Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ACV HL 130 + piec kondensacyjny a jego moc do c.w.u.

zebacz

Recommended Posts

Kupiłem sobie zbiornik ACV 130 HL w niezłej cenie. Domek będzie parterowy, rodzina 4 osobowa, ogrzewanie podłogowe na całym domu. Prawdopodobnie zapotrzebowanie energetyczne domu wyjdzie poniżej 10 KW (powierzchnia ogrzewana 112 m2).

Teoretycznie wystarczy mi kocioł 12 KW np Immergas Victrix 12 x lub Cerapur Smart ZSB 14-3C natomiast jeden z instalatorów twierdzi że taki piec nie wystarczy do komfortowego podgrzania wody nawet przy zastosowaniu zbiornika ACV HL 130 (ble ble ble marketing - zainteresowani znają zalety ACV). Wg niego polecałby model Immergas Victrix 24 x właśnie ze względu n błyskawiczny dostęp do c.w.u.

Tak się zastanawiam, Immergas ma 2 kotły jednofunkcyjne wg zapewnień producenta

12 Kw - modulacja od 1.9 do 12 KW

24 kw - modulacja od 3 do 23.6 KW (dla CWU 26 KW)

wiem że przu CWU kondensacja nie zachodzi.

I teraz pytania zasadnicze :

czy odpuścić niższą modulację która jak sądzę obniży mi spalanie gazu kosztem wolniejszego nagrzewania CWU ??

Czy te 12 KW znacząco zmniejszy komfort dostępu do CWU ?? - czy to ma sens ???

Czy prawie 2-krotne przewymiarowanie kotła ma sens ??

pozdr.

zebacz