Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana rynien - koszt robocizny.

f.5

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie elewacji i przy tej czynnosci chciałbym pomalowac lakierobejcą podbitkę i wymienic rynny.

wczoraj wykonawca od elewacji zastrzelił mnie ceną demontazu rynien i montazu nowych.

ile to moze kosztowac ?

mam około 40 m biezacych rynny w poziomie i 11 m biezacych w pionie spustowych.

zazyczył sobie za tą usługę SŁUCHAJCIE 2300 za pcv i

3000 za ewentualny metal bo zastanawiam sie jeszcze nad rodzajem.

chyba troszke przesadził z ceną .

jest jakis oficjalny cennik na tą usługę za metr ???

koszt malowania 1 krotnego podbitki oszacował na 1000 zł (na tą chwilę podbitka jest pomalowana drewnochronem)

tez sporo wydaje mi się :(

czy wykonawca mając ustawione rusztowanie liczy ze i tak muszę tą rynne wymienic podał taką zaporową cenę???

pozdrawiam radek

Wszystko zależy od budynku: wysokość, rodzaje rynajz, dostępność okapu, czy trzeba stawiać rusztowanie, czy stare pasy nadrynnowe nie utrudnią demontażu/montażu rynien, czy nie trzeba wykonać nowych pasów nad i pod rynnowych, czy trzeba będzie przybić nową deskę czołową? Należy porozmawiać z wykonawcą i poprosić o wyszczególnienie zakresu prac i wynagrodzenia za nie.

Rynna pcv kosztuje +- 45 za mb. z uchwytami ,kształtkami. Tzn. powiedział Ci śmiesznie tanio. Jan.

Prawdopodobnie zle zrozumiałem więc poproszę o sprostowanie.

kwota 2300 zł to cena za przykręcenie rynny robociznę, nie za rynnę z materiałęm i robociznę.

rynne pcv w kolorze wycenił na 2700 stal na 3200 około oczywiscie.

czyli koszt razem to 5000 za pcv a 6200 za stalową.

rozwazałem tez aluminium z marleya ale sam koszt materiału to 5600 bez koloru kolor to 10% więcej.

raz jeszcze dziekuje za informacje

dodam ze nic wymieniac nie trzeba a rusztowania są juz ustawione bo dom jest ocieplany.

Cenę jaką podał wykonawca uważam za przystępną. Trudno jest do wymiany rynny skorzystać z rusztowania ustawionego do wykonania elewacji i malowania podbitki. Należy założyć, że stary pas podrynnowy zostaje a stare rynny były mocowane na hakach doczołowych a nie nakrokwiowych a pas nadrynnowy umożliwi demontaż. Pozdrawiam.

u mnie wyszło w koncu jakies 70 zł dlaczego ???

ano dlatego ze rusztowanie juz postawione a po pomalowaniu elewacjii przy takiej robocie zawsze mozna cos pobrudzic wiadomo jak to jest.

wykonawca sam stwierdzi ze daje cene zaporową po czym sie usmiechnął i powiedział ze jak chce wziąsc kogos za 400 zł za całosc( bo mam taką firmę) to nie ma problemu tylko on nie bierze odpowiedzialnosci za nową elewację.

jestem jakby w kropce.

Panie Andrzeju mam firmę ktora wykonywała u mnie dośc sporo robot i to takich których nikt sie nie chciał podjąć bo dla dekarza były za małe.

Miałem małą przeróbkę dachu - skrócenie i oni to zrobili.

Masę innej pracy wykonali, dlatego jak człowiek usłyszał cene 3000 za zdjęcie rynny marleya ktora dafacto wisi jakies 5 lat i jest jeszcze OK,

stwierdził ze wykona to za 400 zł.

Mam dom dubowany przez dewelopera i bardzo niechlujnie wykonaną podbitkę oto fotka

http://images49.fotosik.pl/797/bd1448a38b77496fmed.jpg

dlatego chcę przy czynnosci ocieplenia jakos poprawic stan podbitki pomalowac lakierobejcą i wymienic orynnowanie.

Skłaniam sie ku Lindabowi kolor miedziany i prawdę mowiąc niebardzo wiem jaki będzie efekt

-dachowka brass ceglana

-podbitka (będziemy probowali uzyskac z palisandru kolor ciemny brąz) mam nadzieję ze sie uda bo proby wychodzą pomyslnie

- i stalowa rynna lindaba w kolorze miedzianym czyli zastępuję brązowego pcv marleya stalowym lindabem

moze cos z tego wyjdzie. Acha Elewacja będzie bezowa - ecru czyli jasna.

Panie Andrzeju dodam ze chcąc zamontowac 2 okna połaciowe i rolety elekrtyczne veluxa w naszym miescie nie potrafiłem znaleśc firmy ktora podjęła by sie tej roboty.

montaz 8 okien o tak to jasne ale 2 niebardzo :(

czekałem miesiąc na człowieka ze strony velux.pl ktory przyjechał z miejscowosci oddalonej o 20 km i za robociznę wziął 1000 zł za 2 sztuki.

Przynajmniej mam to wykonane fachowo i ze wszystkimi kołnierzami jakie były dostępne.

to cieszy

pozdrawiam Radek

ps Kwietniowy Budujemy Dom strona 60 - artykuł "Woda z dachu" proszę zerknąc z ciekawosci na koniec artykułu gdzie widnieje cena za przykładowe orynnowanie i robociznę.

Edytowane przez f.5

Tak wykonana podbitka wygląda ciężko. Radziłbym cofnąć ten trójkąt i licować jego powierzchnię z docelową płaszczyzną ściany a pod murłatą kontynuować tak jak szczyt. Dach wówczas nabierze lekkości. Rynny Marley'a to bardzo dobry produkt więc po co je zmieniać? Rynny Lindaba też dobry produkt choć są trochę płytkie a może Plastal. Pozdrawiam.

Według mnie lepszy metalowy Galeco, Plastal nie dopracowony. A w Marleyu najbardziej lubię to, że po zimie jeżdżę na wymianę popękanych elementów.

Jeżeli rynny jeszcze nie ciekną na złączeniach to po co wymieniać? A podbitkę należy rozebrać w celu docieplenia części znajdującej się nad nią oraz murłaty, chyba że ściany trójwarstwowe to można by zerknąć od środka ( jak się da) jedynie na samą murłatę bo ten element często jest pomijany przy ociepleniach.

Należałoby też cofnąć skrzynki pod dach i dołożyć blachę na krokwę wiatrówkową bo cały czas nasiąka wodą.

• 3 weeks później...

http://images49.fotosik.pl/797/bd1448a38b77496fmed.jpg

Tak wykonana podbitka wygląda ciężko. Radziłbym cofnąć ten trójkąt i licować jego powierzchnię z docelową płaszczyzną ściany a pod murłatą kontynuować tak jak szczyt. Dach wówczas nabierze lekkości. Rynny Marley'a to bardzo dobry produkt więc po co je zmieniać? Rynny Lindaba też dobry produkt choć są trochę płytkie a może Plastal. Pozdrawiam.

Dziękuję za pomoc.

- podbitka niestety pozostała na swoim miejscu pomalowana lakierobejcą 3V3 ciemny orzech

- rynny lindab metal ,kolor miedziany (obawialismy sie jak spasują do ciemnej podbitki) stary marley wylądował na smietniku.

- dach narazie pozostaje bez zmian , nic nie cieknie wiec tak zostanie.

- parapety alu ron anodowene aluminium kolor oliwka

- elewacja wykonana.

- troszke namieszane z kolorami ale najgorzej to niewygląda :)

http://images50.fotosik.pl/840/7fb27fd570818c5amed.jpg

http://images47.fotosik.pl/840/fc2cd820f07e1647med.jpg

http://images49.fotosik.pl/839/077270df212b4e52med.jpg

raz jeszcze dzieki i pozdrawiam.

A Jana posłuchałeś i dałeś ocieplenie pod podbitką?

pozdrawiam

Jest to niestety stary projekt domu ale bloczki poddasza jest to ytong z wkłądką wełny mineralnej.

szerokość to 18 cm ytonga i 12 wełny.

Dodatkowo przy ociepleniu poddasza za murłatą powsadzalismy wełnę bo było dosc duzo miejsca na ten zabieg.

Oczywiscie pasy wełny nie są zakołkowane lecz tylko luzno wsadzone :(.

Nawet nie chciałem drązyc tematu z wykonawcą zdejmowania podbitki,

same roboty dodatkowe czyli dwukrotne malowanie podbitki plus monataż rynien i obudowanie rolet styropianem wyniósł 6 koła,

plus koszt rynien 4 koła razem 10 000 dodatkowych kosztów przy ocieplaniu - nie tanim bo tynk silikonowy.

wykonawca poleciał troszkę po bandzie .. ale temat zapłacony i lecę dalej z koksem.

pozdrawiam.