Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lechma Standard Lux - czy ktoś posiada ?

DAFIT

Recommended Posts

oprócz powietrza dolotowego z tyłu komory ma jeszcze otwory pod szybą które wyprowadzone są pod szybą w środku paleniska...

te otwory nie sa wyprowadzone pod szybą, sprawdzałem to u siebie, po prostu kominek zaczyna ciągnąć powietrze z pomieszczenia wtłaczając je przez ruszt, nic to nie pomoże :(

Wloty z pod szyby dmuchają do środka na dwa przyprostokątne otwory z dołu szyby lecz powietrze to jest bardzo ciepłe i żeby to poczuć trzeba dać dość mocny strumień powietrza (ja dałem z dmuchawy od pieca i było czuć) lecz zubaża to ciąg i płomienie szaleją, dziwnie jest to rozwiązane z ich strony ale trudno może jak będę miał więcej czasu zamontuje jakieś kierunkowe nadmuchy

Ogólnie jestem po 5 paleniach i szyba dziś była jeszcze ok (było widać płomień na całej powierzchni) a czyszczenie zajęło dosłownie 50s

Wyłożenie szamotem na pewno poprawiło u mnie proces spalania (cały zasobnik spala się do końca, zero niedopalonych kawałków)

szyba zamiast po 1 dniu wytrzymuje tydzień

minusy to że nie mogę dobić do 60st na wkładzie (waha się między 55st a 58st) bez szamotu spokojnie po 40min miałem 70st, pełny zasyp wystarcza na równe 2h a wcześniej na 2,30min mimo że wcześniej dom był wygrzewany i temperatury na dworze były niższe

w następnym tygodniu przetestuje wkład bez szamotu na spodzie oraz opcje zamiast rusztu (ponawiercany szamot) może to poprawi dynamikę i pozwoli osiągnąć wyższą temperaturę zachowując czystą szybę

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

po kilku dniach testów chyba najlepszym rozwiązaniem jest wyłożenie paleniska szamotem do okoła na wysokość cegły oraz wyciągnięcie rusztu a zamiast niego ułożenie 3 cegieł szamotowych

- efekty spalanie pełnego zasobnika 2,5h lecz ciepło utrzymuje się do rana na kominku 40st (lecz pompa wyłącza się przy 45) wcześniej po 6h od wyłączenia pompy było 25st

- temperatura ładnie się trzyma na zadanych 60st

- drewno całkowicie spalone zero niedopałków

- szyba się brudzi ale spokojnie widać przez nią ogień po tygodniu palenia bez mycia a samo mycie zajmuje 1min

ogólnie jestem zadowolony z rezultatów

• 4 months później...
I to jest największa zaleta forum, nikt nawet w Lechmie ! mi dotąd nie powiedział jakie sa optymalne nastawy !

a wczoraj zrobiłem tak jak mi zsugerowałeś i zupełnie inne było palenie w kominku

Tak, czyli jak? W czym tkwi tajemnica sukcesu przy paleniu w kominku z PW?

mam niezłe grzejniki, które mimo dość niskiej temp. na płaszczu ciepło dają ( regulusy).

Wnioskuję z tego, że Regulusy sprawdziły Ci się we współpracy z kominkiem z PW? Ja też zamówiłem właśnie niedawno grzejniki Regulusa, choć trochę z duszą na ramieniu jak mi się one będą sprawować, bo słyszałem o strzelaniu tych grzejników. Miałeś takie problemy?

• 6 months później...
Pomimo wielu plusów dodatnich i ujemnych zamierzam kupić ten kominek. Teraz jest opcja dodatkowej szyby pyrolitycznej (500 zeta) http://www.lechma.com.pl/pl/aktualnosci.php?artid=48 Pytanie do fachowców i użytowników: czy warto dopłacać za te szybę? Edytowane przez Liakon

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Witam,

tak czytam ten wątek i się zastanawiam, jakiej firmy kupić kominek z płaszczem wodnym ??

lechma, lazar a moze kratki.pl ??

prosze o rade.

pozdrawiam

Wygląda to tak że ja mam do czynienia z Lechmą standard Lux 19 kw.

O innych kominkach nie mogę się więc wypowiadać.

Moja Lechma grzeje OK, szybko się rozpala, i ogólnie jest fajna i b. łdna przy tym.

wada jest smoląca się szyba.

Ostatnio założyli mi szybę pyrolityczną, która ma się mniej brudzić.

Jednak widzę że niewiele to pomogło. Podobno trzeba wyłożyć szamotem palenisko.

Był u mnie serwisant i mówi że wszystko jest OK: dobry ciąg, suche drewno, ale szyba się brudzi.

Ten typ chyba po prostu tak ma.

• 1 month później...

Moja Lechma już zabudowana. Narazie palone kilka razy no i ślady na szybie są, mimo że jest też ta dodatkowa pyrolityczna. No ale domyślałem się, że całkowicie brudu z szyby nie da się uniknąć.

Co do samego kominka to ci co go oglądali na zywo byli mile zaskoczeni (ja też) tym jak delikatnie się otwiera i domyka.

IMG_7433_1.JPG IMG_7438_1.JPG IMG_7439_1.JPG

• 3 months później...

Witam,

Mam ten kominek od roku. Generalnie nie jest dla mnie ważne aby szyba była czysta, a jak raz na tydzień przemyje to jest ok. Nie przyłożyłem się do sprawy kominka podczas budowy, to inna sprawa. Może wybrałbym coś innego... teraz modyfikuje, eksperymentuje...:)

Mam pytanie. Wydaje mi się że duża część energii idzie w komin, chciałbym chociaż przez chwile zatrzymać gorące powietrze z paleniska w środku. Myślałem o zamontowaniu stalowej blachy nad rurami które przechodzą przez palenisko. tak jak na rysunku. co o tym myślicie?

Pyt

1. czy podwyższenie temperatury nie uszkodzi szyby

2. czy spaliny nie będą dodatkowo osiadać i brudzić szybe

3. czy umieścić tę blachę poziomo czy może pod lekkim kontem w strone szyby lub pleców...

Untitled.jpg

A może trzeba potrenować z szybrem? jak go ustawić?

Dzieki za podpowiedź

PS. też pale w okolicy 50st, jakbym dowalił do 80ciu... hoho, na przełomie sezonu gdy trzeba trochę podpalić to w kominku mam 80 i grzeje tylko wode w zbiorniku, pomieszczenia ogrzewam cieplem z obudowy

Witam,

Mam ten kominek od roku. Generalnie nie jest dla mnie ważne aby szyba była czysta, a jak raz na tydzień przemyje to jest ok. Nie przyłożyłem się do sprawy kominka podczas budowy, to inna sprawa. Może wybrałbym coś innego... teraz modyfikuje, eksperymentuje...:)

Mam pytanie. Wydaje mi się że duża część energii idzie w komin, chciałbym chociaż przez chwile zatrzymać gorące powietrze z paleniska w środku. Myślałem o zamontowaniu stalowej blachy nad rurami które przechodzą przez palenisko. tak jak na rysunku. co o tym myślicie?

Pyt

1. czy podwyższenie temperatury nie uszkodzi szyby

2. czy spaliny nie będą dodatkowo osiadać i brudzić szybe

3. czy umieścić tę blachę poziomo czy może pod lekkim kontem w strone szyby lub pleców...

[ATTACH=CONFIG]217039[/ATTACH]

A może trzeba potrenować z szybrem? jak go ustawić?

Dzieki za podpowiedź

PS. też pale w okolicy 50st, jakbym dowalił do 80ciu... hoho, na przełomie sezonu gdy trzeba trochę podpalić to w kominku mam 80 i grzeje tylko wode w zbiorniku, pomieszczenia ogrzewam cieplem z obudowy

Witam

Ja zrobiłem właściwie to co narysowałeś tylko zamiast blachy mam ułożone cegły szamotowe na całej szerokości wkładu oraz dookoła paleniska.

Moim zdaniem temp. 50 st. jest zdecydowanie za niska, u mnie jest ustawiona na 75 st, natomiast pompy ładujące bufor od CO i CWU ustawione na 65 st.

Po dodaniu cegieł znacząco poprawiło się spalanie oraz tempo nagrzewania, szyba jest prawie całkiem czysta :)

Oczywiście też jestem w fazie testów :cool:

DANIEL SIS, dlaczego wydaje mi się.... Jak kominek był jeszcze w opakowaniu popatrzyłem przez wylot spalin... od razu jest palenisko wiec wydaje mi się że, energia idzie w komin.

Kurcze, Krbaton, dzięki... proste jest najlepsze.Ile zostawionego masz miejsca pomiędzy ułożonymi cegłami a wewnętrzna blachą kominka?

Jeżeli chodzi o temperaturę. kurde, no mogę palić mocniej ale, jak rozpalam do 60st to mam ukrop w domu... Grzejniki przewymiarowywałem, jest bardzo gorąco. Wiem że to wiąże się z szybszym zużyciem kominka, ale w sumie, nie liczyłem, ale wydaje mi się że koszt nowego kominka będzie się równał spalonemu paliwu. Może się myle...?

Kurcze, Krbaton, dzięki... proste jest najlepsze.Ile zostawionego masz miejsca pomiędzy ułożonymi cegłami a wewnętrzna blachą kominka?

Cegły idealnie pasują ( tam są 3x rury od wymiennika, dwie na tym samym poziomie ), zostawione mam miejsce z przodu ( od szyby ) i z tyłu tak jak idą te rury :), czyli ok 2-3 cm.

Jeżeli chodzi o temperaturę. kurde, no mogę palić mocniej ale, jak rozpalam do 60st to mam ukrop w domu... Grzejniki przewymiarowywałem, jest bardzo gorąco

Ja mam bufor 200/600 (CWU/CO) + podłogówka , która chodzi na niskiej temp. :)

Obecnie od odpalenia do osiągnięcia odpowiedniej temp. CWU (czyli ok 45 st. ) potrzeba ok 25-30 min :)