Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

No właśnie jestem ciekawa jak to u nas jest bo ja się buduję w mieście i nie wiem czy tu pod starostwo w grę wchodzi czy nie, bo w sumie ja nic w starostwie oprócz mapek dla geodety nie brałam. Chyba jak się z naszym architektem spotkamy na kawę to zagadam, żeby nam to załatwił i tych milusich pań nie będę musiała oglądać

A co do pieca to my w kropce jesteśmy, jeden pan hydraulik polecił nam 15kw, na forach i tu i BD pisali to samo (baaa nawet o 12kw było!) a nasz hydraulik, który będzie robił całą instalację mówił żeby brać 19kw, bądź człowieku mądry.

kocioł będzie gazowy?

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zgłoszenie nic nie kosztuje i nie robią problemów...

rysujesz na mapce sytuacyjnej przebieg ogrodzenia, furtkę, bramę wjazdową, miejsce na śmieci, potem odręczny rysunek ogrodzenia i zgłaszasz...

Zgłoszenia wymaga również:

• budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanie robót budowlanych polegających na instalowaniu:
    1. krat na budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego oraz obiektach wpisanych do rejestru zabytków,
    2. urządzeń o wysokości powyżej 3 m na obiektach budowlanych,

Zgłoszenie

• Zgłoszenie inwestor składa we właściwym organie administracji architektoniczno-budowlanej (u starosty lub wojewody). W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Należy również, podobnie jak w przypadku pozwolenia na budowę, dołączyć oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane oraz, w zależności od potrzeb, szkice lub rysunki i inne pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami (art. 30 ust. 2 ustawy - Prawo budowlane).

• Zgłoszenia, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ administracji architektoniczno-budowlanej (starosta lub wojewoda) nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia (art. 30 ust. 5 ustawy - Prawo budowlane).
  • UWAGI:
    Do zgłoszenia budowy:
    1. instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych,
    2. przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych,

[*]należy ponadto dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane. Projekt zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku budowy instalacji gazowej powinien być uzgodniony z podmiotem właściwym do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych (art. 30 ust. 3 ustawy - Prawo budowlane).

[*]W zgłoszeniu budowy obiektów małej architektury w miejscach publicznych należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, wykonany przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane (art. 30 ust. 4 ustawy - Prawo budowlane).

u nas eko groszek idzie, chcemy piec z dodatkowym rusztem na drewno

myślimy o defro komfort eko 15kw hydraulik wykonawczy radzi eko duo uni 19kw że lepszy i że ma większe możliwości dobrania paliwa stałego

no a w cenie ogromna różnica bo bez rabatów komfort kosztuje ok 9tys a duo 12tys

a cwu też będzie ten kocioł zasilał..?

będzie zasiłał cwu, pow. domu 122m2 (użytkowa), ściany bk solbet600 - 24cm, styro 12cm (jak się zmieścimy centymetrami od granicy)

Jarecki mi napisał, że 12-15kw wystarczające, znalazłam w notatkach coś takiego

Aktualne standardy budowy m.in. z pracowni Archon zapewniają straty ciepła na poziomie 80-90W/m2

Z lepszym dociepleniem - 70W/m2 i do takiego standardu najczęściej dobiera się obecnie kotły z podajnikiem

50W/m2 to przy wyższym standardzie izolacji, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła itd.

Dla 120m2:

90W/m2 x 120m2 = 10,8kW na potrzeby C.O. plus ok.2-3kW na bojler = ok. 13-14kW

80W/m2 x 120m2 = 9,6kW na potrzeby C.O. plus ok.2-3kW na bojler = ok.12-13kW

70W/m2 x 120m2 = 8,4kW na potrzeby C.O. plus ok.2-3kW na bojler = ok.10,4-11,4kW

Nam i hydraulik z lokalnej firmy deweloperskiej i pan w sklepie mówili, że lepiej mniejszą moc pieca wziąć a zużywać ją maksymalnie niż kupić za duży i na pół gwizdka grzać. Jeśli nie pokręciłam to szlo to na zasadzie że jak się nie wykorzystuje mocy pieca to ponoć prędzej się zużywa i szybsza wymiana czegoś tam konieczna.

a co do styro to znowu będzie trzeba sprawdzać współczynnik U ale na razie w tym się jeszcze nie doszkalam, dopiero w styczniu będziemy kupować (ponoć marzec-kwiecień strasznie w górę ceny na styro idą)

A jakie są to szkoły? Bo chyba na pewno nie na grzebień i wcale tutaj nie chodzi oto czy trzyma czy nie, ale o powietrze które się znajduje pomiędzy styropianem, a ścianą. Kołkować się powinno wszystko powyżej dwóch metrów. Edytowane przez klaudiuszozo

Niedawno kuzynka ocieplała to jej panowie z jednej ekipy doradzali kupić styropian frezowany; mówili że wychodzi drożej i więcej się go zużywa ale nie powstają mostki termiczne i że jest lepszy, ostatecznie robiła inna ekipa - zwykłym i bez kołkowania, w sumie to u nas w większości przypadków ocieplają bez kołkowania, czytałam na ten temat i ja spotkałam się z informacją że nie do 2metrów a 2 kondygnacji