Piotrek42 23.02.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Piotrek a ja mysle, ze trochę przesadzasz i demonizujesz niepotrzbnie. Ja biore wszystko pod uwagę... jak to mówią lepiej na zimne dmuchać a Nelly z Pawłem mogą to przemyśleć (lub nie ) i podjąć świadomą decyzje.. kilka osób z forum śledziło moją budowę Ty pewnie rówież i takie detale jak bezpieczeństwo były pozycją nr 1 u mnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 no tak ale swiadome bezpieczeństwo a przesada w druga strone to dwie rozne sprawy. ja po prostu nie widze sensu w twoim laczeniu kwestii "drewno w salonie może spowodować pozar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 24.02.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 TAR pewnie , ze nie ma co demonizowac jednak Piotrek42 ma troche racji ... sama nie odwazylabym sie polozyc drewnianej podlogi w bezposrednio przy kominku ..... a jeszcze biorac pod uwage to co przytrafilo sie Nell to staralabym sie unikac takich rozwiazan ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 24.02.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nellcia ja w kwestii ogrzewania ..... w domu mam nadmuchowe i dom nie jest szkieletowy !!!! .... jakos podlogowka nigdy do mnie nie przemawiala ..... a kaloryfery tez nie bardzo widzialam w nowoczesnym domu . Ja jestem za nadmuchowym ... W moim obecnym mieszkaniu mam nadmuchowe i mysle , ze korzystanie z tego typu ogrzewania w Stanach sklonilo mnie do zastosowania takiego rozwiazania rowniez w domu w Polsce ..... ..... widze tylko same zalety takiego rozwiazania . Jesli rozmawiamy o kosztach to nie jest to tania instalacja ( koszt zalezy min. od jakosci sprzetu ktory kupujesz ) . Nie musisz brac calego pakietu ..... na poczatek piec i rekuperator z odzyskiem ciepla , a pozniej zawsze mozesz pomyslec o dodatkach .... typu pompa ciepla czy klima ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 24.02.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nelly, nauczyłaś mnie nowego słówka - delówka - bardzo mi się podoba. (bo takie podłogi również planuję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 TAR pewnie , ze nie ma co demonizowac jednak Piotrek42 ma troche racji ... sama nie odwazylabym sie polozyc drewnianej podlogi w bezposrednio przy kominku ..... a jeszcze biorac pod uwage to co przytrafilo sie Nell to staralabym sie unikac takich rozwiazan ..... jasne, tylko przy samym kominku nie trzeba dech dawac, w bezpośrednim sąsiedztwie można je polaczyc z kaflami. natomiast nie chciałabym (to tylko moje zdanie) kafli w całym salonie nawet takich przypominających drewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 24.02.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 jasne, tylko przy samym kominku nie trzeba dech dawac, w bezpośrednim sąsiedztwie można je polaczyc z kaflami. natomiast nie chciałabym (to tylko moje zdanie) kafli w całym salonie nawet takich przypominających drewno. TAR ja mialam pomysl ze wstawieniem w salonie desek miedzy plytki ( drewniany prostokat w srodku salonu ) niestety plytki maja 11 mm wysokosci , drewno 18 mm wiec jak widzisz , zeby zniwelowac roznice powinnam " wyskrobac " czesc betonu pod deski .... czyli jakies 16 m2 ... Nie podjelam tego wyzwania ... i w salonie sa plytki , drewno mam w sypialniach i w gabinecie na parterze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 24.02.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nelus sorrki za prywate u Ciebie .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 27.02.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Edztka i dobrze, że tak nie zrobiłaś. Jeszcze przy jakiejś imprezie deski z salonu wylądowałby w kominku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.02.2013 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 jak moja gitara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.02.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Oczami wyobraźni zobaczyłam parapetówkę u Nelli, przy kominku, z RADOSNYM paleniem pozostałości pożarowych. Neluś, kciuki trzymam nieustająco i zagladam! Z tym ogrzewaniem to się nie odzywam, bo się nie znam, mam stary dom i nie ma możliwości zmian, więc stan zastany jest stanem istniejącym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.02.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 jak moja gitara no nie mow ze ci ja w komin wrzucili:rolleyes: tak slabo brzdakalas czy opalu braklo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 28.02.2013 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Dzięki, że zaglądacie Jeśli chodzi o projekt to powoli bierze się za robotę pan konstruktor. Ale się boję No bo nie wiem, co powie na te nasze nieszczęsne fundamenty Zobaczymy. Poza tym, zastanawiamy się jeszcze z naszym panem arch gdzie wcisnąć kominek. Na razie na projekcie go nie ma Naprawdę bardzo mi na nim zależy. W starym leśnmy domku mieliśmy wszystko pod kominek/kozę przygotowane, ale nie zdążyliśmy się go doczekać, więc jeszcze nie udało mi się przy nim zasiąść z filiżanką herbaty z malinami, w grubaśnych kapciochach (czy wam też zawsze jest zimno?) i z książką...... Pan architekt mnie śledzi, więc na pewno coś po tym wpisie wymyśli Kochani! Mam jeszcze dwie wiadomości. Dobrą i dobrą Którą najpierw;)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.02.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 28.02.2013 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Bylismy w niedzielę u naszek forumowej ane3ka1 Nie wiem, co pisać bo brakuje mi słów, choć jestem straszną gadułą.... U Ani byłam już trzeci raz i za każdym razem robię tak :jawdrop: U Ani jest bosko!!!! U Ani życie staje się piękniejsze, bardziej radosne i kolorowe... U Ani jest słodko i błogo.... U Ani bardzo chciało mi się płakać.....bo kiedy przejechałam dłonią po stoliczku kawowym z Ikea, Leksvik to miałam takie uczucie jakbym przeniosła się na moment do leśnego domku. Tam też stał tali stoliczek To było niesamowite. Poczułam się jak w domu! U Ani czas płynie wolniej i można się zamarzyć W takiej łazience można spędzić cały dzień i w życiu nie widziałam przytulniejszej. U Ani czuje się ZAPACH WSPOMNIEŃ, NAJPIĘKNIEJSZYCH WSPOMNIEŃ Pokoje dla dzieciaczków są przesłodkie.... A w takiej sypialni można się zapomnieć...... Aniu, dzięki za spotkanie. Było nam cudnie!!!! Ps. Ania jest tak piękną kobietą , że szok!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 28.02.2013 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Druga dobra Jak powiedział pan arch i jak wynika ze wstępnych rzutów przekroju na dole w świetle na razie mamy 2,70m, a na górze, 2,80m. I nie wiem jeszcze czy czasem nie otworzy się jakaś część góry pod dach? tiruriruriru :wiggle: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 28.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 kominek w domku to jest to i ciepło i przytulnie i ten trzask drewna miodzio a wieści same super:lol: a do nas kiedy wpadniecie:hug: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 28.02.2013 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Bardzo ładny projekt:)gratuluję postępów no i chwała dla Warty:) Dziękuję Nelli cieszę się z pomyślnych wieści pozdrówka Dziękuję i również pozdrawiam Witaj Super. że są dobre wieści Co do ogrzewania - IMHO masz rację, podłogówka przy dechach nie ma w zasadzie sensu. Również panele nie są najlepszą podłogą do podłogówki. Ja u siebie elektryczne podgrzewanie podłóg /ale tylko podgrzewanie, a nie ogrzewanie - w kuchni i łazience są oczywiście również grzejniki/ mam tylko w łazience i kuchni - a i tak go w zasadzie nie używam. Zamysł był taki, żeby od płytek nie "ciągnęło" zimno - ale po pierwsze zimno nie "ciągnie" odczuwalnie, a po drugie jeśli nawet chce się mieć ciepłą posadzkę, to nagrzewanie trwa zbyt długo Twoja łazienka jest na górze, więc nie ma mowy o wychładzaniu pomieszczenia przez podłogę. Ogrzewanie podłogowe charakteryzuje się także dużą bezwładnością cieplną dlatego nie bardzo daje się stosować okresowe /np w nocy/ obniżenie temperatury. Jeśli zaś chodzi o wybór medium grzewczego - oczywiście, kocioł gazowy jest rozwiązaniem optymalnym dla takiego niedużego domku jeśli chodzi o wygodę - a i koszty ogrzewania nie powinny znacząco odbiegać od kosztów ogrzewania paliwami stałymi tym bardziej, że nie bardzo jest miejsce na zastosowanie kotła do tych paliw. Ważne tylko, żeby był to kocioł kondensacyjny - niewiele droższy, a dający spore oszczędności. To tyle marudzenia Od początku wierzyłem, że dacie radę! Pozdrawiam Dzięki za wypowiedź. To bardzo cenne "marudzenie":yes::yes: Nelusia już niedługo będziesz robić imprezkę w nowym pięknym domku:hug: Nelunia, serce się raduje czytając, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Projekt jest, marzenia i nadzieje też, więc i dom będzie. Bardzo mocno zaciskałam za to, żeby wszystko się ułożyło. Zaciskam nadal i będę Wam kibicować w budowie. Uściski najserdeczniejsze całej Rodzince tolu kochana, bardzo dziękujemy Nelli, jeśli nie chcecie kaloryferów i podłogówki, to może ogrzewanie nadmuchowe takie jak ja mam. może być też gazowe. Jak chcesz sprawdzić na żywo jak to wygląda to zapraszam do siebie. Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości i powodzenia!!! igor, zadzwonię To ja w kwestii formalnej, widzę ze kochacie drewno ale....obicie domku drewnem jest mało funkcjonalne (robaki ,murszenie itd) i niebezpieczne przy wietrze ktoś może rzucić przysłowiowego ''peta"i nieszczęście gotowe, następna sprawa, kominek... a planujecie deski na podłodze!!!! w pomieszczeniu z kominkiem preferowałbym jednak kafle choćby woddenic ( czy jak to się tam pisze:) zródło ciepła- mierzcie siły na zamiary ! straciliście wszystko, wezmiecie nowy kredyt.. stać was będzie na duże comiesięczne opłaty na ciepło w domu i cwu?? Wierz mi, mierzymy siły na zamiary. Piotruś (o ile mogę się tak zwracać, ale przez to, że tak wciąż jesteś z nami w tym wszystkim, to mam wrażenie, że znamy sie od dziecka ) Nellcia ja w kwestii ogrzewania ..... w domu mam nadmuchowe i dom nie jest szkieletowy !!!! .... jakos podlogowka nigdy do mnie nie przemawiala ..... a kaloryfery tez nie bardzo widzialam w nowoczesnym domu . Ja jestem za nadmuchowym ... W moim obecnym mieszkaniu mam nadmuchowe i mysle , ze korzystanie z tego typu ogrzewania w Stanach sklonilo mnie do zastosowania takiego rozwiazania rowniez w domu w Polsce ..... ..... widze tylko same zalety takiego rozwiazania . Jesli rozmawiamy o kosztach to nie jest to tania instalacja ( koszt zalezy min. od jakosci sprzetu ktory kupujesz ) . Nie musisz brac calego pakietu ..... na poczatek piec i rekuperator z odzyskiem ciepla , a pozniej zawsze mozesz pomyslec o dodatkach .... typu pompa ciepla czy klima ... Ooooo! Trzeba to przemyśleć Nelly, nauczyłaś mnie nowego słówka - delówka - bardzo mi się podoba. (bo takie podłogi również planuję) jasne, tylko przy samym kominku nie trzeba dech dawac, w bezpośrednim sąsiedztwie można je polaczyc z kaflami. natomiast nie chciałabym (to tylko moje zdanie) kafli w całym salonie nawet takich przypominających drewno. Tak też myślę. Nelus sorrki za prywate u Ciebie .... Jak najbardziej wskazana Edztka i dobrze, że tak nie zrobiłaś. Jeszcze przy jakiejś imprezie deski z salonu wylądowałby w kominku jak moja gitara :oOjej. My niestety przez ten pożar też straciliśmy dwie gitary:sick: Oczami wyobraźni zobaczyłam parapetówkę u Nelli, przy kominku, z RADOSNYM paleniem pozostałości pożarowych. Neluś, kciuki trzymam nieustająco i zagladam! TARcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 28.02.2013 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 kominek w domku to jest to i ciepło i przytulnie i ten trzask drewna miodzio a wieści same super:lol: a do nas kiedy wpadniecie:hug: Jak zrobi się choć mała przerwa w stanie słomianowdowieństwa i nadejdzie wiosna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 28.02.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 wiosna już niedługo to i mam nadzieję że przerwa też się znajdzie:hug: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts