Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Może wy będziecie wiedzieli dokładnie jak to jest. Otóż chcę kupić działkę składającą się z dwóch części, budowlanej i rolnej. Część wydzielona jako budowlana ma trójkątny kształt, 15arów, przylega do niej bezpośrednio łąka/pastwisko o pow. 42 arów. Pytanie jest takie. Czy stawiając dom muszę zachować odległość 4 m od granicy z moją działką rolną? Z góry dzięki za odpowiedź.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam! Nikt nie odpowiedział na zapytanie wcześniej.

Ja mam pytanie podobne aczkolwiek różnice dotyczące działek są chyba istotne. Zakupiłam działkę, która specjalnie dla mnie została wydzielona i istnieje już na mapach gminy z jednym numerem. Część tej działki jest budowlana, a część rolna. Jednak jest to jedna działka, a niedwie oddzielne. Przechodzi przez nią linia na mapie, mówiąca o tym,jaka część jest budowlana, a jaka rolna. W związku z tym mam pytanie. Czy mogę posadowić dom przyklejając go jakby do tej linii rozgraniczjącej budowlaną część od rolnej? Ściana,która bylaby graniczącą z rolną częścią będzie miała jedno okno łazienkowe.

Dziękuję i pozdrawiam!

Sytuacja z Twoją działką jest identyczna do mojej. Mam jedną nieruchomość składającą się z dwóch 'funkcjonalności'. Budowlana i Rolna razem. Może źle to opisałem. W/g informacji jakie otrzymałem od geodety lokalnego, możesz budować na 'ostrej' granicy z działką rolną, czyli dokładnie na granicy.