Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe z podwyższoną osią obrotu

agap771

Recommended Posts

W domu mam Fakro.

Połowa to standardowe czyli oś w środku (na bocznych połaciach domu z dachem 4-spadowym)

Okna, przez które można wyglądnąć na podjazd do domu i podwórko z tyłu mają podwyższoną oś obrotu - łatwiej przez nie wyglądnąć na zewnątrz nie nabijając sobie guza na czole :) Są trochę droższe, ale warte ceny.

Wolałbym uchylno-obrotowe, coś jak okno i właz w jednym, ale tu cena była zaporowa.

Dość dobre ceny były tutaj: oknadachowe.net choć ja kupiłem pod Rzeszowem w Budupunkcie II.

Różnica pomiędzy osią "w środku" okna a "lekko wyżej" nie jest kolosalna, ale zauważalna przy korzystaniu, więc z czystym sumieniem polecam to rozwiązanie.

Wszystko zależy od tego jaką wysokość ma ścianka kolankowa, jaki jest kąt nachylenia połaci. Na stronie każdego producenta znajdziesz schemat doboru wielkości okna i sposobu otwierania w zależności od wysokości ścianki kolankowej i kąta nachylenia. Pamiętaj tylko, że samo okno zaczyna się wyżej niż ścianka kolankowa.

• 2 months później...
A ja u siebie zamontowałem okna Marki StarLite Obrotowo - Klapowe, 6 sztuk. Jest to Polski producent. Mam je około rok i ich funkcjonalność jest na najwyższym poziomie. Kiedy chce się je umyć odwraca się jak zwykłą obrotówkę, kiedy chce się wyjrzeć unosi się na siłownikach jak klapa.

My zakupiliśmy własnie okna dachowe Fakro z podwyższoną osią obrotu. Już niedługo będę mogła powiedzieć, coś więcej o ich otwieraniu :)

Ścianka kolankowa ma u nas ok. 100 cm, okno o wym. 94x114 cm, kąt nachylenia dachu: 45 st.

ja polecam test w jakimś salonie na przykładowym oknie!

Też miałem ściankę kolankową 100cm, ale na niej leży murłata +15 cm,a w praktyce dla dobrego ocielenie to wychodzi skos 20cm. Dopiero potem jest obróbka okna z płyty k-g w pionie co dokłada kolejne 20 cm, a czasem więcej. Okno nieco wystaje i w praktyce mamy klamki dolne ok 140 cm -150 cm od posadzki. A przy tej wysokości to okno może być z osią obrotu po środku bo mając 189 cm trudno jest dostać oknem w głowę. Niższe osoby, tak zamontowanego okna a z podwyższona osią obrotu nawet nie są w stanie ustawić w poziomie (za wysoko + przeszkadza obróbka okna).

Chyba że ktoś nie ma na ściance kolankowej (wieńcu) murłaty i / lub od razu robi obróbkę okna .... nie specjalnie to widzę ....

Witam,

pozwolę sobie zabrać głos - okna dachowe VELUX są dostępne w wersjach obrotowych (z dolnym lub górnym otwieraniem) i obrotowo-klapowych (z podwójnym otwieraniem) - zapraszam na http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/.

Odnośnie ścianek kolankowych - jeśli są odpowiednio wysokie, można rozważyć przedłużenie okien dachowych za pomocą kolankowych (http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/okna_kolankowe/). Zależenie od typu, mogą mieć od 60 do nawet 137 cm (wysokość ościeżnicy). Pasują do nich akcesoria (np. rolety).