Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane schody z sękami.

emjot27

Recommended Posts

Mam zamiar zamówić samonośne ażurowe schody z dębu. Stolarz, który je wykona twierdzi, że do ich produkcji używa drewna tzw. "jak leci" czyli razem z sękami. Jeżeli ma być selekcjonowane, to trzeba dopłacać. Oglądaliśmy takie schody i na pierwszy rzut oka, były wg nas bardzo ładnie a ów sęki w niczym nie ujmowały im uroku...w ręcz przeciwnie. Mam jednak obawy, czy z takimi schodami po latach nie będzie się nic działo? Czy lepiej dopłacić i zamówić z drewna selekcjonowanego?

Mam zamiar zamówić samonośne ażurowe schody z dębu. Stolarz, który je wykona twierdzi, że do ich produkcji używa drewna tzw. "jak leci" czyli razem z sękami. Jeżeli ma być selekcjonowane, to trzeba dopłacać. Oglądaliśmy takie schody i na pierwszy rzut oka, były wg nas bardzo ładnie a ów sęki w niczym nie ujmowały im uroku...w ręcz przeciwnie. Mam jednak obawy, czy z takimi schodami po latach nie będzie się nic działo? Czy lepiej dopłacić i zamówić z drewna selekcjonowanego?

Wykonanie schodów samonośnych z drewna z sękami jest możliwe, jednak wymaga staranności w doborze poszczególnych elementów z określeniem wielkości sęków i ich umiejscowienia (konstrukcja). Wykonanie z drewna "jak leci" budzi moje wątpliwości i dotyczą one zarówno ich póżniejszej sztywności (skrzypienie) jak i estetyki.Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Moje stwierdzenie "jak leci" bardziej tyczyło się właśnie tych sęków. Drewno wyselekcjonowane nie miało ich w ogóle.

Co ma Pan na myśli pisząc, że znaczenie ma ich umiejscowienie i wielkość ? Jakie duże mogą być maksymalnie i gdzie nie powinny się znajdować w ogóle?

Jeżeli chesz mieć wykonane stopnie z trzeciej klasy drewna , to nie jest to błędem , aczkolwiek powinna być pierwsza klasa , Ale jeżeli rysunek Tobie odpowiada i to że bedzie to wykonane z sękami nada im uroku , Natomiast jeżeli chodzi o wadę , to przy wykonaniu stopni i tak tnie je w lamelki i je klei i umiejscowienie lamelek z sękami daje się do środka stopnia odpowiednia stroną , Natomiast lemelek narażonych na ubytek sęka i tak nie da , więc spokojnie . Natomiast wangi < [policzki > i i tak będa również klejone więc spoko

Jestem z okolic Bydgoszczy ale stolarz jest z miejscowości Golub Dobrzyń. To jest cena za same schody, jeszcze dochodzą do tego balustrady na antresolę po łuku co w sumie chcę za to 17 tyś. Wymiar zabiegu mam rozumieć, że chodzi Ci o szerokość? U mnie cała klatka schodowa jest dość wąska bo ma 177cm a szerokość schodów ma mieć 86cm. Schody proste. Coś w tym stylu: http://www.tralex.com.pl/galeria/135_900x900.jpg

Hej Justynka. Dzisiaj, ceny schodów samonośnych są zdecydowanie większe i zaczynają się od 8 tyś. Domyślam, się, że masz schody betonowe obłożone drewnem. U nas będą takie jak na powyższym zdjęciu. Dodatkowo koszt zwiększa balustrada ze stali nierdzewnej w kompozycji poziomej. Tralki pionowe są znacznie tańsze. Nie mówię, ile schody by kosztowały, gdyby były jeszcze dodatkowo gięte. Takie wyceniali nam w przedziale od 23 do 30 tyś :(

Hej Justynka. Dzisiaj, ceny schodów samonośnych są zdecydowanie większe i zaczynają się od 8 tyś. Domyślam, się, że masz schody betonowe obłożone drewnem. U nas będą takie jak na powyższym zdjęciu. Dodatkowo koszt zwiększa balustrada ze stali nierdzewnej w kompozycji poziomej. Tralki pionowe są znacznie tańsze. Nie mówię, ile schody by kosztowały, gdyby były jeszcze dodatkowo gięte. Takie wyceniali nam w przedziale od 23 do 30 tyś :(

Twoja odpowiedż jest bardzo rzeczowa i godna uwagi. Pozdrawiam.

Moja odpowiedź świadczy o tym, że nie opłaca się dzisiaj robić samonośnych schodów z drewna :( No chyba, że kogoś na to stać. Lepiej zainwestować w schody betonowe i dopiero w tedy ładnie wyłożyć je drewnem. Niestety, taką inwestycję można zrobić na etapie stanu surowego. U mnie jest już za późno :(

Moja odpowiedź świadczy o tym, że nie opłaca się dzisiaj robić samonośnych schodów z drewna :( No chyba, że kogoś na to stać. Lepiej zainwestować w schody betonowe i dopiero w tedy ładnie wyłożyć je drewnem. Niestety, taką inwestycję można zrobić na etapie stanu surowego. U mnie jest już za późno :(

Odnosiłem się tylko do prezentowanych przez Ciebie cen, które moim zdaniem były adekwatne do wartości prezentowanych schodów.

Osobiście uważam, że obecnie schody poza funkcją komunikacyjną są istotnym elementem architektury wnętrza.

W tej sytuacji schody samonośne o ciekawej konstrukcji i solidnym wykonaniu, biorą górę nad schodami z okładziną drewnianą.

Oczywiście jest to sprawa indywidualnego gustu a z tym się już nie dyskutuje. Pozdrawiam.