Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy dachówki ceramiczne?

Jakiej firmy dachówki ceramiczne?  

89 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy dachówki ceramiczne?

Recommended Posts

joola,

cena samej dachówki jest prawie identyczna, róznica bierze się z dodatków typu gąsiory, krańcowe itp, - np. cena gąsiora Creatona jest 2,5 wyższa od Ruppa czy Wiekora

Możliwe, mam strasznie "połamany" dach i dużo dodatków więc może dlatego różnica w cenie jest u mnie taka duża (6 tys :( ) Ale nie wezmę przecież dachówki podstawowej Creatona a wykańczającej jakiejś innej firmy, ale co fakt to fakt: Creaton najlepszy jakościowo i najładniejszy wizualnie :wink:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 334
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dakarz radzi Robena. Mnie się podoba Creaton, ale cena jest zaporowa. Jestem na etapie fundamentów i rozsądek mówi mi abym kontrolował koszty, bo się będę przeprowadzał do niewykończopnego domu. A tego nie chcę. Teraz myślę o Ruppceramice, syriusz angobowany w kolorze naturalnym lub miedzianym, chyba wygląda solidniej od Robena.

Dakarz radzi Robena. Mnie się podoba Creaton, ale cena jest zaporowa. Jestem na etapie fundamentów i rozsądek mówi mi abym kontrolował koszty, bo się będę przeprowadzał do niewykończopnego domu. A tego nie chcę. Teraz myślę o Ruppceramice, syriusz angobowany w kolorze naturalnym lub miedzianym, chyba wygląda solidniej od Robena.

Dekarze radzą Robena, bo łatwiej im się tą dachówkę docina ( jest miękka i nie muszą mieć mocnych tarcz) wybierz Ruppa jest mocniejsza, no chyba, że np. wygrasz w totka to fundnij sobie Creatona :wink:

Pozdrawiam

Też polecam Wiekora.

Sprzedaję pokrycia dachowe i mam w ofercie dachówki Robena, Wiekora, Ruppa, Creatona i von Muellera. Jednak z pułapu cenowego trzech pierwszych (Średzka, L15, Sirius) najbardziej jestem przekonany do jakości dachówek Wiekora (Koramic). Mimo podwyżki od początku lipca dachówki te nadal są atrakcyjne cenowo.

Zainteresowanych ofertą na pokrycia dachowe z okolic Warszawy (Piaseczno) i nie tylko proszę o kontakt:

[email protected]

statek,

jestem w trakcie układania BALANCE i wykonawca stwierdził, ze dachówka jest bardzo dobrze spasowana i musi poszukac jakiś innych szpilek do mocowania bo tych których do tej pory używał na Robenie gdzie zamki dawały mu duża tolerancję nie pasują.

czy w takim razie ta dokładność spasowania bierze się z technologii wykonania czy też jest to niemiecka solidność wykonania?

Marek - a gdzie kupujesz dachówkę?

Beata- jeszcze nie wiem. Ala ta hurtownia w której Ty kupowałaś jest u mnie podpadnięta. Robią mi wycenę w dwóch składach na Białołęce. Ale mam trochę czasu to pewnie jeszcze poszukam. Dzisiaj jechałem z kierunku Pruszkowa i widziałem duży skład z dachówką.

statek,

jestem w trakcie układania BALANCE i wykonawca stwierdził, ze dachówka jest bardzo dobrze spasowana i musi poszukac jakiś innych szpilek do mocowania bo tych których do tej pory używał na Robenie gdzie zamki dawały mu duża tolerancję nie pasują.

czy w takim razie ta dokładność spasowania bierze się z technologii wykonania czy też jest to niemiecka solidność wykonania?

Zależy to od rodzaju dachówki. Przy Robenie i innych dachówkach "zakładkowych holenderkach płaskich" zostaje trochę luzu na zakładkach. Przy dachówkach typu Balance, Suwakowej von Muellera i Marsylkach tego "luzu" jest dużo mniej. Dachówki te bardzo dobrze się układają (pasują na zamkach), ale wymagają też bardzo równych płaszczyzn połaci dachowych. Zapinka boczna do takich dachówek powinna mieć spłaszczoną końcówkę zapinającą zamek boczny.

[email protected]