Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lechma Standard Lux - czy ktoś posiada ?

DAFIT

Recommended Posts

Cegłóweczki założone, zobaczymy. Mają 3 cm grubości, od gorąca nie pękną? Boję się że mogą spaść i uszkodzić szybe...

Dałeś tylko na górę czy dookoła też ?

Na razie nie pękły a testowałem już 6 x :), nawet wczoraj paliłem bo testowałem brykiet z Castoramy ( same testy ;) )

Tylko nie napakuj kominka do pełna bo temp. paleniska naprawdę zdecydowanie wyższa !! (szczególnie jeśli są cegły założone dookoła )

Edytowane przez krbaton
z

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam możecie wrzucić fotki jak nacje obłożone paleniska w lechmie (szczególnie interesuje mnie umieszczenie cegieł u góry)

Dziś odpalam kominek po raz pierwszy w tym sezonie zobaczymy co będzie. Na razie ma tak jak w ubiegłym roku cegły ułożone dokoła paleniska i od spodu zamiast rusztu oraz dwie dałem na razie u góry z tyłu kominka

• 3 weeks później...
Tak jak w temacie Lechma standard lux 19KW z płaszczem wodnym

No to dziwne, bo u mnie są 3 rury - dwie na tym samym poziomie - i właśnie na nich ułożone mam cegły na całej szerokości kominka, przerwa została tylko z przodu i z tyłu ok 2-3 cm, ta trzecia rura jest powyżej.

Dookoła paleniska ułożyłem 10 cegieł szamotowych.

Wszystkie te zabiegi spowodowały, że znacząco podniosła się temperatura paleniska, aż zacząłem obawiać się o swoją szybę 8-)

Teraz szyba jest właściwie cały czas czysta, szybciej uruchamiają się pompy od cwu i co ( po ok 20 min ) a temp. startu ustawioną mam na 65 st., oczywiście dalej testuję ustawienia, obecnie na sterowniku ustawiony tryb automatyczny i temp. kominka 75 st, natomiast szyber przymknięty max do połowy.

Niestety wadą jest oddawanie zbyt dużej ilości ciepła do pomieszczenia :(

A jaki masz sterownik ??

Sterownik mam lumar-a msk/100 z przepustnicą

temperatura zadana to 60st na sterowniku lecz w rzeczywistości oszukuje o 8 st (niestety nie ma możliwości kalibracji) pompa tez startuje od 60st a wyłącza się po jak spadnie do 50st

Jeśli chodzi o szybę to jest czysta (ja mam ułożonych 6 cegiełek na górze, 10 przy ściankach i 3 zamiast rusztu na dole dodatkowo mam ocieplony kominek z zewnętrznej strony). fotki to post 51

Faktycznie szyba przez to oddaje bardzo dużo ciepła na pomieszczenie ale dzięki temu jest czysta i nie ma niedopałków (w tym sezonie paliłem 9 razy i jeszcze nie czyściłem wkładu ani nie wybierałem popiołu). Pale tym co zostało z wycinki placu + resztki z budowy

Jedynie co mi osobiście przeszkadza to zbyt duży ciąg ponieważ nawet jak zadana jest już przekroczona a przepustnica zamknięta to i tak jara się jak szalone

Masz może zdjęcia z podłączenia kominka do instalacji

Przeglądałem teraz cennik i jest tam ciekawe sformowanie

-dodatkowa wewnętrzna szyba pyrolityczna

tylko model PL-190 Standard Lux

500 zł

Edytowane przez skresz

Ja mam RT-08G TATAREK BUFOR + Przepustnica powietrza 100 , dolot powietrza z zewnątrz fi 110 , komin fi 200 Schiedel rondo + ta że cug jest ;), ale jak zamknę szyber to się pali średnio i nawet na zamkniętej całkiem przepustnicy tak szybko nie wygasa, tylko że przepustnica nie jest szczelna i przy całkowitym zamknięciu zawsze trochę przepuszcza.

Przy twoim sterowniku przynajmniej na zdjęciach widać, że jest z uszczelką a one lubią się zacinać może to jest powód ?

Na fotkach widać, że masz dolot powietrza połączony z trójnikiem to przecież przepustnica nie spełnia swojego zadania !

Niestety zdjęć nie mam ale mam podobnie do ciebie tylko zabezpieczenie termiczne i zawór bezpieczeństwa mam na kominku,

U mnie ocieplenie trochę bardziej rozbudowane 8), powyżej szyby mam tak jak u ciebie czyli raptem 3 cm firerock, natomiast reszta wełna która została po budowie i wyszło po jakieś 30 cm :)

Szyba pyrolityczna z wymianą na to ok 1000 niestety, też się zastanawiam czy nie kupić na wszelki wypadek :evil: bo u mnie kominek ogrzewa cały dom a właściwie to bufor :)

Przepustnica domyka się i jest szczelna sam sprawdzałem, ten trójnik to do nawiewu na szybę z przodu kominka jest tam jeszcze wstawiony wentylator by wzmocnić nawiew, przepustnica idzie z tyłu.

U mnie nie ma opcji by przy zamkniętej przepustnicy wygasło nawet jak zamknę całkowicie szyber (różnica jest ale nie wygaśnie)

Odnośnie szyby rozumiem że to jest dodatkowa szyba wiec po zamontowaniu mamy 2 szyby choć penie coś źle napisali ale to jest cytat z cennika.

"-dodatkowa wewnętrzna szyba pyrolityczna

tylko model PL-190 Standard Lux

500 zł"

Wynika z tego że ta szyba jest dokładana wiec w kominku mamy system dwuszybowy co znacznie ograniczy przenikanie ciepła na zewnątrz. Dla mnie byłoby to dobre rozwiązanie bo mam blisko postawioną kanapę. Zadałem pytanie w Lechmie zobaczę co odpiszą

Tak on wtłacza powietrze ogólnie w obudowę i większość oddaje górą przez kratkę..

Ale nie dmucha do komory spalania ?

Co do szyby jeśli faktycznie tak jest jak piszesz to wole na allegro kupić szybę na wymiar i ją wpasować tylko muszę pomyśleć nad mocowaniami by się trzymała.

Obawiam się że będzie z tym problem :(

Jedynie co mi osobiście przeszkadza to zbyt duży ciąg ponieważ nawet jak zadana jest już przekroczona a przepustnica zamknięta to i tak jara się jak szalone

No to nie dziw się że się jara na maxa skoro za przepustnicą zaciąga powietrze przez wentylator :), nawet przy zamkniętej przepustnicy !!

No to nie dziw się że się jara na maxa skoro za przepustnicą zaciąga powietrze przez wentylator :), nawet przy zamkniętej przepustnicy !!

wentylator jest po to by zwiększyć obieg w obudowie kominka a dodatkowo nadmuchuje na szybę lecz nie jest to jakaś znaczna różnica między tym czy jest załączony czy nie (jeśli chodzi o szybę) tez masz nawiewniki pod szybą które korzystają z powietrza które znajduje się wewnątrz obudowy kominka, przepustnica to zupełnie inny temat.

Napisz jak możesz co ile dokładasz do kominka i jaką temperaturę utrzymujesz w domu i czy jak dołożysz w nocy to trzyma do rana??