Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Leśny Domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przez śnieżyce zasuwając , się przebija siny zając. Za nim jajo dzielnie pędzi , choć zimówki ktoś mu zwędził . Pewnie wina to baranka , bo od rana jest na sankach . Gdzieś widziano Mikołaja , to są Wielkanocne jaja .

Zdrowych , Wesołych i Rodzinnych Świąt życzy Adam

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=180417&d=1364745664

Serdecznie dziękujemy za wszystkie życzenia świąteczne :)

Projektowanie, obliczanie i dumanie nad leśnym domkiem w pracowni pana architekta powoli dobiega końca :)

Myślę, że jakoś lada dzień, może tydzień, projekt będzie gotowy. Cieszę się :)

Jakoś przed świętami pan konstruktor ostatecznie potwierdził, że domek może być wymurowany na starych fundamentach. Nie trzeba ich wzmacniać, ani poszerzać :)

To bardzo dobra wiadomość.

Murować musimy z lekkich materiałów. Prawdopodobnie będzie to Ytong 24.

No i z "przecieków" wiem, że będzie wysoko :stirthepot:

Na parterze 2,85 a na piętrze 2,80 :wiggle:

Pozdrawiam poświątecznie :)

Nelli, to super wiadomości.

Nelli ja mam dom z Ytonga. Bloczki o ile dobrze pamiętam to 46. Na to tylko tynk, nie ma żadnego ocieplenia. Dom sprawdza się świetnie. Latem w upały trzyma chłód, nawet przy pootwieranych oknach. Zimą większość pomieszczeń grzejemy minimalnie, bo jest nas tylko dwoje nie ma potrzeby inaczej. Poza tym na parterze jest otwarta przestrzeń 90m2 z czego ponad 50m2 ma sufit tzw. katedralny. Kubatura jest więc ogromna. Zdarzyło nam się pozostawić dom na 5 dni zimą, przy ponad -12 na zewnątrz, zupełnie bez ogrzewania. Wychłodził się tylko do +10 stopni. Po włączeniu ogrzewania temperatura w domu rośnie bardzo szybko. Nie mogę Ci podać dokładnych danych, bo nigdy nie robiliśmy specjalnych pomiarów i ocen.

Piszę o tym, bo wydaje mi się, że warto poprosić konstruktora, żeby przeliczył wagę materiałów, gdybyście użyli grubszych bloczków (teraz są zdaje się 48) bez ocieplenia i jakby to wyglądało z bloczkami 24 plus ocieplenie. Warto to sprawdzić ilościowo-wagowo, a także jak to wychodzi cenowo i jeśli chodzi o porównanie parametrów cieplnych.

pestka, właśnie dziś o tym mówiliśmy. Czytasz w naszych myślach. Ja wolałabym własnie te szersze bloczki i bez ocieplenia. Będziemy jeszcze o to pytali konstruktora. Dzięki. Nasza koleżanka ma wymurowany dom z 36 chyba i też bez ocieplenia. Jest zadowolona. Ma podobne odczucia do Twoich :)

Nie mam, Nelli, Zabieram się jak przysłowiowy pies do jeża, żeby galerię zrobić :( Trochę fotek gdzieś lata po różnych wątkach i tyle.

Przyciśnijcie architekta i konstruktora. My zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie ze względu na kasę. budowaliśmy bez kredytu i musiało starczyć.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...