Forest-Natura 16.12.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam.Inwestycja w szybę podwójną bardzo szybko się zwraca ... polecam w każdym palenisku wodnym. Znacznie zmniejsza czas oczekiwania na przekroczenie temperatury punktu rosy zwłaszcza w paleniskach o prostej i niezbyt przemyślanej konstrukcji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 18.12.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Jakieś konkrety, wyliczenia ? Bo to raczej zawór ochronny i szamot odwalają robotę a nie szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 18.12.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Fotki w większej rozdzielczości: http://zapodaj.net/263bc8dc503f8.jpg.html http://zapodaj.net/b3ff33e9e9b59.jpg.html Kominek na zdjęciach ładny, czyściutki bo wtedy dopiero czekał na montaż. Jeszcze nie mieszkam więc odpalam sporadycznie, mam swoje drewno olchowe i tym palę. Narazie nic nie przerabiałem, może jak zamieszkam to wczytam sie w Wasze eksperymenty i wtedy wjadą jakieś cegły szamotowe i wentylatorki Szyba normlanie sie nagrzewa, nie można jej dotknąć w trakcie palenia. Za to wszyscy odwiedzający zachwycają się delikatością zamykania kominka i tym że uchwyt ma cały czas temperaturę pokojwą. Szyba normalnie się brudzi, ale niestety nie mam porównania do wersji bez szyby pyrolitycznej, więc nie wiem czy brudzi się mniej. Kominek był już zamówiony z tą szybą i taki do mnie przyjechał, z takim mocowaniem jak widać na foto. Szkoda bo jedynie co mogło mnie przekonać do zakupu tej szyby to zatrzymanie ciepła w kominku ale widocznie znów jest coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.12.2013 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam. Jakieś konkrety, wyliczenia ? Bo to raczej zawór ochronny i szamot odwalają robotę a nie szyba A proszę Cię bardzo ... ale najpierw zainwestuj w pirometr ... taki dobry za tysiaka albo więcej ... żebyś mógł temperaturę nawet na szybie pomierzyć ... ... Tomaszu niewierny ... Różnica wynosi gdzieś około 100 - 150 stopni, pomiędzy pojedynczym przeszkleniem a podwójnym. Mierzone na szybie zewnętrznej. Niby nic ... przecież i podwójna parzy jak diabli ... tyle że te 150 stopni zostaje w palenisku, dopala to co normalnie dopalić się nie może i w połączeniu z ceramiczną wykładziną paleniska tworzy dopiero prawidłowe warunki spalania. Na poziomie 600 - 800 stopni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 19.12.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Oczywiście, że szyba zatrzymuje pewną ilość ciepła wewnątrz komory spalania ale nie do końca jestem pewny czy w moim przypadku spowoduje to jakąś zmianę, bo głównie chodziło o ograniczenie emisji ciepła do salonu Szamot u mnie odwala całą robotę jeszcze jak założę zawór powrotu to będzie super , szczególnie po wczorajszym paleniu to widać gdzie niepotrzebnie dołożyłem ( co mnie podkusiło ? ) do rozpalonego kominka 3 kawałki buka i większą część procesu spalania odbyła się na zamkniętej przepustnicy powietrznej - czyli temp płaszcza przekroczyła zadany parametr i pomimo włączonego ogrzewania zaczął pojawiać się problem nadmiaru energii bo nawet moje 800 l nagrzało się do 73-74 st, nawet rano temp kominka 62, temp. CWU 71, temp. CO 62 Oczywiście szyba trochę przykopcona, ale przy następny paleniu dokona samoczyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.12.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Szyba podwójna, lub pirolityczna zatrzymuje ŚREDNIO 40 % emisji ciepła do salonu ta drogą... A tak ogólnie, to piszesz niezgodnie z tematem wątku pingwinku. Posty nabijasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 19.12.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 A tak ogólnie, to piszesz niezgodnie z tematem wątku pingwinku. Posty nabijasz? Coś mi się nie wydaję szukam użytkownika, który posiada ów wkład z płaszczem wodnym, chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sytuacja z brudzeniem sie szyby i ogólnie jak wyglada palenie w tym modelu, ponoc producent w tym modelu cos zmienil dzieki czemu szyba juz nie nie brudzi tak tragicznie jak w poprzednich modelach lechmy, bylbym wdzieczny za pomoc pozdrawiam DAFIT Te mądrala a kto tu nabija posty Zresztą widać to po ilości postów - ciekawe kto ma 7.498 ( samych najmądrzejszych na świecie wpisów - jak zwykle bicie piany ) !! Zresztą nie tylko w tym temacie " Kominki " ale i w pozostałych sami zawodowcy ( zarabiający na postach ) Ile można wyciągną ?? Może też coś zararobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.12.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Oczywiście, że szyba zatrzymuje pewną ilość ciepła wewnątrz komory spalania ale nie do końca jestem pewny czy w moim przypadku spowoduje to jakąś zmianę, bo głównie chodziło o ograniczenie emisji ciepła do salonu Przeczytaj uważnie co napisałeś, bo sam sobie zaprzeczasz. Jeżeli chcesz ograniczyć emisję ciepła z kominka do salonu, to zadanie wypełni doskonale szyba podwójna lub pirolityczna. Ponadto, zastosowanie takiej szyb, podniesie temperaturę w palenisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 19.12.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Szyba normlanie sie nagrzewa, nie można jej dotknąć w trakcie palenia. Szyba normalnie się brudzi, ale niestety nie mam porównania do wersji bez szyby pyrolitycznej, więc nie wiem czy brudzi się mniej. Opieram się na doświadczeniach Liakona, chodź nie wiem czy wie co to znaczy " normalnie " Ile to będzie mniej 5,10,a może 20 % w stosunku do normalnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.12.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 No to w takim razie chylę czoła...merytorycznie jestem normalnie powalony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 19.12.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Uważaj bo popcornem można się zadławić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 09.01.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ... jak zaczniecie kupować właściwie skonstruowane kominki ...to przestaniecie używać płynów na bazie kwasów do szorowania szyby Ja osobiście przemywam szybę ręcznikiem papierowym zwilżonym wodą co 10 MP drewna , żeby w okresie letnim szyba lśniła jak szklanki ze zmywarki tak z ciekawości wrzućcie jakaś fotę jak wygląda taka lechma po tygodniu palenia tygodniowej nie mam ale wrzucę po miesiącu nieczyszczenia szyby a wkład opróżniany ponad 2 miesiące temu. Od razu napisze żeby nie było że w kominku palę co drugi, trzeci dzień (nakładam cały i podpalam, starcza no oko 3 godzinki w soboty i niedziele pale dłużej). Jak dla mnie może być jeśli oczywiście licząc jakość/cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 09.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 tygodniowej nie mam ale wrzucę po miesiącu nieczyszczenia szyby a wkład opróżniany ponad 2 miesiące temu. Od razu napisze żeby nie było że w kominku palę co drugi, trzeci dzień (nakładam cały i podpalam, starcza no oko 3 godzinki w soboty i niedziele pale dłużej). Jak dla mnie może być jeśli oczywiście licząc jakość/cena Szyba w miarę czysta, ale to co jest na ścianach nad i za szamotem, nie wróży długiej żywotności tego wkładu. Skropliny,wilgoć i kreozot za kilka lat zrobią swoją robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 10.01.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Szyba w miarę czysta, ale to co jest na ścianach nad i za szamotem, nie wróży długiej żywotności tego wkładu. Skropliny,wilgoć i kreozot za kilka lat zrobią swoją robotę Na ściankach są pozostałości z początku gdzie nie było szamotu i ocieplenia oraz kominek chodził sam bez pieca, ale jak juz o tym mowa to czy jedynym sposobem sczyszczenia tego jest drapanie a jeśli tak czy mogę użyć wcześniej sadpalu by lepiej odłaziło. Niestety nadal palę drewnem które było wycinane na placu i drewnem z budowy w dodatku dopiero od miesiąca dałem cześć pod wiatę wiec tutaj jest sporo mojej winy. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts