maxus79 13.02.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) instalacja bedzie robiona przez elektryka Edytowane 13 Lutego 2016 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.02.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 instalacja bedzie robiona przez elektryka Z projektem już się zapoznał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 13.02.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 przed rozmowa z elektrykiem chce poznac opinie kogos doswiadczonego z forum jak to wykonac aby elektryk nieposzedl na latwizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.02.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 przed rozmowa z elektrykiem chce poznac opinie kogos doswiadczonego z forum jak to wykonac aby elektryk nieposzedl na latwizne Żeby elektryk ustosunkował się do tej instalacji, musi mieć możliwość podparcia się projektem. Gdy tego nie ma, i on ma niewielkie pole do popisu w sensie wykonawczym Dodatkowo nie ma co wpisać do dokumentu powykonawczego w rubryce "Nazwa i adres jednostki, która sporządziła projekt" No, chyba że sam jest zarówno projektantem, jak i wykonawcą, w co bardzo wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 13.02.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) setki lub tysiace ludzi buduje nowe domy i niemaja zadnych projektow instalacji elektrycznej nawet pytalem w tauron czy potrzebny mi jakis projekt mojej instalacji to mowili ze niemusze miec zadnego projektu oni musza miec projekt doprowadzenia pradu do mojej dzialki no chyba ze chodzi o projekt taki ktory zrobi sobie elektryk czyli rozpisze co i gdzie bedzie w domu jak ida kable itp chodzi mi tylko o to ja zrobic uziom na dlugie lata aby niezardzewial do rozdzielni juz niemowie o instalacji odgromoej bo w projekcie domu jej niema Edytowane 13 Lutego 2016 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.02.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Skoro w projekcie nie ma instalacji LPS, to ... po co ją robić ?Co do uziemienia budynku, obligatoryjnie wykonuje się uziom fundamentowy, zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 z późniejszymi zmianami).Panowie projektanci doopę moczą, a później ratuj się, kto może lub chce.To samo z kierbudami, niedouczonymi Ubekami, będącymi 100 lat za muslimami.Później murarze-jełopy biorą się za elektrykę, a dekarze za odgromówki.Życie, proszę pana, samo życie fahofcóf. PS. O tym, jak wykonać uziemienie, podałem linki.Naumieć się samemu, nauczyć kierownika/widmo na budowie i ... wykonać.Ja cały czas piszę o instalacji odgromowej, nie elektrycznej.O tym później, w razie potrzeby. Edytowane 13 Lutego 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 13.02.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 dobrze olac juz ta instalacje odgromowa ale trzeba zrobic uziom do rozdzielni pytanie kieruje do osob ktore to robily niemajac bednarki w lawach jak to wykonac aby bylo na dlugi czas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 13.02.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 http://www.bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/uziemieniaprzeczytać warto:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 13.02.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 dzieki poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 14.02.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Kolego pozostał Tobie uziom otokowy - jak długo wytrzyma - nikt Tobie raczej nie odpowie. Chcesz mieć na dłużej - pomyśl o miedzi lub elementach pomiedziowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 14.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 czy otok jest konieczny aby zrobic uziemienie tylko do rozdzielni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.02.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) czy otok jest konieczny aby zrobic uziemienie tylko do rozdzielni ? Nie jest konieczny. Minimalne wymiary ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną materiałów powszechnie stosowanych do wykonania uziomów umieszczonych w ziemi podane są w Tablicy 54.1. normy PN-HD-60364-5-54 , p. 542.2.1 Efektywność każdego uziomu zależy od lokalnych warunków gruntowych. Jeden lub więcej uziomów powinno być dobranych w zależności od warunków gruntowych i wymaganej impedancji uziemienia. Edytowane 14 Lutego 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 16.02.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 mam pytanie do elektrykow roznicowki marki ETI czy sa ok czy to szajs ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.02.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 mam pytanie do elektrykow roznicowki marki ETI czy sa ok czy to szajs ? Skoro dajesz RCD ETI do rozdzielnicy, wskazane, by wszystkie aparaty były tego samego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ja osobiście preferuje OBO, Hagera ostatecznie Eatona W domu mam OBO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 16.02.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 eaton ma Wytrzymałość zwarciowa: 6 kAETI Wytrzymałość zwarciowa: 10 kA co to oznacza ? ma to jakies znaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 17.02.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 co to oznacza ? ma to jakies znaczenie ? To oznacza wytrzymałość zwarciową. W budownictwie jednorodzinnym nie ma przeciwwskazań do stosowania 6kA. ... wskazane, by wszystkie aparaty były tego samego producenta. Chyba ze względu na estetykę. Proszę podać jakieś przykłady niekompatybilności aparatu RCD i wył. nadprądowego dla aparatury modułowej różnych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.02.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Rozumiem, że kolega krzecel ładuje aparaty jak leci, i co ma akurat pod ręką.Zgroza ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 17.02.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 panowie wybrac kabel ziemny 5x10 miedz czy 5x16 alu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.02.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Niby ... do czego ?Bo ja na przykład kładłem dzisiaj kabel YAKXS 4x25 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts