Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lechma Standard Lux - czy ktoś posiada ?

DAFIT

Recommended Posts

wentylator jest po to by zwiększyć obieg w obudowie kominka a dodatkowo nadmuchuje na szybę lecz nie jest to jakaś znaczna różnica między tym czy jest załączony czy nie (jeśli chodzi o szybę) tez masz nawiewniki pod szybą które korzystają z powietrza które znajduje się wewnątrz obudowy kominka, przepustnica to zupełnie inny temat.

O jaki nawiewnikach mówisz ?? Ja mam http://www.lechma.com.pl/pl/lux.php ( wygląda jak piekarnik ) , drzwi uszczelnione sznurem więc powietrze raczej nie dostaje się do wnętrza ( prawie ), od spodu dolot powietrza z zewnątrz rurą 110 przez przepustnicę( nie jest 100% szczelna ) , która reguluje dopływ powietrza do komory spalania, więc nadmuch na szybę możliwy jest tylko od wewnątrz czyli od strony paleniska.

Czyli wentylator wymusza obieg powietrza w obudowie kominka ale jak dmucha na szybę ( chyba nie czaję:cool: )

Wszystkim zawiaduje sterownik kominkowy http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=ZRT8G-B-TD&kat=u&podkat=u2

Ustawienia:

temp. kominka 75 st

temp. załączania pomp cwu i pompy bufor 65 st.

temp. załączania pompy co 55 st ( temperatura bufora )

Kominek grzeje bufor kombinowany 200/600 ( zbiornik w zbiorniku ) z dwoma wężownicami , w domu podłogówka + ręcznikowiec w łazience i grzejnik w garażu i kotłowni ( grzejniki na oddzielnym rozdzielaczu ) temperatura 21,5 do 22,5, ale jak palę w kominku to w salonie jest za gorąco ok 24, w garażu ok 12 ( grzejnik skręcony na 1 a dzisiaj pompa ciepła powietrze - woda chodziła testowo od 17:00 do 08:00 - pobierała powietrze z garażu i wyrzuca przez komin w kosmos ;) koszt ok 6,5 zł ) Temp cwu - 40 st a reszta bufora ok 28-30 st.

Do kominka wkładam przy rozpalaniu sześć kostek brykietu ( 5 kg ) + resztki iglaste po budowie czyli ścinki podbitki, desek szalunkowych i pociętych stempli ( koszt brykietu 3 zł + trudno oszacować ale już raz zapłacone ;) ), a jak się zrobi żar ( a robi się zajebisty - chyba wyciągnę tylne cegły szamotowe ) to dokładam ok 4 - 5 kawałków bucka szacunkowo ok 4 zł.

Czyli jedno palenie szacunkowo ok 10 zł

Ostatnie palenie rozpocząłem ok. 16 po ok 25-35 min załączyły się pompy ładujące bufor i cwu ( temperatura cwu ustawiona na 45 st - czyli przy tej temp. wyłącza się pompa cwu ), ok 19 dołożyłem 3 kawałki i 21 jeszcze 2 i jeśli mam wyłączone ogrzewanie to temperatura kominka rano ok 4:30 wynosi ok 60 st, a bufora ok 60-65 st i wystarcza na 2 dni :)

Natomiast przy włączonym ogrzewaniu temp. ok 40-45 kominka i podobna bufora, niestety podłogówka wszystko wyssie :(

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak otworzysz drzwiczki masz dwie redukacie (z prawej i lewej strony) nawiewu na szybę, wloty do tego są od drugiej strony kominka niestety nie mogę znaleźć zdjęć a kominek mam już zabudowany. Nawiew standardowo jest praktycznie niewyczuwalny dlatego na stałe dałem od tyłu rurę spiro i połączyłem trójnikiem a wszystko skierowałem w stronę dolnej kratki nawiewowej pod kominkiem.

Jak otworzysz drzwiczki masz dwie redukacie (z prawej i lewej strony) nawiewu na szybę, wloty do tego są od drugiej strony kominka niestety nie mogę znaleźć zdjęć a kominek mam już zabudowany. Nawiew standardowo jest praktycznie niewyczuwalny dlatego na stałe dałem od tyłu rurę spiro i połączyłem trójnikiem a wszystko skierowałem w stronę dolnej kratki nawiewowej pod kominkiem.

U mnie nie ma czegoś takiego :), są jakieś zaślepione otwory ale przyznam, że nie kojarzę wlotu z drugiej strony.

No ale dalej nie zmienia to faktu, że jeśli zaciąga powietrze do komory spalania pomimo zamkniętej przepustnicy to będzie się jarać na maxa 8).

Wyciągnąłem z tyłu kominka cegły szamotki bo temperatura była za duża !!:cool:

Edytowane przez krbaton

• 3 weeks później...
Co do szyby jeśli faktycznie tak jest jak piszesz to wole na allegro kupić szybę na wymiar i ją wpasować tylko muszę pomyśleć nad mocowaniami by się trzymała.

Tak u mnie wygląda dodatkowa szyba pyrolityczna. Przy okazji, możecie polecić jakiś środek do czyszczenia szyb w swoich Lechmach? Zabieram się do pierwszego porządnego przeczyszczenia swojej pyrolizy :p

pyro_lechma2.jpg

pyro_lechma1.jpg

Tak u mnie wygląda dodatkowa szyba pyrolityczna. Przy okazji, możecie polecić jakiś środek do czyszczenia szyb w swoich Lechmach? Zabieram się do pierwszego porządnego przeczyszczenia swojej pyrolizy :p

[ATTACH=CONFIG]229352[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]229351[/ATTACH]

Czyli szyba jest podwójna ?

Po moich przeróbkach szybę ostatnio czyściłem z miesiąc temu :)

Do czyszczenia kupiłem niedawno środek do czyszczenia marki "Tesco", jest ultra skuteczny :) i kosztuje 5 - 6 zł !!

Edytowane przez krbaton
a

[ATTACH=CONFIG]229352[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]229351[/ATTACH]

Jaki ładny czyściutki

kolego mogę prosić więcej zdjęć (większej rozdzielczości) na maila tej szyby bo ja mam chyba trochę inne mocowanie

napisz jak możesz co ile czyścisz czym palisz i czy masz coś przerobione

Najważniejsza rzecz czy szyba się nagrzewa (czy jest możliwość jej dotknięcia jak się mocno pali w kominku)

ja do czyszczenia używam pianki Starwax 500 ml kupiłem razem z kominkiem i mam jeszcze 1/3

Jeszcze jedno pytanie kupiłeś już z podwójną szybą czy zmieniali ci ją w późniejszym czasie

Edytowane przez skresz

Fotki w większej rozdzielczości: http://zapodaj.net/263bc8dc503f8.jpg.html http://zapodaj.net/b3ff33e9e9b59.jpg.html

Kominek na zdjęciach ładny, czyściutki bo wtedy dopiero czekał na montaż.

Jeszcze nie mieszkam więc odpalam sporadycznie, mam swoje drewno olchowe i tym palę. Narazie nic nie przerabiałem, może jak zamieszkam to wczytam sie w Wasze eksperymenty i wtedy wjadą jakieś cegły szamotowe i wentylatorki ;)

Szyba normlanie sie nagrzewa, nie można jej dotknąć w trakcie palenia. Za to wszyscy odwiedzający zachwycają się delikatością zamykania kominka i tym że uchwyt ma cały czas temperaturę pokojwą. Szyba normalnie się brudzi, ale niestety nie mam porównania do wersji bez szyby pyrolitycznej, więc nie wiem czy brudzi się mniej. Kominek był już zamówiony z tą szybą i taki do mnie przyjechał, z takim mocowaniem jak widać na foto.

... jak zaczniecie kupować właściwie skonstruowane kominki ...to przestaniecie używać płynów na bazie kwasów do szorowania szyby :) Ja osobiście przemywam szybę ręcznikiem papierowym zwilżonym wodą co 10 MP drewna , żeby w okresie letnim szyba lśniła jak szklanki ze zmywarki :)

tak z ciekawości wrzućcie jakaś fotę jak wygląda taka lechma po tygodniu palenia

Edytowane przez Wojtek R

Na wstępie zaznaczam, że nie jestem związany zawodowo z branżą kominkową nie zajmuję się zawodowo pisaniem postów na forum co widać po ilości / w przeciwieństwie do niektórych forumowiczów / i nikt nie płaci mi za reklamowanie jego towarów :)

To jaki kominek kupiłem było uzależnione było przede wszystkim od oferty cenowej, Twój Lazar był wyjściowo droższy od mojej Lechmy przynajmniej o 2,5 tyś a przy budowie z określonym budżetem niestety liczy się każda złotówka.

Dom miał być wybudowany szybko, z dobrych materiałów i przede wszystkim miał być jak najbardziej energooszczędny a jak wiadomo przy domu parterowym nie jest to łatwe ale udało się :D

Teraz wybrałbym inny system ogrzewania opary na energii odnawialnej / taką wykorzystuję do podgrzewania CWU w okresie letnim i przejściowym / ale mam kominek i raczej nie prędko go zmienię, zresztą znam już właściwie wszystkie zalety oraz wady mojego wkładu.

Ale do rzeczy z racji tego, że szyba nie czyszczona już chyba z miesiąc / a przymykam szyber/ i rzeczywiście szyba była już dość brudna i dlatego została wyczyszczona płynem na bazie kwasów i bóg wie czego jeszcze po 2 min i przetarciu ręcznikiem papierowym stała się idealnie przeźroczysta :cool: oczywiście wnętrze też zostało wyczyszczone i odkurzone.

IMG_2397.jpgIMG_2406.jpgIMG_2411.jpg

Kominek został załadowany paliwem w postaci 6 kostek brykietu z Castoramy / tego dziadowskiego z promocji po 5,96 za 10 kg /, pozostałościami po budowie czyli idealnie suchymi listewkami z podbitki , 5 kawałkami pociętych stempli / tak zdaję sobie sprawę że to drzewo iglaste / oraz 4 kawałki buka / taki roczny czyli jeszcze nie do końca suchy /

IMG_2409.jpgIMG_2414.jpg

No to startujemy

IMG_2438.jpg

Rozpalam za pomocą nie ekologicznej białej rozpałki :(

IMG_2431.jpgIMG_2432.jpg

Sterownik ustawiony w tryb „AUTO” czyli przepustnica od powietrza otwarta na 100% do momentu osiągnięcia zadanej temperatury, która u mnie wynosi 68 st., szyber oczywiście otwarty na maxa, cug jest spory dzięki kominowi fi 200 „Rondo Plus „, ponieważ wszystko jest suche rozpala się bardzo szybko

IMG_2439.jpgIMG_2440.jpg

Ogrzewanie odpalone temperatura na podłogę 31 st./ kaloryfery - 3 sztuki uruchamiają się tylko jak temp. bufora osiągnie 65 st./ pompa od podłogówki uruchamia się teraz 4 godziny przez dzień i 5 godzin w nocy a sterowane jest zwykła czasówką za 9 zł / oczywiście chińską /

W domu temperatura 21,5 – 22,5 w zależności od pomieszczenia ;)

IMG_2464.jpg

I tak zakończyło się palenie w Lechmie 190 standard lux 15 kW, czyli jeden załadunek bez dokładania wystarcza na ogrzanie domu przez 2 dni oraz zapewnia CWU, wydaje mi się że jak na badziewny kominek całkiem nieźle :cool:

IMG_2481.jpg

A pewnie jeśli temperaturę w domu obniżyłbym o 1-2 st. bo tak niektórzy robią twierdząc, że nie lubią gorąca ;)to spokojnie jedno palenie wystarczyło by na 3 dni!

IMG_2483.jpg

Szyba lekko przydymiona ale czy w innych super kominkach jest idealnie czysta ?

Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, szczególnie że nie jest problemem nakręcić takie filmiki z udziałem Lechmy jak wklejone do tego wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221087-Jaki-kupi%C4%87-kominek

Oczywiście wkleję zdjęcia po tygodniu palenia :cool:

Witam.

Zrób to samo bez szamotu i z pojedynczą szybą ... będziesz wiedział skąd ten przymiotnik użyty przez Ciebie ... :D

A potem jeszcze pomyśl że 95 % użytkowników takich wkładów bez szamotu i podwójnej szyby nie ma też bufora tylko grzeje "na bieżąco" ...

Pozdrawiam.

PS.1. Napal tak samo ale z odwrotnie ułożonym drewnem, tzn. najgrubsze od dołu i z rozpalaniem cienkiego od góry. Ręczę że nie będziesz chciał już palić inaczej ...

PS.2. Jak na palenie z buforem, na zdjęciach masz bardzo zapaskudzone ścianki wewnątrz wkładu ... jaką masz temperaturę wody na powrocie?

Szybę to akurat mam pojedynczą :) bo jak zamawiałem to nie było w opcji a teraz za wymianę życzą sobie tysiaka, w szamot zainwestowałem ok. 40 zł, palenie kominkiem bez bufora to raczej średnio to widzę :cool: szczególnie przy podłogówce, która tak na marginesie jest zajebista :cool:

Zresztą bufor wybierany był przyszłościowo bo ma dwie wężownice do CO / czyli solary albo PC / i jedną do CWU i jeszcze dostałem za niego zwrot VAT-u :p

Wodę na powrocie mam za zimną bo kretyn instalator nie założył zaworu ochronnego / czeka właśnie na przeróbkę / a przy podłączaniu nie miałem czasu tego ogarnąć bo właśnie sprzedałem mieszkanie i musiałem się przeprowadzić i poszło na żywioł :bash: na szczęście zepsuł tylko podłączenia kominka a nie całą podłogówką :D

[quote name=

Wodę na powrocie mam za zimną bo kretyn instalator nie założył zaworu ochronnego / czeka właśnie na przeróbkę / a przy podłączaniu nie miałem czasu tego ogarnąć bo właśnie sprzedałem mieszkanie i musiałem się przeprowadzić i poszło na żywioł :bash: na szczęście zepsuł tylko podłączenia kominka a nie całą podłogówką :D[/quote]

Napisz coś więcej o tym zaworze ochronnym, bo wydaje mi się ze tez by mi się przydał.

U mnie jest bufor 300 l. tylko do c.w.u z 3 wężownicami, jest to część zestawu solarnego z pompą ciepła. Nie uskarżam się na działanie ale takiego zaworu chyba mi brakuje.

Pozdr

kominek Wójcik 19 KW i wiecznie brudna szyba

Witam

Mam poważny problem z kominkiem 19 KW bez płaszcza wodnego, producent: Wóicik z Kielc. Właściwie cały czas jest w nim czarna szyba. Nie ma możliwości normalne go użytkować, gdyż po 1 godzinie palenia szyba jest już zupełnie czarna. Jak otworzę drzwiczki gdy się pali, to w salonie jest smog, Wszystko wylatuje mi na salon. Nie ma możliwości normalnego użytkowania tego kominka nie wiem co robić. Był u mnie przedstawiciel producenta i powiedział że drewno jest mokre, ale próbowałem tez na zupełnie suchym i nie ma jakiejś widocznej poprawy. Czy ktoś ma wkład tego producenta? napiszcie jak to u Was się dzieje, bo jestem nieco podłamany sytuacją.

Lechma Standard Lux 19 kw U.O. + Tatarek RT-O8 G

Witam

Podobny temat juz istnieje, lecz nie chodzi mi o krytyke produktu ( choć pewnie sie nie obejdzie) a o spostrzezenia jak optymalnie w nim palić. Posiadam sterownik z przepustnicą Tatarek RT-O8 G, niedawno dowiedziałem sie (na tym forum) że, paliłem zdecydowanie za niska temperaturą, teraz jest lepiej, choć nie dopala mi do końca drewna. Jak układać polany , jakim drewnem najlepiej pali się w Lechmie, jak ustawić istotne pozycje w sterowniku oraz czemu powyżej 60 stopni czuć smażącym sie jakimś tworzywem? i w ogóle prosze o spostrzeżenia n/t tego konkretnego kominka.

Tylko najpierw zdecyduj, który masz kominek :cool: