorzy mają ambicje samodzielnie malować i może ocieplić poddasze... Na ogrodzenie brak czasu, bo chęci są:) Już mamy zazbrojoną ławę, z której sterczy zbrojenie pod słupki, a pracuje reprezentacja naszej kosmoekipy;)

Altany, małe budynki gospodarcze i płoty można budować bez konieczności przechodzenia długotrwałych procedur uzyskiwania pozwolenia na budowę. Wystarczy zgłoszenie do starosty.

Do wybudowania obiektu nie zawsze potrzebne jest uzyskanie pozwolenia od starosty. Prawo budowlane wymienia wiele konstrukcji, urządzeń oraz różnego rodzaju robót budowlanych, które można legalnie wykonywać po dokonaniu zgłoszenia budowlanego.

Chyba więc potrzeba.

To na zrobienie ogrodzenia trzeba mieć pozwolenie?? My już ogrodzenie mamy, ale że już przez lata zdezelowane to musimy je zmienić. Będę próbowała załatwić jeszcze pozwolenie na przeniesienie wjazdu, żeby brama była vis a vis garażu a nie po skosie trzeba będzie jeździć (chcę tylko podjazd zrobić a nie cały przód działki w kostce)

a tak z innej beczki - dzisiaj wyszperałam w sieci Szarości i biele w nowej odsłonie podłóg Torlys

fajny kolor drzwi ale u mnie nie przejdzie, mężu się nie zgodzi :(

ps

Ardea znajomi piec na eko zasypują raz na 5dni

Pewnie mają małą moc i duży zasobnik. U mnie zimą schodzi około dwóch worków dziennie, więc muszę wrzucać co 2-3 dni. Teraz to i owszem. Do pogrzania wody wystarczy raz na 4-5 dni

No właśnie jestem ciekawa jak to u nas jest bo ja się buduję w mieście i nie wiem czy tu pod starostwo w grę wchodzi czy nie, bo w sumie ja nic w starostwie oprócz mapek dla geodety nie brałam. Chyba jak się z naszym architektem spotkamy na kawę to zagadam, żeby nam to załatwił i tych milusich pań nie będę musiała oglądać

A co do pieca to my w kropce jesteśmy, jeden pan hydraulik polecił nam 15kw, na forach i tu i BD pisali to samo (baaa nawet o 12kw było!) a nasz hydraulik, który będzie robił całą instalację mówił żeby brać 19kw, bądź człowieku mądry.