JARO175 11.04.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam, Rozmawialem z projektantem na temat postawienia garazu do 25 m2, ktory oczywiscie bedzie figurowal jako budynek gospodarczy i wymagal tylko zgloszenia. Chce sie dogadac z sasiadami czy sciany moga byc okolo 1.5 metra od ich dzialki - garaz bedzie w rogu i od polnocy oraz wschodu bede mial sasiadow. Czy wowczas wystarczy tylko poprosic geodete zeby wytyczyl gdzie garaz ma stac i moge ja postawic bez projektu (znaczy wlasny odrecznie narysowany na kartce papieru ) a potem zglosic gdzie trzeba? Jak wyglada procedura, moze ktos podpowiedziec. Bede bardzo wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 11.04.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Ja złożyłem wniosek i ksero mapkę do celów projektowych (na której narysowałem gdzie ma być wybudowany budynek), żadnego geodety nie zatrudniałem.3m. od granicy musiałem się odsunąć, na bliżej się nie zgodzili, chociaż mam pole za płotem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 12.04.2011 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 @ qnik111 Gdzie skladales ten wniosek i ksero mapkę do celów projektowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 12.04.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 W starostwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 12.04.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Składałem to razem ze zgłoszeniem budowy ogrodzenia. Na wniosku musiałem napisać z czego budowany,do czego ma być, jaki wysoki ,gdzie okna i drzwi, jakie odległości od innych budynków itd. Tak sobie piękna pani zażyczyła, a tylko spróbuj dyskutować to szczeli focha i po budynki mają tam druczki do tego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 13.04.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 WitamMam działkę 1493 m2 i w związku z tym mam pytanie czy mogę postawić 2 budynki gospodarcze do 25m2 każdy?Czy jeżeli tak to mogą być one złączone ścianami?Drugie pytanie, jeżeli ten budynek/budynki wykonam z płyt betonowych tych a`la płotowych, to muszę to w ogóle zgłaszać jeżeli nie będzie na to robiony fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.04.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 czy mogę postawić 2 budynki gospodarcze do 25m2 każdy? Czy jeżeli tak to mogą być one złączone ścianami? Drugie pytanie, jeżeli ten budynek/budynki wykonam z płyt betonowych tych a`la płotowych, to muszę to w ogóle zgłaszać jeżeli nie będzie na to robiony fundament? To zależy (jak widzę z powyższych wpisów) od konkretnego Starostwa Powiatowego. U mnie np. na zwykłą altanę żądają rysunku! Przed jakąkolwiek budową proponuję najpierw zapoznać się z zapisami miejscowego planu zagosp. przestrzennego (powinien być do wglądu w miejscowej Geodezji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 14.04.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 U mnie nie ma na tą część miasta planu zagospodarowania przestrzennego.W innym wątku natomiast przeczytałem, że nie ma znaczenia czy obiekt jest na stałe czy nie połączony z gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 14.04.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Czy budynek gospodarczy do 25 m2 potrzebuje projektu ? Nie nie potrzebuje, ale urząd może żądać szkiców lub rysunków. Taki szkic można wykonać samemu. 2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia - wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. Na zgłoszenie można postawić wolno stojący parterowy budynek gospodarczy do 25 m2 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Wolno stojący to taki któremu można swobodnie przeprowadzić konserwacje(malowanie ścian) minimalna odległość od drugiego to 60 -100 cm. Nie wynika to wprost z przepisów ale przy skali mapy 1:500 taka odległość jest jeszcze widoczna ( 1mm-2 mm). Liczba nie może przekroczyć dwóch na każde 500 m2 działki . Czyli teoretycznie na działce 1400 m2 można postawić 5 budynków. Ważne jest przeznaczenie budynku bo zgodnie z prawem: budynku gospodarczym - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia, a w zabudowie zagrodowej przeznaczony również do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych, Dlatego Starostwo może wyraźić sprzeciw dla budynku, który chcemy postawić na pustej działce bez budynku mieszkalnego oraz wyrazi napewno sprzeciw gdy napiszemy w zgłoszeniu że będzie to miejsce przechowywania samochodu ( garaż). Sprzeciw może tez być wyrażony jeśli: 2) budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne przepisy; Dla budynku gospodarczego obowiązują przepisy o odległości od granicy zgodnie z par 12 rozporządzenia. Odległości nie obowiązują dla wiat i altan. Zgłoszenie należy wykonać min. 30 dni przed rozpoczęciem prac 5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 14.04.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 aglig dzięki za informację.Czyli jak postawie pom. gospodarcze do 25m2 na zgłoszenie rozumie że muszę zachować odległości od granicy 3m?Czy mogę dla takiego pomieszczenie wydłużyć sam dach by powstało zadaszenie ew na samochód/przyczepę czyli coś a`la wiata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 14.04.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) 3 metry dla ściany bez otworów okiennych i drzwiowych, 4 metry dla ściany z otworami. Jeśli wydłuższysz sam okap ( bez podpierania słupami) to możesz. W przypadku jeśli wydłużysz dach i zastosujesz słupy to powierzchnia pod tym dachem będzie wliczana do powierzchni zabudowy ( możesz nie zmieścić się w 25 m2). rozp. w sprawie ewidencji gruntów i budynków: " pow. zabudowy - numeryczny opis konturu wyznaczonego przez prostokątny rzut na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach, kondygnacji opartej na tych filarach - zwanego dalej konturem budynku". Warunek podstawowy robisz to na zgłoszenie jako całość. Warunek drugi okap dachu nie może być bliżej niż 1,5 m od granicy. Warunek trzeci nie jest to przeznaczone do przechowywania samochodu. 5. Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie może być mniejsza niż: 1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejściem, a także do takich części budynku jak galeria, taras, schody zewnętrzne, pochylnia lub rampa, Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts