bojar1974 10.04.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam,Mam wykonane przez moją ekipę przyłącze kablowe ze złączem. Kabel jest zasypany, szafka postawiona. Na wtorek ustalone jest wyłączenie prądu i podłączenie położonego kabla do sieci. Pytanie: czy włączenie bezpiecznika (czy ono nastąpi w dniu wyłączenia prądu) jest równoznaczne z odbiorem przyłącza przez zakład energetyczny ? Czy w tym dniu powinienem rozliczyć się z ekipą, która wykonywała przyłącze, czy później ?Do jakich formalności jest jeszcze zobowiązana ekipa wykonująca przyłącze ?Nie chciałby, aby skasowali pieniądze i ulotnili się...Dzięki z góry za pomoc,Pozdrawiam,pbojar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.04.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Montaż licznika i podanie napięcia jest ostatnią czynnością jaka należy do Energetyki.Bez licznika nikt nie włączy bezpiecznika. Jeśli pytasz o ekipę elektryków, która wykonywała dla Ciebie przyłącze i instalacje w budynku to powinni uruchomić instalacje, wykonać pomiary i zostawić protokół z tych pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bojar1974 10.04.2011 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Na dzień dzisiejszy położyli kabel do postawionej przez nich szafki (to zgodnie z umową sprzedaję zakładowi energetycznemu) i położyli kabel na działce (ma być zakończony rbetką). W którym momencie mogę być spokojny, że wykonali linię kablową ze złączem zgodnie z projektem i zakład energetyczny nie będzie miał żadnego "ale" ? Wykonawca przyłącza sporządza dokumentację powykonawczą i dostarcza ją do zakładu energ. wraz z zinwentaryzowanym przez geodetów przyłączem. Skąd będę wiedział, że zakład energetyczny nie zakwestionował sposobu wykonania przyłącza ?Czy przy rbetce też robią te pomiary ?Pozdrawiam,bojar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.04.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Skąd będę wiedział, że zakład energetyczny nie zakwestionował sposobu wykonania przyłącza ? Jeśli ZE założy licznik to temat jest definitywnie zamknięty - pozytywnie oczywiście. Czy przy rbetce też robią te pomiary ? Tak, powinni zrobić. Ba, są one nawet ważniejsze niż przy zwykłej instalacji mieszkaniowej. Ważniejsze, bo temat budowy niesie więcej zagrożeń niż domowa instalacja i funkiel nówka urządzenia elektryczne. Mam wrażenie, że nie ufasz tym elektrykom. Wypłać im całość po podaniu napięcia do RB-tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bojar1974 10.04.2011 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 A no nie ufam... miałem dosyć nieprzyjemną sytuację...Dzięki serdeczne Robert !!pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts