costa10 12.04.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam na poniższym rysunku przedstawiono rzut fundamentu i ich przekrój. Wydaje mi się że zbrojenie ławy w stosunku do jej szerokości jest żle dobrane. Projektant który adaptował ten projekt nie zwrócił na to uwagę. Po rozmowie z kierownikiem budowy stwierdził że dla tej szerokości ławy powinno być zbrojenie 50x20. W projekcie jest 17x22. Moim zdaniem oba rozwiązania są do bani. Zbrojenie 17x22 zbyt wąskie a 50x20 zbyt szerokie. Ja myśle (po pewnych rozmowach z budowlańcami) że rozwiązanie z ławą o szerokości 50 oraz zbrojenie 30x20 było by optymalnym rozwiązaniem. Proszę o jakieś uwagi co do tego rozwiązania. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez costa10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 12.04.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam na poniższym rysunku przedstawiono rzut fundamentu i ich przekrój. Wydaje mi się że zbrojenie ławy w stosunku do jej szerokości jest żle dobrane. Projektant który adaptował ten projekt nie zwrócił na to uwagę. Po rozmowie z kierownikiem budowy stwierdził że dla tej szerokości ławy powinno być zbrojenie 50x20. W projekcie jest 17x22. Moim zdaniem oba rozwiązania są do bani. Zbrojenie 17x22 zbyt wąskie a 50x20 zbyt szerokie. Ja myśle (po pewnych rozmowach z budowlańcami) że rozwiązanie z ławą o szerokości 50 oraz zbrojenie 30x20 było by optymalnym rozwiązaniem. Proszę o jakieś uwagi co do tego rozwiązania. Chodzi Ci o ławę ze ścianą 30cm? Zrób strzemiona 26x20 cm i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
costa10 12.04.2011 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Tak ławę chce zrobić 50x30 ze zbrojeniem 30x20.Myślę że bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 12.04.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Tak ławę chce zrobić 50x30 A projektant tak wskazał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.04.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Tak ławę chce zrobić 50x30 ze zbrojeniem 30x20. Myślę że bedzie ok. Przecież w projekcie jest 60x30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 13.04.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam. A dlaczego nie chcesz robić jak masz w projekcie, też miałem taki dylemat gdyż mam strzemiona 15 na 20, a więc mniejsze niż u Ciebie. Pytałem na forum, specjalnie jeździłem do architekta i wyszło, że zostaje jak w projekcie, kierownik też kazał zostawiać jak w projekcie. No i masz ławy szerokie 60 głębokie 30 czyli dobrze, a szerokie 50 masz wewnątrz budynku. Ja bym zostawił jak w projekcie. Pozdrawiam Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez ewa&mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Tak ławę chce zrobić 50x30 ze zbrojeniem 30x20. Myślę że bedzie ok. Dlaczego chcesz odchudzic ławę ? Masz ławy 60cm. i tego sie trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 13.04.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 U mnie ławy 60x40 a strzemiona 40x30 oraz ławy stężające 40x40 i strzemiona 30x30.Troszkę małe te strzemiona 22x17. Ale jak projektant tak wyliczył, że wytrzyma to pewnie będzie OK Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ale jak projektant tak wyliczył, Tego się nie liczy. To zbrojenie konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
costa10 14.04.2011 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Chyba zostanę przy tych ławach 60x30 tylko strzemiona zrobię trochę większe 30x20.Natomiast mam pytanie czy wylanie tych ław do wykopu uprzednio wyłożonego folią jest od strony technologicznej poprawne a nastepnie murować fundament z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 14.04.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 jajmardomyślam się że mówisz o strzemionach.A masz jakąś wiedzę na ten temat. Moja żona otarła się o konstrukcje żelbetowe. Takie właśnie obliczenia są robione. Ważny jest rodzaj stali, średnica prętów, rozstaw strzemion oraz wielkość(konstrukcja) zbrojenia. Inna sprawa czy konstruktor\projektant takie obliczenia robi. Ale ktoś za to odpowiada. No chyba, że się mylę to niech zainteresowany zrobi strzemiona 10x10 i będzie OK:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 No chyba, że się mylę to niech zainteresowany zrobi strzemiona 10x10 i będzie OK:) Mylisz się. To że się cos dobiera nie oznacza że wymiar jest oderwany od innych elementów budynku w tym przypadku wyskokość ławy, szrokośc ściany. Strzemiona sie liczy ale w elementach typu belka. Tam rozstaw zależy od obciązenia, średnicy pręta, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 14.04.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Może się mylę. Nie studiowałem konstrukcji żelbetowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 15.04.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Witam. Po co kombinujesz, rób tak jak masz w projekcie, nie Ty jeden masz takie dylematy, ale skoro ktoś tak zaprojektował, ktoś inny zatwierdził projekt to tak ma być. Następne dylematy bedą w miarę postępów budowy i na koniec okaże się, że przekroczyłeś budżet o kilkadziesiąt procent. Rób jak w projekcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon-1983 18.05.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Witam. Po co kombinujesz, rób tak jak masz w projekcie, nie Ty jeden masz takie dylematy, ale skoro ktoś tak zaprojektował, ktoś inny zatwierdził projekt to tak ma być. Następne dylematy bedą w miarę postępów budowy i na koniec okaże się, że przekroczyłeś budżet o kilkadziesiąt procent. Rób jak w projekcie. Pozdrawiam Dokładnie tak jest . pamiętajmy że wystarczy aby pręty zbrojenia ułożyć bezpośrednio pod ścianą fundamentową , jak zastosujesz strzemiona o szerokości ławy to efekt będzie się różnił tym że obciążenia ze ściany na pręty główne będą przenosić strzemiona . I tu już nie wiemy czy fi 6 w odstępach takich czy innych jest odpowiednie . jak chcesz poprawić i nie popełnić błędu to daj na chudziaku pręty min. fi 8 prostopadle do prętów głównych na całą szer ławy. w odstępach co 50 cm połączonych rozdzielką z szóstki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 26.05.2013 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ława pracuje w pionie. Obciążeń poziomych praktycznie nie ma (w typowym domku).Zbrojenie powinno być w obrysie (rzucie) ściany będącej powyżej. Szerzej nic nie wniesie.Jeżeli różnica pomiędzy szerokością ławy i ściany jest duża to projektant albo podniesie klasę betonu, albo podwyższy ławę. W ostateczności da dodatkowe zbrojenie w poprzek.Wysokość strzemion powinna być jak największa z zachowaniem odpowiedniej (4-5 cm) otuliny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts