Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Nasz domek będzie prosty, zwyczajny (taka klasyczna nudnawa architektura;) - czyli taki, o jak nam chodziło.

Za to Twoje narożne okna "zrobią Ci" i elewację i wnętrze - będą super.

Jeżeli chodzi o drzwi to mąż obstawia stalowe jako te niewypaczające się, mnie bardziej podobają się drewniane... Ale pewnie stanie na oczywistych RenoDoore Hormanna

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasz domek też raczej z tych zwyczajnych, bez szaleństwa jak chodzi o elewacje czy wielkość.

My weźmiemy stalowe, bo drewniane podobno nie mogą być wystawione na działanie słońca a u nas wejście do domu jest od zachodu i grzeje niemiłosiernie (oczywiście nie narzekam;)). Nad drzwiami będzie tylko mały daszek, wiec będą praktycznie całe popołudnie w słońcu. Mam tylko nadzieję, ze wykończenie stalowych drzwi (okleina czy jak to tam się nazywa) to wytrzyma.

Edytowane przez agalind

My w wolniejszym tempie (z uwzględnieniem ok4.msc. przerwy zimowej). Jesienią chcemy mieć SSZ z przyłączami + wylewki, a wczesną wiosną rozpocząć tynkowanie i później zobaczymy jak uda się zgrać terminy i ekipy od wykończeniówki. Plan optimum - Wigilia 2012 w nowym domu:)

Okleina na profilach okiennych wytrzymuje, na bramach też daje radę, więc i z drzwiami powinno być ok.

Napiszę jeszcze raz, bo nie widziałem odpowiedzi ;)

Czołem! Odnośnie tych stempli. To zakupiłem już odpowiednią ilość od ewanz, ale wszystkie zostały pocięte pod wzmocnienie szalunków. Więc jeśli nie macie miejsca na działce to ja z chęcią je przechowam, natomiast jeśli macie komu je pożyczyć to z chęcią to zróbcie. Ja najwyżej pożyczę je jeszcze raz od tamtych ludzi Stemple pod strop będę potrzebował dopiero za około miesiąc, może półtora. Więc jeśli mogą się w ten czas przydać, to ja nie będę trzymał kolejki.

Myślałam o RenoDoorach Hormanna a one, mimo że aluminiowe nie są takie drogie, to jeden z tańszych modeli, ale nie powiem żebym była zakochana w ich wyglądzie... zwłaszcza w okleinie drewnopodobnej.

Ulciam, a te drzwi kmt miałaś z montażem, bo u nas nie ma żadnego przedstawiciela oferującego montaż, albo ja słabo szukam...

No to mnie nie ... bezpowrotnie giną miejsca lęgowe dla ptaków, wraz każdym zciętym drzewem odchodzi pewna historia o potędze i zmienia się jeśli w krzesło to jeszcze ok., ale jeśli w kojec na śmieci to już mniej ok. Ciężko jest współcześnie pogodzić się ludziom i przyrodzie...

Nie jestem wojującą ekolożką, ale mam specyficzny stsunek do natury...

No tak, ale zauważ że te drzewa były już dorosłe, pochodzą z lasów państwowych. I jeśli zostały wycięte tzn. że na ich miejsce rośnie już pięć nowych :) Co prawda będą rosły około 20 lat, ale urosną. Ja też nie jestem przeciwnikiem ekologii, bo serce się kraje jak palą się lasy, bo ktoś zaparkował samochód na suchej ściółce, ale zauważmy że drzewa zawsze były wycinane i zawsze na ich miejsce rośną kolejne. Rzadko spotyka się drzewa po 500 lat :)

Masz rację, a ja mam taką dziwną wrażliwość na tym tle... Ale oczywiście u nas w domu jest i będzie dużo drewna, bo jest piękne i nie będę walczyła z oczywistością.

A propos za 20 lat to najwyżej młodnik wyrośnie, a jastrząb będzie musiał jeszcze raz tyle czekać, by znależć miejsce na gniazdo. ( a z ptakami to taka moja "fobia")

Edytowane przez Ardea