Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd do garażu - jak głęboko kopać?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Muszę zabrać się za budowę podjazdu do garażu o pow. ok 300m2. Generalnie będzie po nim jeździć samochód osobowy ale czasem podjedzie samochód z drewnem do kominka (powiedzmy, że całość będzie ważyć 12 ton). Niestety warunki gruntowe nie są najlepsze (iły) i po opadach deszczu i ustąpieniu śniegu ziemia nasiąka i klei się do wszystkiego a samochód osobowy zakopuje się po osie. W związku z tym na pewno na samym spodzie będzie geowłóknina 200g/m2.

Wody gruntowe są bardzo głęboko (robiłem odwierty z powodu szkód górniczych), do 6m ich nie stwierdzono.

Przeszukałem forum i internet pod tym kątem i w postach generalnie znajduje 2 przepisy.

1.Kopać na 30-40 cm, na to kamień (różne rodzaje w zależności od regionu polski) na to piasek i kostka (w moim przypadku 6 cm).

2.Kopać do strefy przemarzania (u mnie 1m) na to kamień, piasek, kostka.

Oczywistym jest, ze przepis 2 jest lepszy a przepis 1 tańszy. Coś muszę wybrać a znajomi, którzy są po budowie drogi (głębokość kopania 40 cm) narzekają na wysadziny po zimie.

Nawet projektantka, która przygotowuje projekt kostki powiedziała, ze to jest normalne i tak już jest. Mnie to niestety nie wystarcza i kombinuję jak za dużo nie kopać i denerwować się wysadzinami.

Zastanawiałem się nad położeniem na spodzie izolacji ze styropianu xps. Znalazłem nawet artykuł w sieci na ten temat http://www.izolacje.com.pl/artykul/id921,zjawisko-wysadziny-zmarzlinowej-metody-zapobiegania

Mógłbym przy użyciu xps ograniczyć wykop do ok.40 cm (5 cm xps, trochę piasku, żeby się kamień nie wbijał; na to kamień dolomitowy 30 cm, piasek do wyrównania, kostka). W artykule jest mowa również o kulkach glinianych (wnioskuję, ze chodzi o keramzyt) ale kosztowo wyjdzie podobnie jak w xps ze wskazaniem na keramzyt.

Tyle moich przemyśleń.

Mam w związku z tym pytanie o wasze doświadczenia z budową podjazdu?

Po pierwsze czy się przejmować przemarzaniem i wysadzinami gruntu?

Jeżeli tak to czy lepiej dawać dużo kamienia czy myśleć o izolacji termicznej?

Może macie jakiś zupełnie inny pomysł na podjazd?

Z góry dziękuję za wasze uwagi.

Pozdrawiam

Artur

nie ma potrzeby kopania aż do strefy przemarzania. Przy projektowaniu nawierzchni drogowych stosuje się tzw głębokość zastępczą i w tym przypadku, jeśli głębokość przemarzania rzeczywista wynosi 1m to dla KR 1, (tak bym zaprojektował nawierzchnię) niezbędną grubosć nawierzchni oceniam na min 50 cm (grunty wątpliwe i wysadzinowe). Proponuję - kostka 6cm na podsypce cementowo pisakowej gr 5 cm. Pod to podbudowa zasadnicza z kruszywa łamanego stabilizowanego mechanicznie lub tłucznia kamiennego grubosci 20-25 cm i pod tym należy wymienić grunt w warstwie 20-25 cm na niewysadzinowy - ta warstwa powinna spełniać warunki wodoprzepuszczalnosci - zamiast tej warstwy można zastosować 15 - 20 cm warstwy z gruntu stabilizowanego spoiwem (cement, wapno). Proszę pamiętać o tym, żeby suma wszystkich warstw była większa/równa 50 cm. Wysadzinowość można ogranicznych ale nie mozna jej całkowicie wyeliminować.

Czy warunek "ta warstwa powinna spełniać warunki wodoprzepuszczalnosci - zamiast tej warstwy można zastosować 15 - 20 cm warstwy z gruntu stabilizowanego spoiwem (cement, wapno)" spełni warstwa piasku wymieszanego z cementem (tak jak jest to opisane w artykule zacytowanym przez qmik111)? W jaki jeszcze sposób można spełnić warunek wodoprzepuszczalności?