Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepięciówka B+C czy samo C- jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przed rozmowa z elektrykiem chce poznac opinie kogos doswiadczonego z forum jak to wykonac aby elektryk nieposzedl na latwizne

Żeby elektryk ustosunkował się do tej instalacji, musi mieć możliwość podparcia się projektem.

Gdy tego nie ma, i on ma niewielkie pole do popisu w sensie wykonawczym

Dodatkowo nie ma co wpisać do dokumentu powykonawczego w rubryce "Nazwa i adres jednostki, która sporządziła projekt"

No, chyba że sam jest zarówno projektantem, jak i wykonawcą, w co bardzo wątpię.

setki lub tysiace ludzi buduje nowe domy i niemaja zadnych projektow instalacji elektrycznej

nawet pytalem w tauron czy potrzebny mi jakis projekt mojej instalacji to mowili ze niemusze miec zadnego projektu

oni musza miec projekt doprowadzenia pradu do mojej dzialki

no chyba ze chodzi o projekt taki ktory zrobi sobie elektryk czyli rozpisze co i gdzie bedzie w domu jak ida kable itp

chodzi mi tylko o to ja zrobic uziom na dlugie lata aby niezardzewial do rozdzielni juz niemowie o instalacji odgromoej bo w projekcie domu jej niema

Edytowane przez maxus79

Skoro w projekcie nie ma instalacji LPS, to ... po co ją robić ?

Co do uziemienia budynku, obligatoryjnie wykonuje się uziom fundamentowy, zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 z późniejszymi zmianami).

Panowie projektanci doopę moczą, a później ratuj się, kto może lub chce.

To samo z kierbudami, niedouczonymi Ubekami, będącymi 100 lat za muslimami.

Później murarze-jełopy biorą się za elektrykę, a dekarze za odgromówki.

Życie, proszę pana, samo życie fahofcóf.

PS. O tym, jak wykonać uziemienie, podałem linki.

Naumieć się samemu, nauczyć kierownika/widmo na budowie i ... wykonać.

Ja cały czas piszę o instalacji odgromowej, nie elektrycznej.

O tym później, w razie potrzeby.

Edytowane przez elpapiotr

czy otok jest konieczny aby zrobic uziemienie tylko do rozdzielni ?

Nie jest konieczny.

Minimalne wymiary ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną materiałów powszechnie stosowanych do wykonania uziomów umieszczonych w ziemi podane są w Tablicy 54.1. normy PN-HD-60364-5-54 , p. 542.2.1

Efektywność każdego uziomu zależy od lokalnych warunków gruntowych. Jeden lub więcej uziomów powinno być dobranych w zależności od warunków gruntowych i wymaganej impedancji uziemienia.

Edytowane przez elpapiotr

co to oznacza ?

ma to jakies znaczenie ?

To oznacza wytrzymałość zwarciową.

W budownictwie jednorodzinnym nie ma przeciwwskazań do stosowania 6kA.

... wskazane, by wszystkie aparaty były tego samego producenta.

Chyba ze względu na estetykę. Proszę podać jakieś przykłady niekompatybilności aparatu RCD i wył. nadprądowego dla aparatury modułowej różnych producentów.