tola 05.04.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Neluś, ja już początku Twojej budowy czekam jak wiosny. No kurczę dwa szczęścia będą na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adordecor 05.04.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witaj Nelli. Nigdy jeszcze u Ciebie w watku sie nie odzywalam a dzisiaj chcialabym powiedziec dwa slowa od siebie. Po pierwsze domek zapowiada sie bardzo fajnie. Prosty a zarazem szlachetny w formie i przede wszystkim wydaje sie , ze rozwiazania we wnatrz sa bardzo funkcjonalne. Po drugie chcialam Ci powiedziec , ze nowe hemnesy wedlug mnie sa duzo ladniejsze od pierwszych. Mowie oczywiscie o tych bialych. Sa bardziej drewniane - takie jak w pozostalych kolorach. Pozdrawiam Cie i trzymam kciukasy zebyscie szybko sie wybudowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna2802 05.04.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Też nie lubię karton gipsu na ścianach i sufitach. Rozumiem, że to wychodzi na 100% gładko, ale mnie akurat na takich perfekcyjnych gładziach nie zależy. Nawet uważam je za sztuczne i przez to teatralne, zimne. Ja też wolę tynk, jednak nie zapominajmy o różnicy w cenie, bo ona może być decydująca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adordecor 05.04.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Nelciu, a ja jakiś czas temu byłam w Ikea z zamiarem kupna witryny Hemnes i przerobienia jej na szafę ubraniową. I zaskoczyło mnie to, co stało się z tymi meblami. Hemne - dawniej dość masywny, pięknie lakierowany jest obecnie cienki, tandetny i bielony (akurat u ciebie to bielenie to zaleta). Witryna była jak z papieru a drzwi nie domykały się i odstawały w jednym z rogów. Zrezygnowałam! Tym bardziej, że jeśli ktoś ma starego Hemnesa, to ten nowy ("ulepszony") w ogóle nie przypomina tej starej serii P.S. O krzesłach cały czas myślę, ale martwi mnie to, że nie ma kiedy przyjechać. Kurcze wedlug mnie ta nowa seria jest duzo lepiej wykonana i naprawde drewniana. Mowie o komodach bialych hemnesa. Poprzednio wygladaly jak obklejony biala folia MDF. Kurcze moze w Polsce jest inny dostawca hemnesow niz na wloski rynek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.04.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Kurcze wedlug mnie ta nowa seria jest duzo lepiej wykonana i naprawde drewniana. Mowie o komodach bialych hemnesa. Poprzednio wygladaly jak obklejony biala folia MDF. Kurcze moze w Polsce jest inny dostawca hemnesow niz na wloski rynek? adordecor - bo biała komoda w starej wersji była z płyty w białej okleinie a nowa jest z drewna bejcowanego na biało, jeśli się nie mylę to chyba sosna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 05.04.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Też nie lubię karton gipsu na ścianach i sufitach. Rozumiem, że to wychodzi na 100% gładko, ale mnie akurat na takich perfekcyjnych gładziach nie zależy. Nawet uważam je za sztuczne i przez to teatralne, zimne. Zgadzam się- ja tez nie znoszę gładzi. Specjalnie zacieraliśmy tynki tylko lekko piaskiem kwarcowym i mamy delikatną strukturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 07.04.2013 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Super, Nelli. Należy Ci się jak mało komu piękny i bezproblemowo zbudowany, wygodny domek Ja już nie wiem, co mam wkładać na nogi jak wychodzę. Ostatnio stanęło na 3 parach skarpet i kaloszach do kolan. Na przemian, to nam rośnie warstwa śniegu na dachu, to lawiny spadają. Koty na wszelki wypadek przemykają wokół domu jak najbliżej ścian, mądrale Trudno się dziwić Nelli, że nie chce styropianu, wystarczy spojrzeć na zdjęcia elewacji po pożarze... A wełna nie jest stosowana tylko w budownictwie przemysłowym, z powodzeniem stosuje się ją w domkach jednorodzinnych -sama na elewacji mam wełnę Rockwool z tynkiem mineralnym Baumita i nic nie jest zawilgocone. I wełna jest po prostu niepalna -do mnie to bardzo przemawia Dzięki eda. Będziemy się jeszcze radzić w tej sprawie. Nie wiem na czym ostatecznie stanie, ale chciałabym wełnę Neluś piękny domek się szykuje:wave: mnie tez bardziej podoba się wersja 1 i układ pomieszczeń fajny:) Dzięki Ja tylko zwrócę uwagę, że w budownictwie szkieletowym stosuje się wełnę mineralną. I zresztą bardzo podoba mi się to budownictwo, bo ściany zewnętrzne są duużo cieńsze niż u nas i nie ma wrażenia bunkru;) No ale za to ściany wewnętrzne z karton-gipsu to mi się nie za bardzo podobają... A żeby nie było, to ja też głosuję za pierwszą wersją zadaszenia. zdecydowanie Będzie raczej wersja pierwsza. Wasze głosy zrobiły swoje Robert Skitek, nasz architekt zagląda tutaj czasami, więc wziął to pod uwagę i poprosił konstruktora o przemyślenie tej sprawy. Chodzi o to, że dłuższy daszek jest dużo cięższy i miał być połączony ze stropem, czy jakoś tak. Lepiej natomiast było by go nie łączyć. No i p. konstruktor miał policzyć, czy da się nie łączyć tego dłuższego. Ale na czym ostatecznie stanęło, nie wiem. Czekamy Też nie lubię karton gipsu na ścianach i sufitach. Rozumiem, że to wychodzi na 100% gładko, ale mnie akurat na takich perfekcyjnych gładziach nie zależy. Nawet uważam je za sztuczne i przez to teatralne, zimne. Kurczę, nigdy się nad tym jakoś specjalnie nie zastanawiałam, pewnie dlatego, że w naszej kanadyjce od początku przewidziane były KG. Teraz nie wiem, jak będzie, ale podejrzewam, że mój będzie chciał wymurować ścianki wewnętrzne z powodu szaleństw swojej żony Nelli - jeśli mogę się wtrącić Nie wiem do końca jak to jest z tym Hemnesem, ale... chciałam kupić komodę - tę dużą, w białym kolorze. Okazało się, że w białym to ona jest tylko z płyty. Ja z płyty nie chciałam, więc w końcu postanowiłam kupić tę w kolorze granatowym lub brązowym (obie z drewna) i najzwyczajniej w świecie pomalować na biało. Pytałam nawet o to malowanie dziewczyny na wątku o pokojach dziecięcych. Udałam się więc do Ikei, a to nie lada wyprawa bo mieszkam w Lublinie a na miejscu okazało się, że komoda biała jest też w wersji drewnianej jako nowość. Tak więc nie wiem czy oni tę serię wycofują, bo niby po co mieliby wprowadzać nowości w postaci wersji drewnianej? Co do biurka - jest na pewno w Jankach, w niedzielę się właśnie po nie wybieram. Sprawdziłam dostępność w Katowicach - czyli chyba u Ciebie - też jest Przepraszam za trochę przydługawy wywód - chciałam się tylko podzielić swoimi uwagami co do Hemnesa, którego również miłością wielką kocham Pozdrawiam Cię serdecznie!Sylwia, z nieba mi spadłaś. Byłam taka pewna, że tego biurka już nie będzie, że nawet nie zaglądałam na stronę Ikea. Matko, to ja muszę szybciutko się po nie udać w takim razie Dzięki za cynk. Chcę je kupić Julce do przyszłego pokoiku To będzie prezent na komunię Co do nowego Hemnesa, to raczej będzie to ten stary, zmienia się tylko producent. I za nic nie przepraszaj. Tutaj nie ma ograniczeń, co do długości wpisów Neluś, ja już początku Twojej budowy czekam jak wiosny. No kurczę dwa szczęścia będą na raz tolu, :hug: Witaj Nelli. Nigdy jeszcze u Ciebie w watku sie nie odzywalam a dzisiaj chcialabym powiedziec dwa slowa od siebie. Po pierwsze domek zapowiada sie bardzo fajnie. Prosty a zarazem szlachetny w formie i przede wszystkim wydaje sie , ze rozwiazania we wnatrz sa bardzo funkcjonalne. Dzięki Ja też wolę tynk, jednak nie zapominajmy o różnicy w cenie, bo ona może być decydująca... adordecor - bo biała komoda w starej wersji była z płyty w białej okleinie a nowa jest z drewna bejcowanego na biało, jeśli się nie mylę to chyba sosna Dokładnie tak. Zgadzam się- ja tez nie znoszę gładzi. Specjalnie zacieraliśmy tynki tylko lekko piaskiem kwarcowym i mamy delikatną strukturę. Hmm, mam nad czym myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.04.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nelcia jak Robert wam robi projekt to boski będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 07.04.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A ja już się nie mogę doczekać rozpoczęcia budowy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.04.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ja co prawda po cichu, ale dyskusje śledzę uważnie i jestem cały czas na bieżąco. Nelli - kciuki zaciśniętę są nieustająco!!! :hug: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 07.04.2013 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki dziewczyny Ja też nie mogę się doczekać, ale również jestem pełna obaw Wszystkie moje myśli są obecnie w większym niż normalnie natężeniu skupione na mojej rodzinie. Jesteśmy rozdzieleni z powodu pracy Pawełka za granicą. Nigdy nie pisałam o tym na forum. Paweł pracuje w Holandii od października 2011 roku. Mieszkałam sama z dzieciaczkami w naszym leśnym domku. W podjęciu pracy Pawłowi pomógł mój szwagier. Dzięki temu mogliśmy spłacić (poza kredytem) dlugi zaciągnięte u rodziny jeszcze na budowę domu. Pawełek zjeżdżał do domu raz na 4-6 tygodni na tydzień. W wakacje byliśmy u niego Może pamiętacie, bo nadawałam z Holandii, że jestem szczęśliwa Potem był 26 października i 10 rocznica naszego ślubu, a 5 dni później pożar (...) W styczniu i w lutym Paweł był z nami, tutaj, gdzie teraz mieszkamy, czyli u moich rodziców. Ten piękny okres niestety się skończył i znowu wyjeżdża. Jesteśmy przed podjęciem trudnej decyzji. Chcemy już zakończyć życie na odległość. Mamy dwa wyjścia, żeby być razem: Powrót Pawełka i szukanie pracy tutaj albo Wyjazd do Holandii na rok. Jestem totalnie załamana i nie wiem, co robić Ja pracuję, dzieci chodzą do szkoły i przedszkola.............. Ale, jak zawsze mam w sobie tyle nadziei, w to, że z mocą Bożą wszystko się poukłada, że wręcz jestem skłonna w to uwierzyć A co Wy myślicie? Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Nelli Sza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.04.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nelli, wreszcie przeczytałam wątek od zdjęć rozbiórkowych dokładniej. Odzywam się więc i... Jestem za większym zadaszeniem przy wejściu. Pięknie trzyma proporcje i oczywiście praktyczniejsze. Nad tarasem, jak pisała Julianna możesz zawsze zrobić pergolę, a do tego zaciągane poziome rolety nawet z grubego lnu, albo płótna żeglarskiego. Służę kolekcją inspiracji Do Twojego domku świetnie pasuje koza albo piękny okrągły biały piecyk, który ma w ofercie jeden z forumowych kominkarzy. Poszukam kto i gdzie, ale Ty powinnaś wiedzieć o co chodzi, bo wklejałaś kiedyś skandynawską inspirację z podobnym tylko znacznie większym. A może taki. Postawiłabym go na tej dłuższej ścianie w salonie przy przejściu do kuchni. Byłby w salonie, ale zarazem widoczny z kuchni. Tylko jak z kominem, bo potrzebny. mógłby być nawet, jak w angielskich domach, dobudowany z zewnątrz. Są w końcu świetne ceramiczne systemy kominowe. Obłożony cegłą znakomicie komponowałby się z murkiem i zadaszeniem przy wejściu. Wiesz, że ja jestem maniaczka kominkowa , no i maniaczka schodowa... Czy myślałaś o tym jakie schody? Moje archiwum inspiracji i wszelka pomoc z mojej strony czekają Wszystko mi się podoba w tym zgrabnym domku, tylko schody:( Ta ściana przy nich jest nośna, prawda? A może dałoby się ją trochę „podziurawić”, żeby schodki były widoczne z salonu. Zrobiłam podobną propozycję dla Julianny: U ciebie można by dać dodatkowo słup po środku tego otworu i podciąg, gdyby to było konieczne. Ech... tak sobie dogaduję, bo skoro Robert Skitek tworzy, to robi to ze znajomością rzeczy i na świetnym poziomie. Jeszcze dwa słowa o ogrzewaniu. Demon i Paweł mają ogrzewanie takie jak podłogowe, tylko w ścianach. To może być dla Was idealne rozwiązanie. Demon pisała i wklejała fotki tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210399-stodo%C5%82a-Paw%C5%82a-i-demona/page20 post 389. Robert do nich zagląda więc na pewno wie. Dziś wreszcie słońce i błękitne niebo więc polecam Green Canoe http://www.mygreencanoe.blogspot.com/p/o-mnie.html Lubię tu zaglądać i ładować się niesamowitym optymizmem, ciepłem i energią właścicielki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 07.04.2013 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Dziękuję pesteczko! Czytam, co piszesz i płakać mi się chce ze szczęścia Nawet nie wiedz, ile razy chciałam Cię zapytać, czy jest szansa/możliwość zwrócić się do Ciebie o pomoc przy wykonaniu ewentualnych wizualek, czy z prośbą o inspiracje A Ty mi tu piszesz, że służysz pomocą, inspiracjami O matko, matko, matko Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 07.04.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Tak, Green Canoe znam od dawien dawna:yes:Asia jest niesamowita! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.04.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Wpadłam, jak po ogień, bo mam właśnie huk roboty zawodowej na głowie. Ale inspiracje i drobne podpowiedzi mogę zawsze, a z czasem nie jest tak, że musisz mieć coś natychmiast, więc nie ma problemu. Pisz co Ci po głowie chodzi, a ja zawsze coś podrzucę jak potrzeba i jak będzie taka potrzeba, żeby coś przymierzyć do wnętrza, to oczywiście zawsze. byle nie w ciągu najbliższych 2 tygodnie. Skoro znasz Zieloną Łódkę, to może http://wmaju2.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 07.04.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Pesteczko, ja się zwróce o pomoc w przymiarkach za jakiś rok, myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.04.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ja w kwestii wyborów życiowych i wyjazdu bądź powrotu. Nelcia - na bardzo spokojnie musicie się zastanowić. Ja na Waszym miejscu wyjechałabym, z kilku względów. 1/ Praca JEST, nie trzeba jej szukać 2/ zarobki są nieporównywalne, szybciej staniecie na nogi 3/ będziecie razem 4/ dzieci dadzą radę, a wyjazd pozwoli im nauczyć się języka, zobaczyć świat od małego, stać się obywatelami Europy bez polskich kompleksów - NIC tego nie zastąpi 5/ taka szkoła jak tam już sie nie trafi, to inny świat, wierz mi, wiem, co mówię 6/ kiedy będziecie zdobywać życie, jak będziecie starzy...? Ale decyzja należy do Was, możecie to inaczej widzieć. :hug: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 07.04.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nelli ciężka sprawa. Nie zazdroszczę podjęcia decyzji.Czy jest możliwość abyś otrzymała roczny bezpłatny urlop? co dzieciaki myślą o wyjeździe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.04.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nelli, myślę, że o pewnych rzeczach powinnaś myśleć zanim powstaną mury. Wiem co mówię. Przeżyłam kilka zawodów budowlanych w swoim domu. Jedne dały się poprawić, gdy zobaczyłam na żywo, inne już nie. Nawet model domu, który nasza architektka zrobiła nie pokazał wszystkiego.Poza tym warto pomyśleć o różnych chciejstwach i sprawdzić, czy o nie walczyć czy nie. Schody to znakomity przykład. U mnie miały być wylewane, na szczęście los mnie uchronił.Na razie patrz na plany i myśl co może Ci przeszkadzać, czego brak. Obiecuję, że z fm nie zniknę, choćby ze względu na Ciebie :rotfl:Jak będziesz potrzebowała, pomogę nawet zanim ściany staną – postawię je wirtualnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 07.04.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 pestka, ale czym ja sobie zasłużyłam na tyle dobra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts