Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno połaciowe - dawać/nie dawać

daroski

Recommended Posts

Moi drodzy, poradźcie.

W nowobudowanym domu jest pokój poddaszowy pod dachem dwuspadowym. Pokój znajduje się w całości pod połacią południową. W ścianie szczytowej tego pokoju będzie okno 140/160 cm skierowane na zachód. Powierzchnia użytkowa/powierzchnia podłogi ma się jak 12,36/25,13 m2. Projekt przewiduje dodatkowe okno połaciowe 70/160.

Obawiam się czy przez to okno połaciowe pokój (sypilania) nie będzie się zbyt nagrzewał. Jednocześnie zastanawiam się czy okno szczytowe zapewni dostateczną ilość światła.

Pytanie kieruję do praktyków, którzy z podobnym problemem się zmierzyli.

pozdrawiam

Darek

osobiście jestem raczej przeciw wstawianiu okien połaciowych gdy nie trzeba albo można je zastąpić zwykłym oknem w ścianie, raczej pomyślałbym o ew. powiekszeniu okna ściennego, mam u siebie trzy połaciówki i jedno uważam za całkowicie zbędne (mały pokój, z oknem balkonowym 80x210 i obnok 80x140, od zachodu), gdybym teraz to robił na pewno by jednego nie było, dwa pozostałe raczej nieuniknione, bo pokój nad garazem, 30m2 po podłodze, dwa skosy (nad nim dach dwuspadowy), strona półnoscnno-wschodnia, w ścianie szczytowej okno maksymalne jakie mogłem zrobić (h140xs180) Edytowane przez edde

W Pokoju około 25m2 mam w ścianie szczytowej okno i drzwi balkonowe od strony południowej, dodatkowo od strony wschodniej lukarnę. Pokój w lecie podczas upałów niemiłosiernie się nagrzewa także uważam że okno połaciowe w nieznacznym stopniu zwiększy nagrzewanie pokoju, a jak napisali wcześniej zawsze są rolety

Ok, dziękuje Wam za odpowiedzi. Zainstaluje jednak to okno połaciowe. Powierzchnia mojego okna w szczycie to tylko około 1/10 powierzchni podłogi pokoju. Wprawdzie jest to pokój ze skosami, wiec nie wiem czy obowiązuje dla niego zasada, ze okna powinny mieć powierzchnię 1/8 do 1/6 pow. podłogi, ale chyba jednak jest za małe. W razie czego będę się ratował roletami, choć opinie są takie, że pomagają tylko rolety zewnętrzne, a te do tanich nie należą.

Ok, dziękuje Wam za odpowiedzi. Zainstaluje jednak to okno połaciowe. Powierzchnia mojego okna w szczycie to tylko około 1/10 powierzchni podłogi pokoju. Wprawdzie jest to pokój ze skosami, wiec nie wiem czy obowiązuje dla niego zasada, ze okna powinny mieć powierzchnię 1/8 do 1/6 pow. podłogi, ale chyba jednak jest za małe. W razie czego będę się ratował roletami, choć opinie są takie, że pomagają tylko rolety zewnętrzne, a te do tanich nie należą.

miałem podobny dylemat i założyłem okno 78 x 118 + roleta zewnętrzna solarna. to kosztowne przedsięwzięcie ale jak będziesz zamawiał taką roletę, to znajdź najtańszą ofertę w sklepie internetowym, wydrukuj i przyjdź z nią do twojego sprzedawcy okna. Pomaga!

• 1 month później...

Witam,

jeśli zdecyduje się Pan na okno połaciowe VELUX, może Pan do niego zamontować wiele akcesoriów pomagających poradzić sobie z nadmierną temperaturą - w grę wchodzą rolety zewnętrzne, markizy zewnętrzne, rolety i żaluzje wewnętrzne. Niektóre można instalować jednocześnie (np. rolety wewnętrzne i markizy lub rolety zewnętrzne).

Każde z rozwiązań ma swoje specyficzne właściwości, generalnie najskuteczniejsze w ochronie przed nasłonecznieniem są przesłony zewnętrzne.

Przykładowo, roleta zewnętrzna zapewnia całkowite zaciemnienie i zmniejszenie temperatury wnętrza latem nawet o 7 stopni, zimą z kolei zapobiega stratom ciepła. Dodatkową korzyścią jest izolacja akustyczna. Alternatywnym wyjściem jest markiza zewnętrzna - wykonana z siateczki nie przesłania widoku, a okno może być uchylone. Do tego dochodzą rolety wewnętrzne w wersjach ozdobnych lub nie, w tym podwójnie plisowane (też całkowicie zaciemniają pomieszczenie).

Do 15 sierpnia trwa promocja rolet wewnętrznych i markiz: zapraszam na http://kupujemyrolety.pl.

Przez najbliższy miesiąc, w sieci będzie dostępny także artykuł opisujący te rozwiązania: http://www.dom.pl/komfortowe-przeslony-do-okien-polaciowych.html

... roleta zewnętrzna zapewnia całkowite zaciemnienie i zmniejszenie temperatury wnętrza latem nawet o 7 stopni, zimą z kolei zapobiega stratom ciepła.

Nasuwa się więc jeden wniosek: najlepiej gdyby roleta była cały czas zamknięta! Po co więc okno połaciowe?!

Mam nadzieję, że VELUX wybaczy mi tę kabaretową interpretację. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej zamontować markizę (skutecznie działa w dzień) i roletę (skutecznie separuje nas wieczorem i nocą) jednocześnie. Pozdrawiam.

• 4 years później...
Nasuwa się więc jeden wniosek: najlepiej gdyby roleta była cały czas zamknięta! Po co więc okno połaciowe?!

Mam nadzieję, że VELUX wybaczy mi tę kabaretową interpretację. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej zamontować markizę (skutecznie działa w dzień) i roletę (skutecznie separuje nas wieczorem i nocą) jednocześnie. Pozdrawiam.

Witaj Andrzeju Wilhelmi,

A tu widzę, że wyrwałeś naszą odpowiedź trochę z kontekstu.

Cytowana roleta zewnętrzna była wymienioną jedną z wielu możliwości. Jako drugą podaliśmy markizę, a następnie rolety wewnętrzne.

Niestety, ale nie zgodzę się z Tobą co do wniosku, jaki Ci się nasunął, że brak sensu w posiadaniu okna z zaciągniętą roletą zewnętrzną, bo w tym połączeniu jest jednak sporo logiki.

Idea używania rolety zewnętrznej w lecie jest taka, że wychodząc z domu np. rano do pracy, mamy roletę zasłoniętą i podnosimy ją wracając do niego popołudniu. Korzystamy wtedy jeszcze ze światła dziennego, a także z przyjemnego chłodu, jaki panuje we wnętrzu dzięki temu, że nie nagrzało się ono w ciągu dnia przez zamkniętą roletę. Jest to mimo wszystko najskuteczniejsza ochrona latem przed nagrzewaniem.

Dodatkowo zimą rolety zewnętrzne chronią nas przed stratami ciepła.

Mam nadzieję, że teraz chociaż trochę widzisz sens takiego zestawienia?

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Ja to widzę tak, albo porządne okno z dobrą termoizolacją i z osłonami przeciwsłonecznymi, albo żadne. Okno 160x70 jest dość spore. Za takie porządne (np. 3-szybowe) zapłacisz ok. 2000 PLN, osłony ok. 1500-2000 PLN. No i montaż. Jak widzisz, nie jest to tania "impreza". Natomiast jeśli oszczędzisz na którymś z elementów, to zawsze będziesz miał problemy. Roletę można dołożyć później, ale już samego okna raczej nie będziesz chciał wymieniać. A kiepskie okno, zwłaszcza w zimie (poczytaj, było sporo skarg o skraplaniu się pary i zamarzaniu) sprawi Ci dużo kłopotu.

Natomiast niewątpliwą zaletą jest piękne doświetlenie choć w śnieżną zimę będzie go brakować. Ostatnie zima była pod tym względem bardzo sprzyjająca - śniegu niewiele, ale też pochmurno, więc byłoby na pewno jaśniej w pomieszczeniu.

Mam nadzieję, że teraz chociaż trochę widzisz sens takiego zestawienia?

Ja cały czas widzę sens kompleksowych rozwiązań. Napisałem przecież: "...mam nadzieję, że VELUX wybaczy mi tę kabaretową interpretację":). Jak widać z wpisu prawie po pięciu latach nie wybaczył:no:. Oczywiście można by polemizować czy warto montować okno dla dla 2~3 godzin światła?:confused: Czy jak przychodzimy z pracy to musimy zaraz leźć na poddasze, czy może lepiej posiedzieć na tarasie?

Kolejna sprawa to czy okna połaciowe powinny posiadać tylko osoby pracujące poza domem? A jak ktoś ma pracownię na poddaszu to latem powinien zasłonić okno roletą i zapalić światło?:rolleyes: A co ma powiedzieć emeryt będący cały dzień w domu? A co na to rośliny, które zapewne w tych pomieszczeniach powinny być? W świetle tych wątpliwości moja propozycja z zastosowaniem rolety nocą a markizy w ciągu dnia ma większy sens.

Namieszałem:stirthepot: . Mam tylko nadzieję, że tym razem VELUX podejdzie do tego z uśmiechem:p.

Pozdrawiam firmę VELUX.

Mam tylko nadzieję, że tym razem VELUX podejdzie do tego z uśmiechem:p.

Pozdrawiam firmę VELUX.

Witaj Andrzej Wilhelmi,

Dziękujemy, że znalazłeś czas na dołączenie do dyskusji, mimo, że sprzed 5 lat :)

Nie odgrzaliśmy jej ze względu na brak wybaczenia, raczej byliśmy ciekawi czy może coś się zmieniło w tym temacie przez ten czas.

Bo VELUX to zawsze z uśmiechem i bardzo sobie cenimy Twoje poczucie humoru i podejście do tematów.

Pozdrawiam serdecznie,

Paweł

Doradca VELUX