Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie ścian na poddaszu- skosy

Recommended Posts

Witam,

mam małą zagwozdkę, a mianowicie nie wiem jak pomalować ściany ukośne.. W każdym pomieszczeniu mam taką ścianę i nie wiem, czy potraktować je jako sufit i malować w kolorze sufitu, czyli np na biało , czy w kolorze ścian.

Macie może jakies zdjęcia swoim gniazdek, w których macie takie pokoje?

Jeżeli nie to bardzo proszę o jakies pomysły ;)

pozdrawiam.

Skośne stopy powodują optyczne obniżenie pomieszczenia. Zasada jest więc następująca:

sufit najjaśniejszy - skosy mogą być lekko ciemniejsze (lub w kolorze sufitu) - ściany najciemniejsze (lub w kolorze sufitu).

Im niżej tym ciemniej.

Ciemniejsze niż sufit skosy będą sprawiały wrażenie opadniętych.

Pokoje na poddaszu mam (w planach :-)) dwukolorowe plus ewentualnie biały sufit. Na przykład sypialnia - biały sufit, skosy i górne części ścian kremowe, kolankowe i dolne części ścian fioletowe. Pokój dziecka sufit różowy, skos i górna część ścian pistacja, kolankowa i dolna część ścian różowa.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
a tak w szczególach to gdzie powinno się odcinać kolory sufitu i skosu od ścian? idealnie w samym narożniku czy tak jak przy normalnych ścianach taśma malarska na ścianę od sufitu i ponizej kolor ściany (czyli sufit i skos kolorem zachodzą na ścianę na szerokość taśmy malarskiej)? Edytowane przez edde

• 3 weeks później...
gdzie powinno się odcinać kolory sufitu i skosu od ścian

Pytałem mojego ojca (malarza z zawodu):

"podciągnięcie" koloru ze ściany na skos podwyższa optycznie pomieszczenie

"zjechanie" z kolorem ze skosu na ścianę optycznie obniża pomieszczenie.

To tak w teorii biorąc zasadę z układu ściana-sufit. Przy skosach trzeba być ostrożnym, bo można popsuć efekt i optycznie podwyższyć, ale jednocześnie zmniejszyć pomieszczenie, bo kolor ze ściany "wchodzi" do środka pokoju.

Jestem zdania więc, że należy łączyć kolory "w skosie".

Edytowane przez Okiren

Okiren, a opaski chyba nie wchodzą w grę przy skosach? bo tak mi sie wydaje że to brzydko wyjdzie.

No właśnie to miałem na myśli mówiąc: Przy skosach trzeba być ostrożnym, bo można popsuć efekt

A co do zdjęć, nie jestem zwolennikiem ciemniejszego koloru na skosach w porównaniu do ścian - ale to kwestia gustu

• 1 year później...