agap771 12.04.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam,podzielcie się proszę jakie okna dachowe montowaliście w swoich dachach. Chodzi mi o firmę oraz czy to były okna z osią obrotu pośrodku czy też z podwyższoną osią. Muszę podjąć decyzję w najbliższych dniach i mam wielki dylemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 12.04.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 W domu mam Fakro. Połowa to standardowe czyli oś w środku (na bocznych połaciach domu z dachem 4-spadowym) Okna, przez które można wyglądnąć na podjazd do domu i podwórko z tyłu mają podwyższoną oś obrotu - łatwiej przez nie wyglądnąć na zewnątrz nie nabijając sobie guza na czole Są trochę droższe, ale warte ceny. Wolałbym uchylno-obrotowe, coś jak okno i właz w jednym, ale tu cena była zaporowa. Dość dobre ceny były tutaj: oknadachowe.net choć ja kupiłem pod Rzeszowem w Budupunkcie II. Różnica pomiędzy osią "w środku" okna a "lekko wyżej" nie jest kolosalna, ale zauważalna przy korzystaniu, więc z czystym sumieniem polecam to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.04.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Wszystko zależy od tego jaką wysokość ma ścianka kolankowa, jaki jest kąt nachylenia połaci. Na stronie każdego producenta znajdziesz schemat doboru wielkości okna i sposobu otwierania w zależności od wysokości ścianki kolankowej i kąta nachylenia. Pamiętaj tylko, że samo okno zaczyna się wyżej niż ścianka kolankowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 12.04.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Wszystko zależy od tego jaką wysokość ma ścianka kolankowa, jaki jest kąt nachylenia połaci Racja, to dość ważne, zawsze też możesz zapytać sprzedawcy jak jesteś na miejscu. Często mają takie gotowe zworniki, które okno do jakiego pomieszczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TlumaczRosyjskiego 13.04.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja bym obstawiał Roto - ale cena na pewno będzie wyższa, jakość też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 13.04.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Są okna z obydwoma systemami. Fajnie to się sprawdza ale przy wysokich oknach ta wysoka oś nie przydaje się za bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 13.04.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Najlepiej byłoby organoleptycznie - stanąć przed oknem na ekspozycji i sprawdzić samemu, czy wysoka oś jest potrzebna czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.06.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 My zakupiliśmy własnie okna dachowe Fakro z podwyższoną osią obrotu. Już niedługo będę mogła powiedzieć, coś więcej o ich otwieraniu Ścianka kolankowa ma u nas ok. 100 cm, okno o wym. 94x114 cm, kąt nachylenia dachu: 45 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.06.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 A ja u siebie zamontowałem okna Marki StarLite Obrotowo - Klapowe, 6 sztuk. Jest to Polski producent. Mam je około rok i ich funkcjonalność jest na najwyższym poziomie. Kiedy chce się je umyć odwraca się jak zwykłą obrotówkę, kiedy chce się wyjrzeć unosi się na siłownikach jak klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.06.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 My zakupiliśmy własnie okna dachowe Fakro z podwyższoną osią obrotu. Już niedługo będę mogła powiedzieć, coś więcej o ich otwieraniu Ścianka kolankowa ma u nas ok. 100 cm, okno o wym. 94x114 cm, kąt nachylenia dachu: 45 st. ja polecam test w jakimś salonie na przykładowym oknie! Też miałem ściankę kolankową 100cm, ale na niej leży murłata +15 cm,a w praktyce dla dobrego ocielenie to wychodzi skos 20cm. Dopiero potem jest obróbka okna z płyty k-g w pionie co dokłada kolejne 20 cm, a czasem więcej. Okno nieco wystaje i w praktyce mamy klamki dolne ok 140 cm -150 cm od posadzki. A przy tej wysokości to okno może być z osią obrotu po środku bo mając 189 cm trudno jest dostać oknem w głowę. Niższe osoby, tak zamontowanego okna a z podwyższona osią obrotu nawet nie są w stanie ustawić w poziomie (za wysoko + przeszkadza obróbka okna). Chyba że ktoś nie ma na ściance kolankowej (wieńcu) murłaty i / lub od razu robi obróbkę okna .... nie specjalnie to widzę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.06.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 To wszystko zależy od wysokości ścianki kolankowej. U mnie okna są zamontowane na wysokości 120 cm od posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert VELUX 17.06.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam, pozwolę sobie zabrać głos - okna dachowe VELUX są dostępne w wersjach obrotowych (z dolnym lub górnym otwieraniem) i obrotowo-klapowych (z podwójnym otwieraniem) - zapraszam na http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/. Odnośnie ścianek kolankowych - jeśli są odpowiednio wysokie, można rozważyć przedłużenie okien dachowych za pomocą kolankowych (http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/okna_kolankowe/). Zależenie od typu, mogą mieć od 60 do nawet 137 cm (wysokość ościeżnicy). Pasują do nich akcesoria (np. rolety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts