buzzer11 10.04.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Obecnie jestem na etapie zakupu elementów rozdzielni.Zastanawiam się nad przepięciówką. Linia jest taka:główne trafo jest w odległości ode mnie z 300-400m. 200-300m idzie napowietrznie i później ostatnie 100m idzie już kablowo "w ziemi" do mnie. @robertsz proponuje przepięciówki B+C gdyż samo "klasy C, padnie przy pierwszej lepszej okazji."Patrzyłem na ceny i markowe B+C to są jakieś super wysokie sumy. Na alledrogo można kupić innych firm np OBV, FOTTON, KVR, PRO-TEC za dużo mniejsze pieniądze.Czy ograniczniki tych firm są warte zakupu, czy to może jakieś "pseudo" ograniczniki nic nie warte? proszę o wasze opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.04.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Czytałem kiedyś pewien artykuł i okazało się, że żaden markowy SPD I+II nie spełniał wymagań norm, ani co gorsza zadelkarowanych parametrów przez producenta. To co mówić o jakimś chińskim wynalazku? B+C to taki miszmasz, co to ani B ani C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.04.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Poczytaj - http://www.moeller.pl/Documentation/Broszury/broszura_ochrona_przeciwprzepieciowa.pdf - to przykład, w sieci znajdziesz szersze opracowania na ten temat.Nadal uważam, że w Twoim przypadku B+C to minimum na wejściu. Zwracasz uwagę na koszty, więc nawet nie wspominam że ochronnik B+C to dopiero pierwszy stopień w drabinie zabezpieczeń.Wbrew pozorom to jest najtańszy stopień nie wymagający mega wiedzy elektryka. Jeśli 200-300zł to dla Ciebie bariera świetlna, to z męskiej ciekawości spytam jaką rezystancję uziomu pomierzyli elektrycy?Bardzo dobry uziom to podstawa, reszta to Pan Pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 11.04.2011 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeśli 200-300zł to dla Ciebie bariera świetlna, to z męskiej ciekawości spytam jaką rezystancję uziomu pomierzyli elektrycy? Bardzo dobry uziom to podstawa, reszta to Pan Pikuś. Nie no, 200 czy 300zł nie jest problemem tylko tak patrzyłem na te ceny. Co do uziomu to dopiero będą to robić. jak zrobią to napisze jaka jest rezystancja. ale co brać te z tych chińskich czy markowy? te chinskie sa po ok300-350zł. na alledrogo moeller`a B+C za 400-450zł można zakupić. które polecasz? Jeszcze jedno: czy te "chińskie" ochronniki trzeba dobezpieczać?- czytałem ze ochronniki Moellera trzeba właśnie dobezpieczać. w przypadku ochronnika moellera jakie dać dobezpieczenie? Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.04.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) ja zdecydowałem sie na OBO Bettermann V 25-B+C/4: http://allegro.pl/ochronnik-przepieciowy-obo-bettermann-b-c-4-f-vat-i1545425309.html mój elektryk go polecał, ale jak czytam Waszą dyskusję to zastanawaim sie czy nie przepłaciłem ... mówicie tu 200, 300zł a ten 600 Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.04.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A mój ZE nie wymaga przepięciówki - tylko zaleca. No i kiedy przyszło do zakupu "takiego klocka do włożenia tutaj" (odpowiedź na pytanie żony z cyklu czy to jest potrzebne), to po namyśle zakwalifikowałem ochronnik do kategorii "później się założy - jak się odbijemy od dna.Na razie szykuję się do odbicia od dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrem 12.04.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam tzw. "pózniej" to najczęściej znaczny wzrost kosztów - doprowadzenie uziemienia [ruina na ścianach] przebudowa TB [ najczęściej wymiana] ochronniki wymagają dość "specyficznego" podłączenia a wkładanie "klocków" niewiele pomaga. jeżeli kolega odkłada montaz ochronników to należy dokładnie zapoznać się z metodami montażu i przygotowac miejsce w TB lub zamontować ochronniki w oddzielnej skrzynce. Czy ochronniki działaja ? - tak , czy markowy [drogi] sprzęt ? - niekoniecznie Ale koniecznie należy mieć na niego "papiery" od elektryka również. w przypadku niezadziałania bedziemy mieli podstawę do dochodzenia zwrotu strat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 12.04.2011 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Czy ochronniki działaja ? - tak , czy markowy [drogi] sprzęt ? - niekoniecznie Ale koniecznie należy mieć na niego "papiery" od elektryka również. w przypadku niezadziałania bedziemy mieli podstawę do dochodzenia zwrotu strat . jakie papiery- co... paragon? jakie ma mi niby papiery dać elektryk na ten ochronnik i od kogo niby miałbym później miałbym dochodzić odszkodowania za straty? przeciez elektryk daje tylko protokół po wykonawczy instalacji wraz z pomiarami i już. a jakiś papier na ochronnik to nie słyszałem o takim czymś. wracając do mojego pytania: kupić ochronnik B+C Moellera czy może te nie markowe. Jeśli te mniej znane to jakiej firmy najlepiej wziąć i czy należy go dobezpieczać? Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.04.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 W innym wątku napisałem Ci, jakie stosuje, m.in.: OBO, PROTEC. Ochronniki nie wymagają dobezpieczenia w instalacjach domowych.Twój główny bezpiecznik jest często mniejszy niż wartość wspomnianego dobezpieczenia.Wyjątek (niespotykany obecnie) to przyłącze napowietrzne, gdzie po drodze do ochronnika nie ma żadnego bezpiecznika. Uziom i jego rezystancja jest podstawą do dyskusji o ochronie. Jeśli to zostanie zrypane to możesz sobie kupować ochronniki z górnej półki, a pomogą tyle co umarłemu kadzidło. Odnośnie obowiązku stosowania, przepisy (WT jakim powinny odpowiadać budynki....) mówią jasno o stosowaniu różnicówek i ochronników w instalacjach odbiorczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.04.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 W ZEORK (woj. Świętokrzyskie) montaż ochronników nie był obowiązkowy. Wykonałem uziom fundamentowy i doprowadziłem go do rozdzielnicy, zostawiłem miejsce na "klocek".... myślę że po kolejnej wiosennej burzy znajdą się środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 12.04.2011 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) @robertsz dzięki za podpowiedzi. w takim razie zakupie z tych tańszych skoro nie ma co przepłacać.Chyba ze trafi się taniej moeller`a - można trafić na alledrogo Tak teraz patrze po aukcjach i największe branie ma FOTTON. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter_rog 13.04.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam. Ja znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ogranicznik-przepiec-b-c-d-przepieciowka-ochronnik-i1540618016.htmlKlasa ochrony B+C+D za 280 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 13.04.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam. Ja znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ogranicznik-przepiec-b-c-d-przepieciowka-ochronnik-i1540618016.html Klasa ochrony B+C+D za 280 zł. Będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picio_18 14.04.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam. Ja znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ogranicznik-przepiec-b-c-d-przepieciowka-ochronnik-i1540618016.html Klasa ochrony B+C+D za 280 zł. jeszcze trochę to 100 zł cały alfabet będą sprzedawać ... w domu w rozdzielni stosuje się B+C ale jak inwestor dowiaduje się o cenie to zaraz zmienia zdanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 14.04.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) ... w domu w rozdzielni stosuje się B+C ale jak inwestor dowiaduje się o cenie to zaraz zmienia zdanie ... @robertsz napisał że nie warto kupować jakiś markowych B+C za które trzeba płacić krocie. Te mniej znane mają takie same parametry a są o wiele tańsze. Koszt tych mniej znanych B+C to cena do 430zł, OBO widziałem za 600. Mój wykonawca i zarazem ten który będzie odbierał instalacje powiada, że w moim przypadku wystarczy samo C. Generalnie w domach jednorodzinnych z regóły wystarcza samo C. Tak powiedział. Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 15.04.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Te mniej znane mają takie same parametry a są o wiele tańsze. Masz może źródło do poczytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 15.04.2011 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Masz może źródło do poczytania? Napisałem, że tak napisał @robertsz. Ja niestety nie posiadam żadnych źródeł na poparcie tej teorii. Tak jak napisałem w poprzednim poście, że elektryk który jest wykonawcą mojego przyłącza i zarazem odbiorcą mojej instalacji (tj. będzie się pod nią podpisywał) zasugerował, że w moim przypadku jak i w większości domów wystarczy przepięciówka klasy C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 15.04.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 że w moim przypadku jak i w większości domów wystarczy przepięciówka klasy C.Wystarczy do czego? Bo na pewno nie do ochrony Twojego wypasionego kompa, czy telewizora LED. Ani nie ochroni przed wyładowaniami, ani przed przepięciami eksploatacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 15.04.2011 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Wystarczy do czego? Bo na pewno nie do ochrony Twojego wypasionego kompa, czy telewizora LED. Ani nie ochroni przed wyładowaniami, ani przed przepięciami eksploatacyjnymi. W takim razie pytanie: Taki będzie dobry Moeller SPB-12/280/4 B+C? W razie przepalenia ma wymienne moduły czy trzeba całość zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 15.04.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Po co pisać coś co zostało już napisane? http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwprzepiciowa.html Miłej lektury. A jest co czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts