Esiak 21.09.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 No właśnie jestem ciekawa jak to u nas jest bo ja się buduję w mieście i nie wiem czy tu pod starostwo w grę wchodzi czy nie, bo w sumie ja nic w starostwie oprócz mapek dla geodety nie brałam. Chyba jak się z naszym architektem spotkamy na kawę to zagadam, żeby nam to załatwił i tych milusich pań nie będę musiała oglądać A co do pieca to my w kropce jesteśmy, jeden pan hydraulik polecił nam 15kw, na forach i tu i BD pisali to samo (baaa nawet o 12kw było!) a nasz hydraulik, który będzie robił całą instalację mówił żeby brać 19kw, bądź człowieku mądry. kocioł będzie gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.09.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 u nas eko groszek idzie, chcemy piec z dodatkowym rusztem na drewnomyślimy o defro komfort eko 15kw hydraulik wykonawczy radzi eko duo uni 19kw że lepszy i że ma większe możliwości dobrania paliwa stałegono a w cenie ogromna różnica bo bez rabatów komfort kosztuje ok 9tys a duo 12tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.09.2011 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 A jeżeli droga jest prywatna to też trzeba zgłaszac budowę ogrodzenia frontowego? Klaudiusz, czyli chwalisz się wnętrzami brata;) Sam wszystko zaplanował, bo tak delikatnie i kobieco mu wyszło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.09.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 zgłoszenie nic nie kosztuje i nie robią problemów... rysujesz na mapce sytuacyjnej przebieg ogrodzenia, furtkę, bramę wjazdową, miejsce na śmieci, potem odręczny rysunek ogrodzenia i zgłaszasz... Zgłoszenia wymaga również: budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanie robót budowlanych polegających na instalowaniu: krat na budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego oraz obiektach wpisanych do rejestru zabytków, urządzeń o wysokości powyżej 3 m na obiektach budowlanych, Zgłoszenie Zgłoszenie inwestor składa we właściwym organie administracji architektoniczno-budowlanej (u starosty lub wojewody). W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Należy również, podobnie jak w przypadku pozwolenia na budowę, dołączyć oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane oraz, w zależności od potrzeb, szkice lub rysunki i inne pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami (art. 30 ust. 2 ustawy - Prawo budowlane). Zgłoszenia, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ administracji architektoniczno-budowlanej (starosta lub wojewoda) nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia (art. 30 ust. 5 ustawy - Prawo budowlane). UWAGI: Do zgłoszenia budowy: instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, [*]należy ponadto dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane. Projekt zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku budowy instalacji gazowej powinien być uzgodniony z podmiotem właściwym do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych (art. 30 ust. 3 ustawy - Prawo budowlane). [*]W zgłoszeniu budowy obiektów małej architektury w miejscach publicznych należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, wykonany przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane (art. 30 ust. 4 ustawy - Prawo budowlane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.09.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 u nas eko groszek idzie, chcemy piec z dodatkowym rusztem na drewno myślimy o defro komfort eko 15kw hydraulik wykonawczy radzi eko duo uni 19kw że lepszy i że ma większe możliwości dobrania paliwa stałego no a w cenie ogromna różnica bo bez rabatów komfort kosztuje ok 9tys a duo 12tys a cwu też będzie ten kocioł zasilał..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Pumpaluna, a jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? jeśli nie wiesz to podaj powierzchnię domu i materiały przegród zewnętrznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.09.2011 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Niby nie kosztuje, ale pofatygowac się trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.09.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 będzie zasiłał cwu, pow. domu 122m2 (użytkowa), ściany bk solbet600 - 24cm, styro 12cm (jak się zmieścimy centymetrami od granicy) Jarecki mi napisał, że 12-15kw wystarczające, znalazłam w notatkach coś takiego Aktualne standardy budowy m.in. z pracowni Archon zapewniają straty ciepła na poziomie 80-90W/m2Z lepszym dociepleniem - 70W/m2 i do takiego standardu najczęściej dobiera się obecnie kotły z podajnikiem50W/m2 to przy wyższym standardzie izolacji, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła itd.Dla 120m2:90W/m2 x 120m2 = 10,8kW na potrzeby C.O. plus ok.2-3kW na bojler = ok. 13-14kW80W/m2 x 120m2 = 9,6kW na potrzeby C.O. plus ok.2-3kW na bojler = ok.12-13kW70W/m2 x 120m2 = 8,4kW na potrzeby C.O. plus ok.2-3kW na bojler = ok.10,4-11,4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.09.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 więc w zupełności starczy Tobie ten 15kW kocioł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.09.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 A jak to jest ze styro, bo podobno 12cm nierówne 12cm??? I jak z piecami, lepiej grzac na 100% mocy czy mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.09.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Nam i hydraulik z lokalnej firmy deweloperskiej i pan w sklepie mówili, że lepiej mniejszą moc pieca wziąć a zużywać ją maksymalnie niż kupić za duży i na pół gwizdka grzać. Jeśli nie pokręciłam to szlo to na zasadzie że jak się nie wykorzystuje mocy pieca to ponoć prędzej się zużywa i szybsza wymiana czegoś tam konieczna. a co do styro to znowu będzie trzeba sprawdzać współczynnik U ale na razie w tym się jeszcze nie doszkalam, dopiero w styczniu będziemy kupować (ponoć marzec-kwiecień strasznie w górę ceny na styro idą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 21.09.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 to ja się relaksuję przy kolorowaniu elewacji, a Wy takie poważne tematy tu poruszacie...kiedyś zaczytywałam się w sporze między znawcami: jareckim a zawijanem, ale dla mnie to wyższa szkoła wtajemniczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 21.09.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 czytałam info jakie podaje pumpaluna - piec nie powinien być przewymiarowany, więc nie powinno się kupować o zbyt dużej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.09.2011 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Mnie programy komputerowe nie lubią, więc nie koloruję i nie ustawiam;) A elewacja u mnie postanowiona, jakiś odcień bieli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 21.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Co do styro to nawet zależy od ekipy Niedawno się spotkałem, że kładli na grzebień i się za głowę złapałem... Albo, że siatkę zaciągają poziomo, a nie pionowo. Albo wbijali kołki tylko w ostatniej warstwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.09.2011 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Z tego co wiem, to są dwie szkoły i nie wszyscy kołkują, a kleje do styro trzymają, że hej. my jeszcze nie mamy ekipy ociepleniowców, więc nie wiem do której szkoły należą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 21.09.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) A jakie są to szkoły? Bo chyba na pewno nie na grzebień i wcale tutaj nie chodzi oto czy trzyma czy nie, ale o powietrze które się znajduje pomiędzy styropianem, a ścianą. Kołkować się powinno wszystko powyżej dwóch metrów. Edytowane 21 Września 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.09.2011 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ekspertem nie jestem, widziałam tylko ocieplenie domu pasywnego bez kołkowania, na klej z puszki, ale czy to zgodne ze sztuką to nie wiem - spece w programie mówili, że to wzorcowy domek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.09.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Niedawno kuzynka ocieplała to jej panowie z jednej ekipy doradzali kupić styropian frezowany; mówili że wychodzi drożej i więcej się go zużywa ale nie powstają mostki termiczne i że jest lepszy, ostatecznie robiła inna ekipa - zwykłym i bez kołkowania, w sumie to u nas w większości przypadków ocieplają bez kołkowania, czytałam na ten temat i ja spotkałam się z informacją że nie do 2metrów a 2 kondygnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 21.09.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Co fachowiec to opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts