Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa domu kostki -co sądzicie o tym projekcie, jaki może być przybliżony koszt?

mwisnia

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów serdecznie!

Ostatnio wpadliśmy z narzeczoną że zamiast tracić pieniążki na kupno małego mieszkania w centrum Poznania dokonamy remontu i dobudowy w domu moich rodziców (od razu wyjaśnię że nie jestem tym typowym „mamisynkiem” ;) który chce pozostać przy rodzicach, tylko racjonalnie patrząc mieszkanie ponad 100 metrowe jest dużo bardziej atrakcyjne niż 40m). Wracając do projektu, znajomy udostępnił mi program i trochę posiedziałem pozmieniałem i w końcu stworzyłem to co nas interesuje.

Generalnie:

- chcemy podzielić dom góra (nasza) dół (rodziców).

- zrobić dwa wejścia.

- dobudować garaż.

- nad garażem zrobić kuchnię połączoną z salonem i tarasem (który będzie można stworzyć na dobudowanym garażu).

- powiększyć stary garaż aby zrobić w nim salon dla rodziców.

Na zdjęciu planu parteru czerwoną linią zaznaczyłem jak wygląda dom aktualnie tzn. jest on standardową kostką.plan parter - oznaczony stary.jpg1lewa strona.jpg2front z g_ry.jpg1front.jpg2ty_ z g_ry.jpg

Tutaj reszta zdjęć:

plan parter.jpg3parter widok z g_ry.jpgpi_tro.jpgplan pi_tro.jpg2prawa strona z g_ry.jpg

I teraz moje pytania:

Jaki może być przybliżony koszt takiej inwestycji biorąc pod uwagę:

- ocieplenie całego budynku po dobudowie razem z dachem.

- nowe okna tylko w dobudowywanych elementach.

- wymiana instalacji grzewczej, piec, rury, grzejniki.

- kwestie urządzenia w środku pozostawiam bo tutaj to już zależy od standardu jaki ktoś chce.

Po drugie:

Jakie pozwolenia trzeba mieć i od kogo najlepiej zacząć taką przygodę? Projektanta, ekipy budowlanej hydraulika?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!! NA pewno wezmę wszystkie pod uwagę ponieważ jestem w tym temacie laikiem.

Mam nadzieję że to dopiero początek mojej historii przeróbki mojego domu na tym forum.

Pozdrawiam

Witaj

Co do kosztów to Ci nie pomogę, napewno nie będzie taniej niż wybudować nowy (chociaż odchodza koszty działki, przyłączy itp.), Tutaj dochodza jeszcze niedogodności związane z mieszkaniem na budowie.

Napewno musisz się udać do architekta po projekt, oraz plan zagospodarowania działki, będziesz potrzebował pozwolenie na przebudowę i rozbudowę.

Ja coprawda budowałam nowy domek i raczej tradycyjny z dwuspadowym dachem, ale twój projekt jest bardzo ciekawy, podoba mi się. Pozatym bardzo podziwiam ludzi którzy potrafią uszanować pracę swoich przodków i poświęcaja czas i pieniądze po to aby domek znowu był piekny i cieszył.

Życzę powodzenia i podjęcia właściwej decyzji :)

naprawde bardzo ciezko ciezko jest okreslic koszta takiej inwestycji. Wszystko zależy od zastosowanych przez ciebie materiałów , wykończenia itd... Stare prlowskie kostki mają to do siebie że są nieprzewidywalne ... Gdybyś potrzebował jakiś bardziej szczegółowych informacji zapraszam na priva. Aktualnie jesteśmy po przebudowie kilku starych kostek .... efekty możesz obejrzeć w moich pozostałych postach które ciągle staram się aktualizować.

Generalnie nie chcę robić jakiejś wielkiej rewolucji :) Jak widać na załaczonych powyżej planach chodzi tylko o dobudowę garażu na którym stanie kuchnia, otwarcie ściany aby było przejście z salonu do kuchni. podciągniecie wody prądu i ogrzewania do dobudowanej cześci i ocieplenie i otynkowanie całego domu. Jeśli chodzi o okna to są wszystkie nowe w całym domu trzeba by kupić tylko te które mają pojawić się w dobudowanych elementach no i koszt nowego ogrzewania w całym domu. A jeśli chodzi o urządzenie w środku to inna bajka bo to mogę robić cały rok i powoli a budowlane rzeczy chciałbym skończyć do jesieni a nie wiem ile to wszystko może potrwać. Mój największy problem to to jak się do tego zabrać :)

Wiem że muszę zdobyć wypis z urzędu urbanistyki i mapki dla architekta, on na tej podstawie robi projekt zwraca się o pozwolenia i inne tego typu rzeczy, i jak wszystko załatwi to szukam ekipy budowlanej, hydraulika, elektryka i do roboty.

Dobrze myśle? Czy może powinienem inną kolejność przyjąć?

Dzięki za info. Mam pytanie czy jeżeli mam mapkę ze stycznia z Poznańskiego GEOPOZ'u to teraz składam wniosek o ustalenie warunków zabudowy z oryginałem tej mapki i kopią tejże mapki z narysowanym przeze mnie projektem tego co chcę mniej więcej zrobić? I dopiero po tym kontaktuję się z projektantem żeby zrobił projekt i ubiegam się o pozwolenie na budowę?

Czy może to projektant ma zrobić ten rysunek na ksero mapki?