lukas33 11.04.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam, mam małą zagwozdkę, a mianowicie nie wiem jak pomalować ściany ukośne.. W każdym pomieszczeniu mam taką ścianę i nie wiem, czy potraktować je jako sufit i malować w kolorze sufitu, czyli np na biało , czy w kolorze ścian. Macie może jakies zdjęcia swoim gniazdek, w których macie takie pokoje? Jeżeli nie to bardzo proszę o jakies pomysły pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romusek 12.04.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Moim zdaniem zależy o od oświetlenia pomieszczenia - biała farba jaką zazwyczaj maluje się sufit spowoduje jego rozjaśnienie. Na ściany ukośne polecam również travertyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 12.04.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Skośne stopy powodują optyczne obniżenie pomieszczenia. Zasada jest więc następująca:sufit najjaśniejszy - skosy mogą być lekko ciemniejsze (lub w kolorze sufitu) - ściany najciemniejsze (lub w kolorze sufitu).Im niżej tym ciemniej.Ciemniejsze niż sufit skosy będą sprawiały wrażenie opadniętych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 12.04.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Pokoje na poddaszu mam (w planach ) dwukolorowe plus ewentualnie biały sufit. Na przykład sypialnia - biały sufit, skosy i górne części ścian kremowe, kolankowe i dolne części ścian fioletowe. Pokój dziecka sufit różowy, skos i górna część ścian pistacja, kolankowa i dolna część ścian różowa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas33 27.04.2011 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 a macie może jakies fotki swoich pomieszczeń ze skosami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 27.04.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 a macie może jakies fotki swoich pomieszczeń ze skosami ?? Jeszcze nie ten etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysztofr14 29.04.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 potraktuj ukos jako sufit niekonicznie biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.04.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) a tak w szczególach to gdzie powinno się odcinać kolory sufitu i skosu od ścian? idealnie w samym narożniku czy tak jak przy normalnych ścianach taśma malarska na ścianę od sufitu i ponizej kolor ściany (czyli sufit i skos kolorem zachodzą na ścianę na szerokość taśmy malarskiej)? Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas33 18.05.2011 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 edde, dobre pytanie, bo sami sie zastanawiamy w domu.. Może ktoś poradzi coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 18.05.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) gdzie powinno się odcinać kolory sufitu i skosu od ścian Pytałem mojego ojca (malarza z zawodu): "podciągnięcie" koloru ze ściany na skos podwyższa optycznie pomieszczenie "zjechanie" z kolorem ze skosu na ścianę optycznie obniża pomieszczenie. To tak w teorii biorąc zasadę z układu ściana-sufit. Przy skosach trzeba być ostrożnym, bo można popsuć efekt i optycznie podwyższyć, ale jednocześnie zmniejszyć pomieszczenie, bo kolor ze ściany "wchodzi" do środka pokoju. Jestem zdania więc, że należy łączyć kolory "w skosie". Edytowane 18 Maja 2011 przez Okiren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas33 20.05.2011 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Okiren, a opaski chyba nie wchodzą w grę przy skosach? bo tak mi sie wydaje że to brzydko wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.05.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 My potraktowaliśmy skosy jako ściany. Wyszło mniej więcej tak: Trochę kiepskie kolory, bo to z komórki zdjęcia :/ Niestety, nie mam lepszych jakościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 20.05.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Okiren, a opaski chyba nie wchodzą w grę przy skosach? bo tak mi sie wydaje że to brzydko wyjdzie. No właśnie to miałem na myśli mówiąc: Przy skosach trzeba być ostrożnym, bo można popsuć efekt A co do zdjęć, nie jestem zwolennikiem ciemniejszego koloru na skosach w porównaniu do ścian - ale to kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysztofr14 18.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 zasada w malowaniu jest zawsze ta sama ..wolna wola......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 19.03.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 ja u siebie właśnie maluje poddasze, skosy potraktowałem jako sufit i maluję na biało, na ściany zachodzi jeszcze pasek do okoła 10 cm na ściany, wygląda bardzo dobrze, zresztą kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts