Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość ławy fundamentowej a zbrojenie

costa10

Recommended Posts

Witam na poniższym rysunku przedstawiono rzut fundamentu i ich przekrój.

Wydaje mi się że zbrojenie ławy w stosunku do jej szerokości jest żle dobrane.

Projektant który adaptował ten projekt nie zwrócił na to uwagę.

Po rozmowie z kierownikiem budowy stwierdził że dla tej szerokości ławy powinno być zbrojenie 50x20.

W projekcie jest 17x22.

Moim zdaniem oba rozwiązania są do bani. Zbrojenie 17x22 zbyt wąskie a 50x20 zbyt szerokie.

Ja myśle (po pewnych rozmowach z budowlańcami) że rozwiązanie z ławą o szerokości 50 oraz zbrojenie 30x20 było by optymalnym rozwiązaniem.

Proszę o jakieś uwagi co do tego rozwiązania.

Rys. K1_bez ramek.jpg

Edytowane przez costa10

Witam na poniższym rysunku przedstawiono rzut fundamentu i ich przekrój.

Wydaje mi się że zbrojenie ławy w stosunku do jej szerokości jest żle dobrane.

Projektant który adaptował ten projekt nie zwrócił na to uwagę.

Po rozmowie z kierownikiem budowy stwierdził że dla tej szerokości ławy powinno być zbrojenie 50x20.

W projekcie jest 17x22.

Moim zdaniem oba rozwiązania są do bani. Zbrojenie 17x22 zbyt wąskie a 50x20 zbyt szerokie.

Ja myśle (po pewnych rozmowach z budowlańcami) że rozwiązanie z ławą o szerokości 50 oraz zbrojenie 30x20 było by optymalnym rozwiązaniem.

Proszę o jakieś uwagi co do tego rozwiązania.

Chodzi Ci o ławę ze ścianą 30cm? Zrób strzemiona 26x20 cm i będzie ok.

Witam. A dlaczego nie chcesz robić jak masz w projekcie, też miałem taki dylemat gdyż mam strzemiona 15 na 20, a więc mniejsze niż u Ciebie. Pytałem na forum, specjalnie jeździłem do architekta i wyszło, że zostaje jak w projekcie, kierownik też kazał zostawiać jak w projekcie. No i masz ławy szerokie 60 głębokie 30 czyli dobrze, a szerokie 50 masz wewnątrz budynku. Ja bym zostawił jak w projekcie.

Pozdrawiam

Edytowane przez ewa&mariusz

jajmar

domyślam się że mówisz o strzemionach.

A masz jakąś wiedzę na ten temat. Moja żona otarła się o konstrukcje żelbetowe. Takie właśnie obliczenia są robione. Ważny jest rodzaj stali, średnica prętów, rozstaw strzemion oraz wielkość(konstrukcja) zbrojenia. Inna sprawa czy konstruktor\projektant takie obliczenia robi. Ale ktoś za to odpowiada.

No chyba, że się mylę to niech zainteresowany zrobi strzemiona 10x10 i będzie OK:)

Pozdrawiam

No chyba, że się mylę to niech zainteresowany zrobi strzemiona 10x10 i będzie OK:)

Mylisz się. To że się cos dobiera nie oznacza że wymiar jest oderwany od innych elementów budynku w tym przypadku wyskokość ławy, szrokośc ściany. Strzemiona sie liczy ale w elementach typu belka. Tam rozstaw zależy od obciązenia, średnicy pręta, itd.

Witam. Po co kombinujesz, rób tak jak masz w projekcie, nie Ty jeden masz takie dylematy, ale skoro ktoś tak zaprojektował, ktoś inny zatwierdził projekt to tak ma być. Następne dylematy bedą w miarę postępów budowy i na koniec okaże się, że przekroczyłeś budżet o kilkadziesiąt procent. Rób jak w projekcie.

Pozdrawiam

• 2 years później...
Witam. Po co kombinujesz, rób tak jak masz w projekcie, nie Ty jeden masz takie dylematy, ale skoro ktoś tak zaprojektował, ktoś inny zatwierdził projekt to tak ma być. Następne dylematy bedą w miarę postępów budowy i na koniec okaże się, że przekroczyłeś budżet o kilkadziesiąt procent. Rób jak w projekcie.

Pozdrawiam

Dokładnie tak jest . pamiętajmy że wystarczy aby pręty zbrojenia ułożyć bezpośrednio pod ścianą fundamentową , jak zastosujesz strzemiona o szerokości ławy

to efekt będzie się różnił tym że obciążenia ze ściany na pręty główne będą przenosić strzemiona . I tu już nie wiemy czy fi 6 w odstępach takich czy innych jest odpowiednie . jak chcesz poprawić i nie popełnić błędu to daj na chudziaku pręty min. fi 8 prostopadle do prętów głównych na całą szer ławy. w odstępach co 50 cm połączonych rozdzielką z szóstki.

Ława pracuje w pionie. Obciążeń poziomych praktycznie nie ma (w typowym domku).

Zbrojenie powinno być w obrysie (rzucie) ściany będącej powyżej. Szerzej nic nie wniesie.

Jeżeli różnica pomiędzy szerokością ławy i ściany jest duża to projektant albo podniesie klasę betonu, albo podwyższy ławę. W ostateczności da dodatkowe zbrojenie w poprzek.

Wysokość strzemion powinna być jak największa z zachowaniem odpowiedniej (4-5 cm) otuliny.

Pozdrawiam