moominek72 10.04.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam, Wykonawca ogrodzenia spaprał mi ogrodzenie, między innymi wmurował profile metalowe pod przęsła w podmurówkę zasklepiając przy tym dno profilu.W efekcie zbiera się w nim woda i zimą zamarzła rozsadzając profil i przy okazji murek. Czeka mnie teraz poważna naprawa W związku z tym mam pytanko. Czym wypełnić profil by w przyszłości nie dopuścić do takich sytuacji, zbierania się nadmiernej ilości wody i rozsadzania profilu? Z góry dzięki za wszelką pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.04.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 wlej rzadki beton usztywni ogradzanie i zabezpieczy przed korozją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 11.04.2011 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Nie wiem jakiego przekroju masz profile,ale do niektórych można kupić plastikowe "daszki"zamykające górny otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek72 11.04.2011 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Właśnie daszki plastikowe nie sprawdziły się. Woda mimo wszystko dostała się pod nimi. Czy beton mieszać z piaskiem, czy samym betonem zalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 11.04.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 wlej rzadki beton usztywni ogradzanie i zabezpieczy przed korozją zalecałbym ostrożność - możne przynieść skutek odwrotny od zamierzonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.04.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) zalecałbym ostrożność - możne przynieść skutek odwrotny od zamierzonego też mi się tak wydaje... Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek72 12.04.2011 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Czyli czym tow wypełnić? Znajomy zalał profile okrągłe cementem i jest od lat ok. Moze z prostokątnymi tez nic nie powinno sie stać? Słyszałem tez o wsypaniu piasku. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez moominek72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.04.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 też mi się tak wydaje... co Ci się wydaje, jeden z najstarszych sposobów uznajecie za złu ale nikt z was nie uzasadnia swojego osądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 12.04.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 dospawac metalowe daszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.04.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) co Ci się wydaje, jeden z najstarszych sposobów uznajecie za złu ale nikt z was nie uzasadnia swojego osądu najstarszy nie znaczy najlepszy, ten twój beton nasiąknie wodą i mróz zrobi swoje (oczywiście nie pierwszej zimy, korozja betonu nie następuje ot tak w dwa dni, choć ten Twój "rzadki" to jest tak w konsystencji jak i w jakości), poza tym ten najstarszy sposób stosowany był raczej do rur okragłych a nie kwadratowych a to duuuża różnica metalowe spawane daszki są znacznie lepszym rozwiązaniem niż plastiki Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.04.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 najstarszy nie znaczy najlepszy, ten twój beton nasiąknie wodą i mróz zrobi swoje (oczywiście nie pierwszej zimy, korozja betonu nie następuje ot tak w dwa dni, choć ten Twój "rzadki" to jest tak w konsystencji jak i w jakości), poza tym ten najstarszy sposób stosowany był raczej do rur okragłych a nie kwadratowych a to duuuża różnica metalowe spawane daszki są znacznie lepszym rozwiązaniem niż plastiki czy kwadrat czy rura to dla rzadkiej konsystencji betonu jedno, jak zależy ci na super wytrzymałości to są dodatki (szklana woda po staremu) które uszlachetniają beton i czynią go wodoszczelnym, a daszki mają tą wadę że nie odcinają dopływu powietrza i korozja postępuje sobie od środka, ale ty chyba jesteś sprzedawcą ogrodzeń i dbasz o to byś z głodu nie umarł, mam na działce słupki z betonem które mają jakieś 30 lat i żadnego nie rozmroziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.04.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Panowie... 1) Beton świetnie konserwuje stal, z którą bezpośrednio się styka, więc od wewnątrz takiego zalanego betonem profila nic nie skoroduje. 2) Beton robi się z cementu, wody i ogólnie mówiąc piasku. Cement to składnik betonu, więc zalanie czegokolwiek cementem jest mało realne, podobnie pytanie o to, czy zalewać samym betonem, czy z piaskiem jest... wiadomo J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morys 12.04.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Nawierć małe otwory ciut powyżej poziomu betonu w którym osadzony jest profi, najlepiej pod niewielkim kątem w dół. Woda która ewentualnie dostanie się do profila wypłynie z niego u dołu. I przyspawaj daszki stalowe - powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 13.04.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 co Ci się wydaje, jeden z najstarszych sposobów uznajecie za złu ale nikt z was nie uzasadnia swojego osądu właśnie tak mam, że dolna część słupków wypełniona jest betonem, zrobiłem takie kilkocentymetrowe korki, po tym jak po zdjęciu daszka "zobaczyłem" w słupkach wodę, efekt - jeden z nich w którym betonu było na równi z podmurówką spuchł, z profilu kwadratowego zrobił się niemalże okrągły, z podmurówki odprysł kawał betonu, czytałem swego czasu jak komuś okrągłe słupki porozginało na szwach (takie akurat miał), więc zalecam ostrożność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek72 13.04.2011 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzięki wszystkim Wam za rzeczową dyskusję. Morys nie mogę za bardzo tak zrobić, ponieważ otwór wypadnie mi w murku. Musiałbym kombinować z wyprowadzeniem na zewnątrz. Tak zrobiłem w słupkach odsłoniętych od bramy i to działa. 1) Beton świetnie konserwuje stal, z którą bezpośrednio się styka, więc od wewnątrz takiego zalanego betonem profilu nic nie skoroduje. Zdaje się, że jest to prawda potwierdzona. Profile nieopatrznie w murku zalane były betonem na zewnątrz poprzez niefortunnego wykonawcę. Po odkuciu tego betonu lekko mnie zdziwiło. Stal praktycznie nie skorodowała! 2) Beton robi się z cementu, wody i ogólnie mówiąc piasku. Cement to składnik betonu, więc zalanie czegokolwiek cementem jest mało realne, podobnie pytanie o to, czy zalewać samym betonem, czy z piaskiem jest... wiadomo Jasne Czyli zalewać betonem, tj. mieszanką piasku wody i cementu, w jakich mniej więcej proporcjach? Pół na pół, chudszy może? Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez moominek72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.04.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 właśnie tak mam, że dolna część słupków wypełniona jest betonem, zrobiłem takie kilkocentymetrowe korki, po tym jak po zdjęciu daszka "zobaczyłem" w słupkach wodę, efekt - jeden z nich w którym betonu było na równi z podmurówką spuchł, z profilu kwadratowego zrobił się niemalże okrągły, z podmurówki odprysł kawał betonu, czytałem swego czasu jak komuś okrągłe słupki porozginało na szwach (takie akurat miał), więc zalecam ostrożność jeżeli masz zalany tylko kilka centymetrów to problem przesunąłeś o kilka centymetrów w górę dziurki się zapychają spadającą rdzą, tylko zalanie całego słupka eliminuje problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.04.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Jasne Czyli zalewać betonem, tj. mieszanką piasku wody i cementu, w jakich mniej więcej proporcjach? Pół na pół, chudszy może? Piasek mieszasz z cementem w proporcjach objętościowych mniej więcej 3:1. Rozmieszaj najlepiej dokładnie na sucho i dopiero dodaj wody tyle, żeby wyszło ci dość rzadka breja o lejkiej konsystencji . Tą z kolei przy pomocy jakiegoś czerpaka wlewaj do słupków przez lejek zrobiony z obciętej butelki (świetne są do tego baniaki po płynie do spryskiwacza itp), a w trakcie wlewania słupek obstukuj jakimś drągiem - beton się lepiej ułoży. J. Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez Jarek.P zmieniłem proporcje na ciut mocniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.04.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 jesli w slupku sa wywiercone otwory to profil bedzie wewnatrz korordowal do korozji potrzebny jest utleniacz czyli tlen, dlatego aby nie korodowalo musisz odciac doplyw tlenu do wnetrza slupka wniosek albo zalac betonem albo metalowe daszki szczelnie przyspawane a nawiercone otwory rowniez nalezy zaspawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts