emjot27 10.04.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Mam zamiar zamówić samonośne ażurowe schody z dębu. Stolarz, który je wykona twierdzi, że do ich produkcji używa drewna tzw. "jak leci" czyli razem z sękami. Jeżeli ma być selekcjonowane, to trzeba dopłacać. Oglądaliśmy takie schody i na pierwszy rzut oka, były wg nas bardzo ładnie a ów sęki w niczym nie ujmowały im uroku...w ręcz przeciwnie. Mam jednak obawy, czy z takimi schodami po latach nie będzie się nic działo? Czy lepiej dopłacić i zamówić z drewna selekcjonowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.04.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Mam zamiar zamówić samonośne ażurowe schody z dębu. Stolarz, który je wykona twierdzi, że do ich produkcji używa drewna tzw. "jak leci" czyli razem z sękami. Jeżeli ma być selekcjonowane, to trzeba dopłacać. Oglądaliśmy takie schody i na pierwszy rzut oka, były wg nas bardzo ładnie a ów sęki w niczym nie ujmowały im uroku...w ręcz przeciwnie. Mam jednak obawy, czy z takimi schodami po latach nie będzie się nic działo? Czy lepiej dopłacić i zamówić z drewna selekcjonowanego? Wykonanie schodów samonośnych z drewna z sękami jest możliwe, jednak wymaga staranności w doborze poszczególnych elementów z określeniem wielkości sęków i ich umiejscowienia (konstrukcja). Wykonanie z drewna "jak leci" budzi moje wątpliwości i dotyczą one zarówno ich póżniejszej sztywności (skrzypienie) jak i estetyki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 10.04.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedź. Moje stwierdzenie "jak leci" bardziej tyczyło się właśnie tych sęków. Drewno wyselekcjonowane nie miało ich w ogóle.Co ma Pan na myśli pisząc, że znaczenie ma ich umiejscowienie i wielkość ? Jakie duże mogą być maksymalnie i gdzie nie powinny się znajdować w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 10.04.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Jeżeli chesz mieć wykonane stopnie z trzeciej klasy drewna , to nie jest to błędem , aczkolwiek powinna być pierwsza klasa , Ale jeżeli rysunek Tobie odpowiada i to że bedzie to wykonane z sękami nada im uroku , Natomiast jeżeli chodzi o wadę , to przy wykonaniu stopni i tak tnie je w lamelki i je klei i umiejscowienie lamelek z sękami daje się do środka stopnia odpowiednia stroną , Natomiast lemelek narażonych na ubytek sęka i tak nie da , więc spokojnie . Natomiast wangi < [policzki > i i tak będa również klejone więc spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 10.04.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedź ANSE. Chyba się jednak zapytam stolarza ile drożej wyszły by mnie te schody... bez sęków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 11.04.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 No i zapytałem się. Przy cenie za schody 12500 zł jeżeli miały by być bez sęków, dopłata wyniosła by około 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 11.04.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 emjot27 wykonaj te schody z dopłata i spisz umowę ze mają być bez sęków , I przy Odbiorze sprawdz czy jest jak miało byc a na stówę i tak będa sęki wklejone w środek stopnia , napisz skąd jestes i podaj wymiar zabiegu , ponieważ cena cos jest wystrzałowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 12.04.2011 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jestem z okolic Bydgoszczy ale stolarz jest z miejscowości Golub Dobrzyń. To jest cena za same schody, jeszcze dochodzą do tego balustrady na antresolę po łuku co w sumie chcę za to 17 tyś. Wymiar zabiegu mam rozumieć, że chodzi Ci o szerokość? U mnie cała klatka schodowa jest dość wąska bo ma 177cm a szerokość schodów ma mieć 86cm. Schody proste. Coś w tym stylu: http://www.tralex.com.pl/galeria/135_900x900.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 14.04.2011 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 To jak mi radzicie? Każdy grosz się dla mnie liczy, ale fakt nie chcę później płacić podwójnie gdyby - odpukać - coś było nie tak ze schodami. Co sądzicie o takiej ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justynka 16.04.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Ja bym sprawdziła oferty kilku firm...Mam pełne dębowe schody z nielicznymi sękami za niespełna 5000 (z 2009roku)... Moim zdaniem cena jest dośc wysoka, porównaj z jedną czy dwiema innymi firmami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 16.04.2011 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Hej Justynka. Dzisiaj, ceny schodów samonośnych są zdecydowanie większe i zaczynają się od 8 tyś. Domyślam, się, że masz schody betonowe obłożone drewnem. U nas będą takie jak na powyższym zdjęciu. Dodatkowo koszt zwiększa balustrada ze stali nierdzewnej w kompozycji poziomej. Tralki pionowe są znacznie tańsze. Nie mówię, ile schody by kosztowały, gdyby były jeszcze dodatkowo gięte. Takie wyceniali nam w przedziale od 23 do 30 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.04.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Hej Justynka. Dzisiaj, ceny schodów samonośnych są zdecydowanie większe i zaczynają się od 8 tyś. Domyślam, się, że masz schody betonowe obłożone drewnem. U nas będą takie jak na powyższym zdjęciu. Dodatkowo koszt zwiększa balustrada ze stali nierdzewnej w kompozycji poziomej. Tralki pionowe są znacznie tańsze. Nie mówię, ile schody by kosztowały, gdyby były jeszcze dodatkowo gięte. Takie wyceniali nam w przedziale od 23 do 30 tyś Twoja odpowiedż jest bardzo rzeczowa i godna uwagi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 18.04.2011 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Moja odpowiedź świadczy o tym, że nie opłaca się dzisiaj robić samonośnych schodów z drewna No chyba, że kogoś na to stać. Lepiej zainwestować w schody betonowe i dopiero w tedy ładnie wyłożyć je drewnem. Niestety, taką inwestycję można zrobić na etapie stanu surowego. U mnie jest już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.04.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Moja odpowiedź świadczy o tym, że nie opłaca się dzisiaj robić samonośnych schodów z drewna No chyba, że kogoś na to stać. Lepiej zainwestować w schody betonowe i dopiero w tedy ładnie wyłożyć je drewnem. Niestety, taką inwestycję można zrobić na etapie stanu surowego. U mnie jest już za późno Odnosiłem się tylko do prezentowanych przez Ciebie cen, które moim zdaniem były adekwatne do wartości prezentowanych schodów. Osobiście uważam, że obecnie schody poza funkcją komunikacyjną są istotnym elementem architektury wnętrza. W tej sytuacji schody samonośne o ciekawej konstrukcji i solidnym wykonaniu, biorą górę nad schodami z okładziną drewnianą. Oczywiście jest to sprawa indywidualnego gustu a z tym się już nie dyskutuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts