Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia Strotex

ALFBRAVO

Recommended Posts

Na części dachu mam Strotex a na części Delta Vent N,nie mam jeszcze ułożonej wełny więc widzę,że przez Deltę przenika więcej wilgoci do wewnątrz-a z czasem do wełny,podobno też szybko odparowuje ale jest takie kilka dni w roku przez które wełna będzie wilgotna a tego lepiej unikać.

• 3 months później...
  • 1 year później...
Ponawiam pytanie o opinie na temat "Strotex 1300V".

Wykonawca naszego dach na początku mówił z foliach z najwyższej półki, niemieckich chyba, a teraz przywiózł właśnie ten Strotex.

Dobra ta folia, czy robi nas w balona ?

Sama firma o folii nic nie mówi, bo STROTEX to tylko producent i ma on w swojej ofercie folie "z różnych półek". Różnią się one paroprzepuszczalnością jeżeli chodzi o folie paroprzepuszczalne i tak im jest ona większa - tym lepiej. Idzie za tym oczywiście cena. Po nazwie STROTEX 1300V można wnioskować, że parporzep. = 1300 więc średnio na jeża bym powiedział. Są gorsze (np. 110) i lepsze (np.2000) a jaką zastosować? Zależy od tego czy między folią a wełną będzie jakaś przerwa. Jeżeli nie - wysoka paroprzep. ~2000 a jeśli będzie ok. 4-5cm to może być mniejsza paroprzep.

• 6 years później...

Ja już ma tę folię (Stortex 1300V W3) na dachu a mój problem jest następujący:

Chciałbym zaimpregnować więźbę spryskiwaczem i pewnie nie obejdzie się bez opryskania folii. Zastanawiam się czy impregnaty mogą jej zaszkodzić.

Chciałem zadać to pytanie producentowi ale... nie znalazłem takiego. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.