Kendra 04.02.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nelko kibicuję Ci ogromie - piękne są te projekty - na pewno znajdziesz coś odpowieniego dla Was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 04.02.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nelli, a brałaś pod uwagę naszą, polską? Nie klinkier maszynowy tylko ręcznie formowany. Cena jest diametralnie niższa i może przyjemnie zaskoczyć. Zobacz do mojego dziennika. Dorko,elewację masz przepiękną,ale to chyba będzie ściana 3w,czyli ciężka Z rozbiórki to na pewno przydadzą się osb na deskowanie dachu i na fragmencie zdjęcia widzę że panowie cudnie kominy odzyskują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 04.02.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Neli sciskam mocno i calym sercem i myslami jestesmy z Wami podziwiam za wszystki i duuuuuuzo sil zycze !!!! trzymajcie sie cieplutko pozdrawiam jesli chodzi o inspiracje to kilka ciekawych http://www.najciekawszeprojekty.pl/upload/images/2012/07/biskupice11/640-index.jpg?1342103935 http://www.domowy.pl/gfx/projects/ToProj0000015500/Proj0000015342/PROJIMG50603bbe80ada_oryg.jpg http://www.najprojekty.pl/uploads/project/14206/1859-14206-wizualizacja.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.02.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dorko,elewację masz przepiękną,ale to chyba będzie ściana 3w,czyli ciężka Z rozbiórki to na pewno przydadzą się osb na deskowanie dachu i na fragmencie zdjęcia widzę że panowie cudnie kominy odzyskują... Tak, moja to 3W, więc fundamenty muszą być odpowiednie. Ale pytanie było tylko o cegłę, na co Nelli ją użyje to inna sprawa. Zamiast ściany 3W można dom obłożyć płytkami ciętymi z takich cegieł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 04.02.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Podobają mi się te ostatnie ( choć nikt mnie pyta ) Nelciu - wybieraj i szybko realizuj żebym i ja mogła coś zrealizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossisko 04.02.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jest tu na forum cały wątek poświęcony inspiracjom dla nowoczesnych stodół:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564Nelli inspiruj się i planuj, bo to świetny etap każdej budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 04.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nelcia trzymam kciuki za Wasz domek:hug: jest tyle pieknych bryl, ze gdybym to ja miala wybierac mialabym ogromny problem:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.02.2013 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nelko kibicuję Ci ogromie - piękne są te projekty - na pewno znajdziesz coś odpowieniego dla Was Dorko,elewację masz przepiękną,ale to chyba będzie ściana 3w,czyli ciężka Z rozbiórki to na pewno przydadzą się osb na deskowanie dachu i na fragmencie zdjęcia widzę że panowie cudnie kominy odzyskują... Pod blachę raczej osb się nie przyda, choć nie wiem:cool: Mam nadzieję, że komin się przyda do kominka Neli sciskam mocno i calym sercem i myslami jestesmy z Wami podziwiam za wszystki i duuuuuuzo sil zycze !!!! trzymajcie sie cieplutko pozdrawiam Dzięki Tak, moja to 3W, więc fundamenty muszą być odpowiednie. Ale pytanie było tylko o cegłę, na co Nelli ją użyje to inna sprawa. Zamiast ściany 3W można dom obłożyć płytkami ciętymi z takich cegieł. Myślę nad tym intensywnie. Byłoby cudnie Podobają mi się te ostatnie ( choć nikt mnie pyta ) Nelciu - wybieraj i szybko realizuj żebym i ja mogła coś zrealizować Zuza Jest tu na forum cały wątek poświęcony inspiracjom dla nowoczesnych stodół: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564 Nelli inspiruj się i planuj, bo to świetny etap każdej budowy. Nelcia trzymam kciuki za Wasz domek:hug: jest tyle pieknych bryl, ze gdybym to ja miala wybierac mialabym ogromny problem:D Dzięki, mam nadzieję, że uda się stworzyć coś fajnego Mam niusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.02.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 dawaj niusa nie buduj napięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.02.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Cześć Nelcia. Na forum się tylko jakoś tak przelotem minęłyśmy w różnych wątkach, ale od czasów szybkiej akcji dla Nelli na forum bardzo Wam kibicuję. Dużo radości i jakiejś takiej satysfakcji sprawia to, że widzę po Twoich postach, że się pozbieraliście, że planujecie. Niezwykle pozytywnie to nastraja. A poza tym co za domy! przysiegam, po raz pierwszy w życiu pomyślałam, że może warto mieć własny.... Trzymam mocno kciuki za Was! Dzięki, że jesteś i cieszę się, że pomyślałaś o domku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.02.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Napięcie to podstawa, ale skoro już jest to..... Kupiłam baterię kuchenną http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/glittran-bateria-kuchenna__0142897_PE304273_S4.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.02.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 takiej to ja jeszcze nie widziałam! :)bardzo ciekawa, ładna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 04.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nelcia cudna ta bateria , zakup idealny:yes: w końcu to kuchnia jest sercem domu:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.02.2013 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 O tak Bardzo się cieszę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Budowałem na piasku I zwaliło się. Budowałem na skale I zwaliło się. Teraz budując zacznę od baterii kuchennej Sorry panie Staff, ale nie mogłam się oprzeć Czyli nie ma totamto , jak bateria jest to i dom będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.02.2013 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 04.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 No baba normalnie:lol2: Az sie rozesmialam do monitora:D-jak jest bateria to i dom bedzie:hug:-gdzies ja trzeba zamontowac -nie? Ja mialam wylane fundamenty i kupione krzesla do jadalni:lol2:,co prawda wlasnie je sprzedalam,ale jak je mialam to juz prawie mieszkalam:D Nelcia CUDNE TE TWOJE DOMY!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 04.02.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 To ja też dorzucę http://projekty.lipinscy.pl/Berlin_VI/ http://projekty.lipinscy.pl/Tivoli/ http://projekty.lipinscy.pl/Lagos_II/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 04.02.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Miałem kilka dni przerwy w obserwacji wątku, a tu takie zmiany Zdjęcia z rozbiórki oglądałem przygnębiony, bo koniec rozbiórki to dopiero jest moment kiedy uświadamiasz sobie, że domu naprawdę już nie ma. Tym bardziej ucieszyłem się, że jest już NIEODWOŁALNA decyzja o odbudowie, a właściwie budowie od podstaw /bez mała/. Bez specjalnych ochów i achów /bo wiadomo, że te chłopy to pragmatycy są/ podrzucę może kilka uwag /pomysłów?/ do rozważenia: Prosta, "stodołowa" bryła z dwuspadowym dachem - jak najbardziej, bo budynek zwarty, ciepłochronny, nie udziwniony i bliski naszemu sercu i zmysłowi estetycznemu. Bez balkonów - OK, bo domek nieduży a i balkon w domku to raczej kwiatek do kożucha - i tak się z niego nie korzysta. Bez lukarn - kwestia gustu, okna dachowe są jak najbardziej OK. Radzę wykonać podcień poprzez przedłużenie krokwi nad ew. tarasem - dosyć praktyczne i niewiele kosztujące rozwiązanie i ogólnie fajna sprawa. Podniesienie ścianki kolankowej do 1,50 m nie jest chyba najlepszym pomysłem, na ogół zaburza proporcje bryły domu - max to 4 moduły, czyli ok. 1,0 m + wieniec /przy dobrym zakotwieniu z wieńcem parteru może być niższy, np. 10 cm - trzeba wtedy murłaty kotwić do wieńca parteru/. Po ociepleniu ściana kolankowa wewnętrzna ma ok. 1 m i jest to zupełnie wystarczająca wysokość. Jeśli już coś podnosić, to ściany parteru zamiast 2,50 co najmniej 2,75. Jeśli chodzi o konstrukcję, to można rozważyć /przeliczyć/ ścianę 3-warstwową w układzie Ytong /siporeks/ + ocieplenie + cegła klinkierowa elewacyjna 25x6,5x6,5 perforowana /dziurawka/ która jest lekka i jednocześnie zapewnia wszystkie walory elewacji klinkierowej. Przy zastosowaniu technologii stropu drewnianego fundamenty powinny wytrzymać, pytanie tylko, czy to się zmieści na fundamencie - Ytong/siporeks min. 18 /lepiej 24/ + 15 styropian + 2 przerwa + 6,5 cegła = 41,5 cm ściany. 2 cm elewacyjnej można nadwiesić, czyli potrzeba 40 cm fundamentu /w przypadku płyty na słupach i zbrojeniu zewnętrznym nie będzie to miało wielkiego znaczenia/. Stropy drewniane są bardzo lekkie i bardzo łatwe do wykonania, maksymalna rozpiętość 4,5 m spokojnie u Ciebie da radę. Te uwagi nasunęły mi się na gorąco, wypływają z moich doświadczeń skromnych raczej, bo z budowy jednego, własnego domu. Tyle, że w tym domu mieszkam już /dopiero?/ czternasty rok i jak na razie niewiele bym zmienił Wytrwałości i optymizmu życzę Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.02.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Noooo bateria taka musi mieć odpowiednią kuchnię, a kuchnia musi mieć dom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts