Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Leśny Domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochani Forumowicze!

Składam Wam najserdeczniejsze życzenia wielkanocne! Duuużo zdrowia, radości, pomyślności, Bożego błogosławieństwa, spełnienia marzeń i w zależności od "zaawansowania budowlanego"- szybkich przeprowadzek do nowych domków lub też udanych remontów ;)

%21cid_f1bfdc70941b2563b228c708f35a3317.jpg

Nell :)

Pada :( Podjęliśmy ostateczną decyzję, co do tarasu (mam taką nadzieję) I mam do Was dużo pytań, jak to, co zrodziło się w naszej głowie, wykonać. Mam nadzieję, że ktoś zajrzy i podpowie :) Rzucę też temat na "wymianę doświadczeń", może tak ktoś zabierze głos. Więc obecnie jest tak, że nasz "ala taras" jest zadaszony częściowo podłogą balkonu. Niestety podłoga balkonu to same deseczki przez które przecieka deszcz. W związku z tym taras podczas deszczu jest całkowicie mokry, nic nie możey na nim zostawić. Dawno temu, jeszcze przed budową pomysł był taki, żeby bały balkon był zadaszony jak u Famelci. W ten sposób taras pod nim również byłby zakryty. Ne wyszło. I bardzo szkoda :(

Teraz opcja jest taka, żeby zlikwidować balkon (który podczas deszczu też strasznie marnieje) a belki stropowe wykorzystać jako podporę dachu tarasu, który prawdopodobnie wykonamy z blachodachówki, tak, jak mamy na całym domu. Może wkleję jakieś zdjęcia dla zobrazowania sytuacji.

Tak to wyglądało

IMG_3628.jpg

IMG_3630.jpg

IMG_3071.jpg

IMG_3263.jpg

dom%20033.jpg

dom%20039.jpg

dom%20053.jpg

szko%C5%82a%20007.jpg

rodzina%20037.jpg

rodzina%20071.jpg

Wiecie co, trochę mi żal tego balkonu kurczę...:cool:

Sama nie wiem. No w każdym razie, jeżeli z niego zrezygnujemy to będziemy chcieli zadaszyć cały taraz czyli 8,5m na 3m, a nie tylko trapez (tak jak jest teraz balkon). Belki są po bokach krótsze i pytanie jak je wydłużyć, nabić obok? Słupy podpierające balkon wraz z betonowymi fundamentami musiałyby wylecieć, bo teraz stoją na środku tarasu dlatego, że balkon ma 2m szerokości a taras 3m. Trzeba będzie tą główną belkę podpierającą belki stropowe też wywalić, bo musi być dalej no i musi być dłuższa...?

Radźcie, radźcie, radźcie...

Niestety nie mam zdjęcia obecnie wyglądającego tarasu, ale krótko mówiąc spiera się na tych betonowych słupach i wynosi 8,5m, czyli długość całego boku domu na 3m, czyli jest szerszy o metr od balkonu nad nim. A ponieważ zrobiony jest ze zwykłych dech sosonowych, nawet nie tarasowych, to strasznie marnieje na deszczu i MUSIMY go jak najszybciej zadaszyć. Sami.

:)

Ja chyba kombinowałabym z zadaszeniem poprzez przedłużenie podłogi balkonowej (czyli pozostawienie balkonu bez zmian) I chyba te dwa słupy nie przeszkadzają w niczym? Mozna przecież do balkonu dołaczyć takie pergolowate belki, a po tych słupach puścić pnącze, które te belki sobie zagospodaruje... Żal by mi było balkonu. Ładny jest.

Nelcia doturlałam się i ja :hug: domek przepięknie wygląda żal i balkonu i tarasu:(

jeśli zlikwidujecie balkon to nie będzie problemu zadaszyć sam taras bp robicie podobną konstrukcję jak teraz spód balkonu, te przykrótkie belki można wymienić na dłuższe i belkę którą podtrzymują słupy wymienić na dłuższą a same słupy rozsunąć bardziej na zewnątrz i przykryć daszkiem

ale jeśli balkon zostanie to koncepcja mi trochę siada ale na bank da się coś wymyślić:) może balkon zadaszyć daszkiem z poliwęglanu żeby zbytnio balkonu nie zaciemnić i żeby ciężko nie wyglądało albo nad całością zrobić nie z blachy tylko poliwęglanu nad balkonem byłby coś jak ogród zimowy nad tarasem daszek;)

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...